Despre bere și alăptare

 

Atunci când decid să-și hrănească bebelușul la sân, toate femeile intră în panică și se gândesc cu groază că tot ceea ce consumă ele se transmite în laptele matern. În plus, mai există și teama că micuțul nu se satură cu ce trage de la sân, așa că se caută tot felul de soluții pentru a spori lactația.

”Mănâncă/ nu mânca ceapă”, ”Bea bere dacă vrei să ai lapte”, sunt doar câteva dintre recomandările pe care proaspetele mămici le primesc de la cei din jur, iar în lipsa unui consultant în alăptare, stresul și starea oboseală de după naștere, contribuie și ele din plin la starea psihică ”aproape de pământ” a acestora.

Și așa am ajuns la subiectul pe care dorim să vi-l prezentăm în continuare. Este vorba despre consumul de bere în alăptare. Dacă în ceea ce privește alimentele pe care au voie sau nu să le consume pe perioada sarcinii părerile sunt împărțite, chiar Organizația Mondială a Sănătății s-a implicat atunci când a fost vorba de consumul de alcool în această perioadă. Un NU hotărât a fost răspunsul OMS, care a mai inclus pe lista de interzise și stupefiantele și fumatul. 

Berea nu favorizează lactația 

A bea sau a nu bea bere pe perioada alăptării? Recomandările cunoscuților spun că această băutură nu ar trebui să lipsească din frigiderul tău în această perioadă, cadrele medicale susțin că vorbele conform cărora berea sporește lactația sunt doar un mit. De fapt, mamele nu ar trebui să consume bere, alcool în general, în speranța că vor spori producția de lapte, ci doar își vor pune în pericol copilul. Femeile sunt sfătuite să bea un pahar de vin sau de bere, pentru că vor fi mai relaxate şi, în consecinţă, vor produce mai mult lapte. De fapt, lucrurile stau exact invers, iar orice femeie interesată de binele copilului ei va alege să nu consume alcool pe perioada alăptării. Potrivit unui studiu apărut în „Journal of Clinic Endocrinology and Metabolism”, femeile care consumă alcool când alăptează le oferă copiilor cu circa 20% mai puţin lapte. Și atunci, unde este acea lactația sporită de care vorbea toată lumea?

Potrivit evz.ro, ”cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au măsurat nivelul hormonilor importanţi implicaţi în alăptare, oxitocina şi prolactina, la mai multe femei care alăptau, după ce li s-a dat să bea echivalentul a două pahare de vin. Apoi, s-au folosit pompe electrice pentru a se lua mostre de lapte. Rezultatele au fost dramatice. Nivelul oxitocinei a scăzut cu 78 de procente. În plus, femeile s-au declarat mai obosite şi mai puţin fericite în zilele respective. Pe de altă parte, nivelul prolactinei a urcat brusc cu 336 la sută. Rezultatul acestor schimbări: femeile produceau mai puţin lapte (în volum şi calorii), însă nivelul ridicat de prolactină dădea o senzaţie de sâni plini, aşa că mamele simţeau că ar avea mai mult lapte, cu toate că ele produceau mai puţin. Copiii sugeau mai viguros la începtul alăptării după ce mamele lor consumau alcool, făcându-le pe femei să creadă că beau mai mult lapte. Cercetătorii spun că probabil copiii păreau mai înfometaţi pentru că aveau mai puţin lapte la dispoziţie. Per total, copiii ale căror mame consumă alcool aveau la dispoziţie cu 20% mai puţin lapte” .

Medicii au explicat că atunci când o mamă care alăptează consumă alcool, în interiorul organismului ei se modifică mecanismele fine care controlează lactaţia, iar alcoolul ajunge în laptele matern. Este adevărat, mamele ar trebui să se hidrateze mai bine pe perioada alăptării, dar această hidratare nu se face cu bere. Puteți bea multă apă plată, ceaiuri care stimulează lactația, compoturi chiar, nu uitați să consumați și multă supă, dar nu încercați să apelați la bere, care de fapt are un efect diuretic, adică ajută la pierderea lichidelor. În plus, alcoolul din berea consumată pe perioada alăptării are un efect toxic asupra creierului celui mic. De aceea, dacă vă doriți să vă creșteți producția de lapte, hidratați-vă corespunzător – după cum am arătat mai sus, alimentați-vă sănătos și, mai ales, nu uitați să vă odihniți. Nu vă va ridica nimeni statuie dacă faceți toate treburile casnice într-o zi, iar lumea nu se va sfârși dacă lăsați și pe mâine ceva: dumneavoastră și cel mic sunteți cei mai importanți acum.  

Da s au nu? 

Cei care susțin mitul conform căruia berea contribuie din plin la sporirea cantității de lapte matern au găsit imediat o ”portiță de scăpare”: da, este adevărat, alcoolul face rău, dar pe piață există și bere fără alcool, așa că nu există niciun risc pentru copil dacă mama consumă această băutură.

Cercetătorii spanioli care au realizat un studiu în acest sens și au ajuns la concluzia ca berea fără alcool, dacă este consumată în perioadele de alăptare, poate contribui la creşterea nivelului de antioxidanţi din laptele matern. Potrivit studiului realizat de specialiştii de la Universitatea din Valencia şi Spitalul Universitar Dr. Peset, berea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanţi din laptele matern.

