Ce trebuie să mănânci când alăptezi?

Iată o întrebare pe care proaspetele mămici și-o pun încă dinainte de a aduce pe lume micul pui de om. Care va fie alimentația lor pentru următorii ani sau luni de zile în care vor alăpta.

Ce trebuie sa mananci cand alapteziDupă cum deja știi, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni și mai apoi, în paralel cu diversificarea, până la minim doi ani.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluș. Laptele uman conține, practic, toate proteinele, zaharurile și grăsimile de care copilul are nevoie ca să fie sănătos. Mai mult, el conține, mai multe substanțe care întăresc sistemul imunitar al copilului tău, și vorbim aici de anticorpi, factori imunitari, enzime, și celule albe din sânge. Aceste substanțe protejează bebelușul împotriva unei varietăți largi de boli și infecții, nu numai în perioada alăptării, ci și multă vreme după ce el este înțărcat. Laptele formulă nu poate oferi această protecție. De exemplu, dacă în timpul alăptării, tu, mama ești răcită, copilul are toate șansele să contacteze și el virusul, însă laptele matern, prin anticorpii transmiși îl va proteja. Astfel, chiar dacă va fi afectat, cu siguranță, nu va dezvolta o formă de același nivel ca al mamei. Această apărare împotriva bolilor scade semnificativ șansele ca bebelușul tău să sufere de infecții ale urechii, vărsături, diaree, pneumonie, infecții ale tractului urinar, sau anumite tipuri de meningită. Statisticile arată că bebelușii alăptați cel puțin în primele patru luni de viață, au fost mai feriți de a contacta o infecție a tractului respirator precum bronșita sau pneumonia, față de cei care au fost hrăniți cu lapte formulă. Situația este valabilă și în cazul copiilor mici, care frecventează grădinița pentru prima oară. Anumite studii au arătat că cei care au fost alăptați până la cel puțin un an, au avut un sistem imunitar mai bun, decât cei care n-au fost alăptați. În primul an de grădiniță, numărul celor care s-au îmbolnăvit mai des a fost din categoria celor hrăniți cu lapte praf.

CONTINUARE – Vezi care este meniul mamei în timpul alăptării


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Pages: 1 2 3 4 5

Ai ceva de adăugat?...

*