Cât este de recomandat tratamentul cu antibiotic în alăptare ?

Știm că dumneavoastră ca și mămici vă veți dedica de fiecare dată toată grija și eforturile în a-i crea bebelușului condiții optime de a crește și de a se dezvolta. Însă uneori chiar și mămicile cele mai atente se pot îmbolnăvi sau se pot confrunta cu riscul apariției diverselor afecțiuni la bebeluși. Riscul este cu atât mai mare cu cât bebelușul se află în primele luni de viață, are un organism sensibil iar transmiterea virușilor sau a microbilor se face ușurință prin contactul fizic sau chiar prin alăptare.

 

De aceea, va trebui găsită o soluție cât mai rapidă de vindecare sau de protejare a copilului. În cazul unor anumite bacterii, tratamentul va fi pe bază de antibiotice. Oare tratamentul cu antibiotic în alăptare poate fi considerat ca fiind unul sigur? Înainte de a lua orice tip de pastilă sau tratament pe bază de antibiotic în alăptare este bine să vă faceți o idee despre efectele sale asupra bebelușului.Respectiva substanță activă se va transmite către cel mic prin procesul de excretare a sa în laptele matern cu care acesta se hrănește. Deși majoritatea antibioticelor nu par să afecteze bebelușii, există și unele contraindicate ce ar trebui evitate cu orice preț. Dacă acest lucru totuși nu este posibil, se va întrerupe alăptarea până la finalizarea tratamentului și eliminarea în totalitate a antibioticului respectiv din organismul mamei. De obicei, se va avea în vedere o perioadă de cel puțin 72 de ore de la ultima administrare a tratamentului în cauză.

Pentru a avea parte de o informare cât mai completă și totodată cât mai corectă în ceea ce privește folosirea oricărui tip de antibiotic în alăptare, se impune vizita obligatorie la medicul pediatru. Acesta va ști cu exactitate ce trebuie să vă prescrie, ce nu este recomandat și în ce dozaj zilnic trebuie să fie administrat orice tratament.

Tratamente cu antibiotic în alăptare care sunt considerate ca fiind sigure

Deși nu se poate afirma despre nici un tratament medical că este sigur în procent de 100%, există anumite categorii de antibiotic în alăptare ce nu influențează într-un mod direct starea de bine a micuțului, cu toate că ajung în corpul său într-o mică cantitate prin alăptarea la sân.

De regulă există patru categorii de medicații cu antibiotic în alăptare care nu prezintă riscuri majore:

 • Tratamentele și pastilele ce sunt acceptate de către medici pentru a fi administrate în timpul sarcinii. Este destul de simplu: dacă bebelușul nu este afectat atunci când se află în burtică, cu siguranță nu va avea de suferit nici în urma alăptării.
 • Antibiotice care nu ajung în stomac. Evident nefiind integrate în procesul complex de digestie și sintetizare a hranei acestea nu vor ajunge nici în laptele matern. Este cazul antibioticelor injectabile, a unguentelor împotriva iritațiilor sau infecțiilor de la nivelul pielii și al picăturilor pentru ochi folosite de exemplu în tratarea conjunctivitei.
 • Pastile sau substanțe care conțin antibiotic dar datorită naturii lor nu vor fi excretate în laptele matern.
 • Medicamentele ce pot fi administrate fără niciun pericol bebelușilor dacă acești suferă de o infecție bacteriană în primele luni de viață. 

Cauzele tratamentului cu antibiotic în alăptare

Cauzele ce impun un tratament cu antibiotic în alăptare pot fi diferite (mastite, abcesuri, alt gen de infecții) și nu pot fi evitate de cele mai multe ori. În această situație, orice mămică este pusă în postura de a alege între aplicarea tratamentului, cu toate efectele sale secundare asupra nou născutului, sau problemele ce pot apărea la întreruperea bruscă a alăptării.

În majoritatea cazurilor, este de preferat ca alăptarea să se desfășoare normal chiar și sub tratament medicamentos. Aceasta deoarece întreruperea sa poate avea efecte mult mai nocive atât asupra copilului cât și a mamei. Copiii vor avea de suferit, vor fi supuși unui nivel ridicat de stres și vor fi lipsiți de toate acele substanțe benefice pentru organismul lor firav, substanțe care se regăsesc doar în laptele matern și nu în eventualii înlocuitori.

Mama, pe de altă parte, poate suferi de abcese mamare sau de fenomenul cunoscut sub denumirea de angorjare a sânilor. Acesta se traduce în limbaj popular printr-o umplere excesivă a sânilor cu lapte ceea ce va cauza dureri severe și aplatizarea mameloanelor.

Tratamente cu sau fără antibiotic în alăptare care sunt considerate periculoase

Cu excepția categoriilor mai sus menționate, există și diferite tratamente medicamentoase sau cu antibiotic în alăptare ce pot dăuna micuțului dumneavoastră.

Majoritatea analgezicelor pot fi folosite fără probleme în timpul procesului de alăptare cu condiția de a nu depăși doză recomandată de medicul dumneavoastră. În caz contrar, micuțul poate suferi de tulburări gastro-intestinale, vărsături sau diaree. Pentru a reduce la minimum acest risc, este bine să nu alăptați pentru o perioadă de cel puțin 8 ore din momentul administrării analgezicului respectiv.

