Ceapa în alăptare

 

Ești o proaspătă mămică și simți că niciodată nu ai simțit o dragoste atât de mare ca aceasta, când îți ții copilul la sân. Simți că poți muta munții din loc dacă vrei, și îți dorești numai ce-i mai bun pentru puiul tău. Primul dar pe care îl poți oferi copilului tău este să nu-l privezi de beneficiile pe care le are în dezvoltare ca urmare a consumului de lapte matern.

Așadar, dacă nu ai nicio contraindicație din punct de vedere medical, alege să alăptezi! Sunt moment unice, care vor întări și mai mult alea legătură unică dintre voi, și care vă vor uni pe viață!

Ușor de zis, greu de făcut, nu-i așa? Începutul este evident mai greu, mai ales că după ce ai venit de la maternitate simți că parcă nu mai ai niciun sprijin. Încerci să faci față și treburilor casei, dar în același timp să nu-l neglijezi nici pe cel mic, așa că nu e de mirare că simți că timpul nu-ți mai ajunge și pentru odihnă. La toate acestea se adaugă și faptul că micuțul nu prea se descurcă cu sânul, tu ai impresia că plânsul lui este din cauză că nu se satură cu lăpticul tău și de aici până la depresia postnatală nu mai este decât un pas mic.  

Bazează-te pe instinct 

De multe ori stresul și epuizarea din această perioadă se acumulează foarte ușor și cu greu multe dintre proaspetele mămici reușesc să facă față fără să plângă măcar o dată că nu mai reușesc să facă față. La toate acestea, se adaugă și mulțimea de sfaturi pe care le primești în această perioadă, care simți că te copleșesc. Pentru a nu cădea în extrema cealaltă, avem și noi o recomandare pentru tine: tu știi cel mai bine ce ți se potrivește ție și copilului tău, așa că bazează-te pe instinct. Dacă vei fi calmă și liniștită cu siguranță vei lua cele mai bune decizii.

Acum, să revenim la capitolul despre alăptare. Ai primit sfaturi dintre cele mai diverse, care se contraziceau unele pe altele, așa că ești și mai bulversată ca la început. Cel mai bine ar fi să te sfătuiești cu un consultant în alăptare, care va ști ce trebuie făcut, dar acest lucru nu prea este posibil acum, pentru tine. Cel mai bine este să te liniștești și să fii conștientă că alăptarea propriului copil este ceva unic și special pentru fiecare femeie. Așadar, pentru a te bucura de cea mai frumoasă etapă din viața ta, ți-am pregătit și noi unele recomandări, cu privire la consumul anumitor alimente pe perioada alăptării. Prima pe listă: ceapa. 

Beneficiile cepei 

Înainte de a vorbi despre faptul că această legumă este sau nu recomandată pe perioada alăptării, vă vom prezenta și câteva beneficii pe care consumul acesteia le aduce organismului nostrum.

Ceapa este recunoscută pentru faptul că ea contribuie din plin la starea de sănătate a creierului şi a inimii, întăreşte oasele, ajută la digestie şi reduce chiar şi riscul dezvoltării cancerului. Din păcate, această legumă este destul de ignorată de unii, în special din cauza mirosului caracteristic. Un dezavantaj prea mic, care poate fi corectat ușor, în raport cu beneficiile de care puteți avea parte dacă alegeți să consumați mai multă ceapă.

Mirosul specific al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf cunoscut pentru calităţile lui care protejează vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol. Totodată, prin consumul regulat de ceapă vă protejați mușchii, deoarece aceasta ”poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excessive”. Se știe că multe femei suferă de osteoporoză. Se pare că dacă veți consuma regulat ceapă, veți avea parte de o densitate osoasă mai bună. De altfel, în anul 2009 s-a realizat un studio care urmărea acest lucru și s-a observant că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile în vârstă care consumau multă ceapă aveau cu 20% mai puţine şanse de a suferi de fractură de şold.

Un alt avantaj al consumului de ceapă este și faptul că facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. În fine, unele cercetări ai demonistrat că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă.  

Ceapa, indicată sau nu în alăptare? 

Acum, vom reveni la problema noastră, dacă ceapa este nu indicată în alăptare. Ai încercat să întrebi, dar răspunsurile pe care le-ai primit te-au bulversat parcă și mai tare. Prietena ta cea mai bună ți-a spus că ea a consumat cantități uriașe de ceapă pe perioada cât a alăptat, iar cel mic a avut parte de un lapte bun și hrănitor, iar lactația nu a scăzut deloc în intensitate, ba din contră. În schimb, mama ți-a spus că nu este bines ă consumi ceapă dacă alăptezi, pentru că gustul ei va trece în lapte, pe care-l va ”strica”, iar bebelușul tău va refuza să sugă.

