De ce nu se recomandă consumul de căpșuni în alăptare?

Nu toate fructele sau legumele au efecte benefice pentru organism. Acesta este și cazul fructelor de pădure. Mamele ce consumă căpșuni în alăptare își pot expune micuții unor serioase riscuri. Acestea au un potențial alergenic foarte ridicat. De exemplu, în cazul consumului căpșunilor, bebelușii care sunt alergici vor prezenta unele semne și reacții de alergie ușoară la nivelul gurii.În cazul observării acestora, este recomandată scoaterea lor și a altor fructe ce conțin semințe mici din alimentația mămicilor și implicit din cea a bebelușului. Însă aceasta nu este o regulă generală. Au fost întâlnite cazuri în care sugarii au manifestat alergii în urma consumului de către mamă a citricelor, bananelor sau chiar a banalelor mere. De aceea, este importantă diversificarea treptată a alimentației, prin urmărirea modului în care bebelușul reacționează la ceea ce mămică sau el consumă.

 

 

Alergiile la bebeluși

Alergiile sunt în esență niște răspunsuri deficitare ale sistemului imunitar ce apar la contactul cu diferiți stimuli din mediul înconjurător. Bebelușii ce prezintă anumite deficiențe imunitare datorită sistemului lor încă nedezvoltat vor trebui supravegheați cu maximă atenție pentru a preveni apariția unor reacții cu potențial periculos.

Orice alergie se poate manifesta într-o formă ușoară sau una severă. Dacă în cazul alergiilor ușoare vom avea de a face cu o stare de disconfort trecătoare, în cazul celor severe lucrurile se pot complica ducând chiar la instalarea șocului anafilactic. Acesta se manifestă printr-o erupție pe toată pielea, îngreunarea respirației și furnicături la nivelul extremităților. Netratată în timp util, forma severă a unei alergii poate pune în pericol viața persoanei respective.Dacă bebelușul dumneavoastră manifestă orice fel de simptome în urma consumului de căpșuni în alăptare sau sub formă de alimente pasate, adresați-vă de urgență celui mai apropiat medic pediatru!

Consumul de căpșuni în alăptare poate fi periculos

Dacă ați consumat căpșuni în alăptare iar bebelușul dumneavoastră este alergic la acest aliment, reacțiile nu vor întârzia să apară. Vărsăturile, crampele și reacțiile cutanate (pete roșii, mâncărimi iritații) sunt primele semne ce vă anunță că ceva nu este în regulă cu alimentul respectiv.

Cu cât concentrația de substanță alergenică din laptele matern este mai mare (în funcție de cantitatea ingerată de către mamă) cu atât efectele vor fi mai violente. Bebelușul va avea stări de sufocare iar căile respiratorii pot fi obstrucționate prin umflarea limbii, a buzelor și a gâtului. În această situație, se va apela la salvare sau bebelușul va fi dus cât mai rapid la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.

Credința populară conform căreia provocarea de vărsături ar putea ajuta este total eronată și chiar periculoasă. Inundarea căilor respiratorii, deja inflamate, poate duce la o asfixiere rapidă.

Deși alergia la anumite categorii de fructe este determinată cu preponderență în mod genetic, ea putându-se declanșa la orice vârstă, nu se recomandă consumul de căpșuni în alăptare până în momentul în care micuțul dumneavoastră împlinește vârsta de un an.

În plus, în momentul în care copilul dumneavoastră dobândește o alergie la un anumit aliment există riscul ca aceasta să se extindă și către alte produse înrudite. În termeni medicali, situația prezentată poartă denumirea de alergie încrucișată. De exemplu, după declanșarea alergiei la căpșuni în alăptare, aceasta se poate manifesta și față de alte fructe din aceeași familie (fragi, mure, coacăze roșii, zmeură).

Căpșuni în alăptare și alți factori de risc

Probabilitatea dobândirii unei alergii la căpșuni în alăptare devine mult mai mare dacă în familia dumneavoastră mai există și alte persoane ce sunt alergice la fructele respective. Alergiile alimentare tind să se transmită genetic. În cazul în care ambii părinți suferă de o anumită formă de alergie, copilul este expus aceluiași risc în proporție de peste 75%.Copii ce suferă de astm sau dermatită atopică sunt de două ori mai expuși riscului de a dobândi reacții alergice la alimente comune sau diferite substanțe din mediu (polen, spori de ciuperci). Un alt factor ce favorizează dezvoltarea alergiei la căpșuni în alăptare și obținerea unor reacții severe îl reprezintă bolile gastrointestinale, nașterea prematură și afecțiunile imunodeficitare.

Dacă unul dintre membrii familiei dumneavoastră obișnuiește să fumeze, iar copilul este expus fumului de țigară în primele luni de viață, riscul dobândirii unei alergii va crește simțitor.

Ați consumat căpșuni în alăptare și s-a produs reacția alergică: Ce investigații vor trebui făcute?

Orice diagnostic va începe cu observarea bebelușului în baza unei anamneze. Mama va trebui să dea toate detaliile referitoare la lucrul care a declanșat alergia (în cazul de față consumul de căpșuni în alăptare), rapiditatea și evoluția simptomelor apărute, precum și alte informații relevante pentru identificarea factorului alergen (dacă s-au mai observat de-a lungul timpului reacții asemănătoare, ce alte alimente i-au mai produs astfel de simptome).