Dacă suferiți de afecțiuni neurale precum tulburări ale sistemului nervos sau diferite forme de depresie (depresia post-partum este o formă ce afectează destul de frecvent mămicile aflate în primele luni după naștere) va trebui să discutați cu terapeutul dumneavoastră și să găsiți împreună o formă de tratament care să nu implice medicamente antidepresive. În cel mai rău caz, acestea trebuie să fie pe cât posibil limitate. Antidepresivele se absorb cu rapiditate în laptele matern, persistă în organism perioade îndelungate de timp și pot afecta grav sistemul nervos al micuțului dumneavoastră.

Contraceptivele orale și benzodiazepinele sunt interzise categoric pe timpul alăptării deoarece pot inhiba creșterea, o dezvoltare insuficientă a unor organe și cauzează micuților o stare de letargie și scădere în greutate.

Tratamentul cu antibiotic în alăptare ce este catalogat de majoritatea medicilor ca fiind deosebit de periculos este cel care are la bază utilizarea antibioticelor din gama chinolonelor. Chinolonele reprezintă antibiotice de sinteză ce se împart de regulă în trei grupe:

 • Chinolone primare – antibiotice care sunt folosite frecvent pentru tratarea diferitelor tipuri de infecții urinare ușoare, rezultate în urma contractării unor bacterii sensibile, de exemplu în cazul cistitei acute necomplicate.
 • Fluorochinolone – categorie de antibiotice cu rol în tratarea infecțiilor urinare complexe, a bolilor cu transmitere sexuală, a unor probleme respiratorii, a stafilococilor și a infecțiilor globului ocular.
 • Antipneumococite – așa cum sugerează și denumirea lor, antibioticele din cea de a treia categorie sunt utilizate în tratarea pneumoniilor grave ce nu pot fi tratate cu ajutorul medicamentației ce are la bază substanțe antibiotice obișnuite.

De ce trebuie să ținem cont înainte de a începe un tratament cu antibiotic în alăptare?

Pentru început, este bine să se țină cont de o regulă general valabilă. Orice medicament va trebui luat cu precauție, după studierea atentă a prospectului și doar la recomandarea unui medic.

Un tratament cu antibiotic în alăptare poate fi foarte periculos dacă nu se administrează în cantități corespunzătoare și în baza unei rețete prescrise de o persoană avizată. De obicei, în momentul în care o mamă aflată în perioada de alăptare ce suferă de o afecțiune se adresează unui medic oarecare, acesta va recomanda în 90% din cazuri înțărcarea copilului.

Pentru a fi sigură că procedați așa cum ar trebui și a nu întrerupe alăptarea în mod nejustificat ar trebui să adresați medicului dumneavoastră câteva întrebări elementare. Astfel vă veți putea convinge cât de avizată este părerea acestuia și dacă nu cumva ar trebui să căutați recomandările respective la alt cabinet.

 1. În primul rând asigurați-vă că medicul dumneavoastră vă poate da o explicație destul de clară în ceea ce privește cauza incompatibilității dintre antibioticul respectiv și alăptare. Astfel, veți putea afla dacă această incompatibilitate este o convingere susținută prin argumente științifice sau doar o părere personală.
 2. În cazul unei incompatibilități dovedite, medicul dumneavoastră va trebui să verifice dacă există alte tratamente similare, cu sau fără antibiotic, care să vă vindece dar în același timp să permită și o alăptare în condiții de siguranță.
 3. Dacă nu există un tratament alternativ, vă puteți interesa cât de importantă este respectarea lui și ce riscuri pentru sănătatea dumneavoastră ar putea apărea în cazul în care decideți să îl amânați până la încheierea alăptării.
 4. Pentru bolile grave, unde tratamentul nu poate fi amânat iar întreruperea alăptării este o necesitate, va trebui să căutați împreună cu medicul dumneavoastră unele soluții alternative.

Alternative pentru mămicile ce sunt nevoite să urmeze un tratament contraindicat cu antibiotic în alăptare

Dacă totuși ajungeți în situația în care tratamentul cu antibiotic în alăptare nu poate fi aplicat fără a expune bebelușul la anumite riscuri, va trebui să luați în considerare o soluție de hrănire alternativă a micuțului dumneavoastră.

Hrănirea cu lapte praf este o variantă destul de des aplicată atât în cazul urmării unor tratamente cât și în situația în care mama nu dispune de suficient lapte matern pentru a-i asigura bebelușului o cantitate suficientă de substanțe nutritive.

De asemenea, dacă bebelușul a trecut de primele patru luni de viață iar sistemul său digestiv este deja format integral se poate folosi laptele de vacă. Însă nu laptele obișnuit pe care îl regăsim pe rafturile magazinelor ci o variantă ușor modificată. Laptele de vacă obișnuit va putea fi introdus în dieta micuțului dumneavoastră fără a-l expune vreunui risc doar după ce acesta a depășit vârsta de 12 luni. În caz contrar, bebelușul poate dezvolta diferite alergii, tulburări digestive sau chiar o intoleranță la produsele pe bază de lactoză.

În concluzie, este foarte importantă relația cu medicul pediatru pe toată durata alăptării bebelușului. Factorii externi pot provoca oricând schimbări de situație, caz în care trebuie să vă puteți baza pe recomandările specializate ale medicului ales.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*