Și atunci, ce este de făcut? Cel mai bine ar fi să încerci pe pielea ta, cum s-ar zice. Consumă ceapă la o masă și apoi observă dacă după ce l-ai alăptat, micuțul tău suferă în vreun fel, dacă are probleme digestive, sau dacă și colicii i s-au accentuat din cauza ta. Dacă observe ceva de genul, mai bine renunță la consumul de ceapă, sau dacă nu mai reziști de poftă, atunci apelează la cea verde, care nu are un gust atât de pregnant.

De fapt, nu există un fapt dovedit științific care ar demonstra fără drept de apel dacă ceapa influențează în vreun fel lactația, și în acest scop să fie trecută pe lista cu alimente interzise sau permise pe perioada alăptării. În schimb, există însă un studiu care a scos la lumină un rezultat ce poate părea surprinzător pentru multe mame: bebelușii ai căror mame au consumat ceapă înainte de a alăpta, au petrecut mai mult timp la sân.

Cert este că această legumă ”usturată” este trecută pe o altă lista, cea în care sunt trecute alimentele care pot modifica gustul şi calitatea laptelui matern „Sunt greu digerabile şi consumate în exces modifică gustul laptelui. Produşii care dau gustul înţepător al cepei sunt eliminaţi, o parte, prin respiraţie, şi altă parte prin transpiraţie, urină şi secreţia lactată, unde ajungând în laptele matern îi pot modifica proprietăţile gustative”, explică Tiberiu Mogoş , medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul „Nicolae Paulescu” din Bucureşti. Copilul riscă tulburări digestive manifestate prin crampe, dureri abdominale, plâns.

Fiecare organism reacționează în felul lui la consumul de ceapă, așa că este posibil ca anumitor femei să le fi sporit lactația. Nu putem contrazice pe nimeni, pentru că atâta timp cât nu există un studiu științific care să demonstreze strict despre felul cum consumul de ceapă influențează lactația, fiecare femeie va vorbi din experiența proprie. 

Alăptarea nu este o boală 

Auziți frecvent expresia că ”alăptarea nu este o boală”, așa că puteți mânca orice, în limita bunului simț și mai ales, uitați în această perioadă de stresul regimurilor de slăbit. Chiar și medicii le recomandă femeilor care alăptează să nu se priveze de niciun aliment care le poate aduce nutrienții și vitaminele de care au nevoie atât ele, cât și cel mic. În această categorie intră și ceapa. De fapt, după cum am menționat și mai sus, nu există o listă oficială și validată științific cu alimente pe care nu ar trebui sau, din contră, trebuie să le consume o mamă sănătoasă. Pe perioada alăptării puteți consuma alimentele din regimul dumneavoastră  obișnuit, iar singurul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere se referă la reacțiile bebelușului alăptat. Este adevărat că există și situații mai special, când unii bebeluși pot fi ceva mai sensibili la anumite alimente din dieta mamei care alăptează, dar nu există o regulă general valabilă. De fapt, ceea ce dumneavoastră trebuie să urmăriți este să vă alimentați corect, cu alimente care să nu fie considerate ”calorii goale” – cum ar fi sucuri carbogazoase sau produse de patisserie din comerț. Cel mai bine să adoptați un stil alimentar sănătos, din care să nu lipsească fructele și legumele, pentru a vă asigura nutrienții necesari, iar cel mic să aibă parte de un lăptic hrănitor, care să-l ajute să crească așa cum trebuie. În această ultimă categorie intră și ceapa, despre care nu se știe cu siguranță dacă este sau nu pe lista de alimente interzise. După cum am spus mai sus, cel mai bine este să urmăriți felul în care reacționează bebelușul după ce a fost alăptat cu ”lapte cu ceapă”, și în funcție de acestea să decideți ce faceți cu… ceapa și alăptarea. Recomandarea noastră este însă alta: indiferent dacă alegeți să consumați sau nu ceapă pe perioada alăptării, cel mai important este să nu renunțați la a vă hrăni copilul cu lapte matern. Despre beneficiile pe care consumul acestuia le aduce în dezvoltarea și creșterea sa armonioasă s-a tot scris, așa că nu mai insistăm pe această temă. La final, vă mai sfătuim să respirați adânc și să vă liniștiți, copilul are nevoie ca dumneavoastră să fiți calmă și relaxată: nu lăsați o banală ceapă să vă facă să plângeți, indiferent că o consumați sau nu pentru lactație, sau doar o tăiați pentru ciorbă!


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*