De asemenea, deși până acum s-au realizat numeroase studii care au demonstrate cu toatele că a consuma alcool pe timpul sarcinii sau al perioadei de alăptare, nu se știu prea multe încă despre efectele pe care le are consumul unei mici cantități de bere, de exemplu, în cele două cazuri. De fapt, consumul mic de alcool pe perioada alăptării nu a fost, pănă în prezent, asociat cu efecte nocive asupra bebeluşului. Astfel, părerea comună a specialiştilor este că un consum de mic de alcool, la care se adaugă temporizarea urmatoarei alăptari a copilului nu ar prezenta riscuri pentru bebeluş.

Așadar, de dumneavoastră depinde totul. Poate considerați că o gură, două de bere, ”de poftă” nu are ce rău să-i facă bebelușului. Sau poate sunteți printre mamele mai stricte, care au ales să nu consume nici măcar o picătură de alcool sau alte alimente care știu sau cred că i-ar dăuna copilului, pe perioada alăptării. Se spune mereu că mamele știu mereu ce este mai bine pentru copilul lor, iar instinctul le va învăța pe acestea cum să procedeze pentru ca micuțul să nu aibă de suferit. De aceea spuneam mai sus că decizia vă aparține. Noi doar am încercat să vă oferim unele informații care să vă facă luarea unei decizii în acest sens ceva mai ușoară. 

Când este prea mult? 

Spuneam mai sus că un consum de mic de alcool, la care se adaugă temporizarea urmatoarei alăptari a copilului nu ar prezenta riscuri pentru bebeluş. Întrebarea care apare este totuși: ce înseamnă consum mic de alcool? Când este prea mult pentru bebeluș? În rândurile de mai jos vom încerca să lămurim oarecum răspunsul la aceste neclarități.

Din punct de vedere știintific, o porţie de alcool înseamnă 10mg alcool pur adică echivalentul a o bere de 330 ml sau un pahar de vin de 100 ml sau o băutură spirtoasă de 50 ml.

De aceea, dacă nu mai rezistați de poftă, sau sunteți invitate la o petrecere unde se consumă alcool și nu vreți să faceți paradă cu abstinența dumneavoastră, avem câteva recomandări care să vă ajute despre cum se împacă alăptarea cu consumul de alcool.

În primul rând, limitaţi consumul la o una (maxim două) porții de alcool și mai ales, alegeți să nu consumaţi alcool pe stomacul gol. Este de preferat să consumaţi alcoolul după ce aţi alăptat, și nu înainte, pentru că în acest ultimo caz micuțul dumneavoastră va fi afectat de alcoolul băut. Apoi, faceți o pauză mai lungă până la alăptarea următoare. Mai exact, alăptaţi din nou după câteva ore pentru a permite organismului să elimine alcoolul. Dacă aţi consumat o porţie de alcool (o bere de 330ml sau un pahar de vin de 100 ml sau 50 ml de bautură spirtoasă) veţi alăpta din nou, în siguranţă, dupa 3 ore. În schimb, dacă aţi consumat două porţii de alcool e bine sa asteptaţi 6 ore pâna veţi alăpta din nou.

Dacă micuțul dumneavoastră mai acceptă și biberonul, atunci sunteți ”salvată”. Dacă mergeţi la o petrecere, de exemplu, şi ştiţi dinainte ca veţi consuma puţin alcool, este bine să vă mulgeţi în avans iar la următoarea masă să oferiţi copilului laptele muls. Procedând astfel, cel mic nu a fost deloc afectat de faptul că dumneavoastră ați ales să consumați puțin alcool, iar organismul dumneavoastră va avea timp sufficient să elimine şi tot alcoolul consumat.

Recomandarea este că puteţi consuma, ocazional, mici cantităţi de alcool, și fără ca acest lucru să dăuneze copilului alăptat la sân. Regula pe care trebuie ră o respectați este să nu depășiţi cantităţile menţionate și să respectați timpul de care alcoolul are nevoie să se elimine din lapte înainte să alăptați din nou.

Dacă vreți însă să fiți cu inima împăcată, cel mai bine ar fi să cereți sfatul medicului, care vă va oferi o părere științifică în acest sens. 

Un mare NU alcoolului în alăptare 

Încheiem prin a vă spune doar că pe perioada alăptării, consumul de alcool, zilnic, în cantitaţi mari, poate fi nociv pentru copil. În pofida tuturor miturilor care există, de fapt consumul de alcool, bere în special, nu stimuleaza lactaţia! Toate cercetările în domeniu au arătat că este greșit, iar cantitatea de lapte produsă nu creşte în urma consumului de alcool, ci din contră. De asemenea, consumul de alcool al mamei nu are efecte relaxante asupra copilului, așa că nu încercați ca, procedând astfel, să îi liniștiți plânsul acestuia sau să credeți că în acest fel va dormi mai mult. Părerea noastră este că alcoolul în perioada sarcinii sau a alăptării nu ar trebui consumat.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*