Medicul specialist poate prescrie mamei o dietă de 10-15 zile pentru detectarea alergiei respective. Dieta constă în scoaterea sub orice formă a alimentului considerat ca fiind alergen pentru o anumită perioadă din alimentație. În momentul în care în cele 15 zile nu apar nici un fel de simptome similare, alimentul respectiv poate fi considerat suspect.

Spre finalul perioadei de detectare a alergiei,  se va permite mamei să consume o cantitate limitată din acel aliment, alăptând bebelușul și ținându-l sub strictă observație. Dacă simptomele respective vor reapărea, medicul poate afirma că bebelușul este alergic la el și se va interzice introducerea lui în alimentația mamei și a bebelușului pe viitor.

Teste clinice pentru detectarea alergiilor la bebeluși

De asemenea, există și unele teste clinice ce pot identifica existența unei alergii în momentul consumului de căpșuni în alăptare.

  • Intradermoreacția – se realizează prin introducerea unei mici cantități de lichid ce conține respectivul alergen în pielea bebelușului. În cazul în care pielea reacționează iar pe suprafața sa va apărea o zonă tumefiată urmată de mâncărime locală se poate trage o concluzie destul de clară. Aceste tipuri de investigații clinice sunt cele mai simple, sigure și dau un rezultat concludent destul de rapid.
  • Testul imunoglobulinelor – se face prin recoltarea unei mostre de sânge dintr-o venă și se verifică în condiții de laborator pentru a identifica existența eventualelor imunoglobuline de tip E. Acestea sunt produse ca o reacție de apărare a organismului în momentul introducerii în organism a substanței alergene, în cazul de față în urma consumului de căpșuni în alăptare. Rezultatele vor fi obținute în maxim o săptămână însă uneori, mai ales în cazul bebelușilor extrem de alergici la o multitudine de elemente, nu se va putea obține un rezultat concludent.
  • Alte metode de testare mai puțin utilizate sunt testele de provocare sau de neutralizare și detectarea anticorpilor de tip IgG4.

Metode de tratament pentru alergiile la căpșuni în alăptare

Cea mai sigură și totodată cea mai eficientă metodă de prevenire a apariției unor noi reacții alergice în corpul bebelușului o reprezintă scoaterea din alimentația mamei a fructelor respective. Mama va trebui să manifeste o atenție deosebită asupra dietei proprii și a celei a bebelușului când acesta depășește vârsta de un an și începe să consume tot mai multe alimente solide.

Citirea de fiecare dată a etichetelor produselor pe care urmează să le achiziționați (cazul dulciurilor și al prăjiturilor) devine un lucru obligatoriu pentru orice mămică responsabilă. În cazul unei reacții alergice severe rezultate în urma consumului de căpșuni în alăptare se poate impune menținerea sub observație pentru câteva zile atât a mamei cât și a copilului în camera de gardă a spitalului.

Dacă s-a ajuns în situația instalării șocului anafilactic, acesta poate fi stopat prin realizarea de urgență a unei injecții cu epinefrină. Pentru acasă va trebui să se țină cont de riscul apariției unor reacții încrucișate. Dacă de exemplu bebelușul dumneavoastră a fost diagnosticat în primele luni de viață cu o alergie la căpșuni în alăptare, în anii ce urmează vor trebui evitate orice preparate culinare sau ustensile de bucătărie ce au în componență sau au avut contact cu căpșunile.

Metode noi de tratament a alergiilor la bebeluși

În ultima perioadă au apărut numeroase metode noi de tratament ce promit reducerea reacțiilor alergice sau chiar forțarea organismului să accepte respectivul element fără a mai declanșa nici o reacție.

  • Imunoterapia – se realizează prin injectarea periodică de cantități infime din respectivul alergen. În timp, corpul se va obișnui cu prezența sa în sistem iar reacțiile adverse vor fi cu mult diminuate sau chiar pot dispărea.
  • Folosirea de anticorpi – aceștia au datoria de a acționa asupra sistemului imunitar neutralizând astfel substanța secretată ce declanșează reacțiile alergice.
  • Vaccinarea – o parte din alergenii frecvent întâlniți pot fi neutralizați prin vaccinarea cu o anumită substanță genetică.
  • Imuno-modulatori – substanțe ce au rolul de a modifica modul în care sistemul imunitar reacționează în prezența unor diferiți alergeni.
  • Alte forme de terapie experimentală.

Având în vedere lipsa unor studii complexe în ceea ce privește rezultatul acestor metode, sensibilitatea organismului bebelușilor și posibilitatea apariției unor efecte secundare, aceste forme de tratament sunt folosite doar pe o scară restrânsă și numai sub stricta îndrumare a medicului imunolog.

Pentru a preveni apariția alergiilor de orice tip, Organizația Mondiala a Sănătății recomandă alăptarea copiilor exclusiv la sân în primul an de viață și chiar pentru o perioadă mai îndelungată de timp dacă acest lucru este posibil. Vestea bună este că majoritatea copiilor se pot vindeca în timp de alergiile la căpșuni, ouă sau lapte la o vârstă cuprinsă între 3 – 5 ani.

În concluzie, dieta mămicilor care include căpșuni în alăptare este una benefică doar dacă nu apar reacții alergice pe parcurs. Este importantă introducerea unor astfel de alimente în dietă cu o grijă sporită, prin supravegherea îndeaproape a manierei în care bebelușul reacționează după fiecare nou aliment considerat.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*