Fumatul în timpul alăptării

 Medicii susțin că pe perioada sarcinii, femeia trebuie să se abțină de la consumul de băuturi alcoolice, substanțe stupefiante și să renunțe la fumat. Ce-i drept, din cauza stărilor de rău, multe dintre viitoarele mame renunță pe perioada gravidității la fumat, dar pofta reapare la multe dintre ele imediat după ce au născut.

Sunt chiar destule cazurile în care mamele nu reușesc să renunțe total la consumul de țigări și fumează, mai puțin ce-i drept, și pe perioada alăptării. Din păcate, spun medicii, pentru că în acest fel bebelușul este expus nicotinei și altor substanțe toxice din fumul de țigară. 

A fuma sau a nu fuma? 

Unii medici le sfătuiesc pe mamele fumătoare care alăptează să renunțe complet la fumat, dar în condițiile în care nu pot rezista fără ”pipă” să reducă mult cantitatea de țigări, și mai ales să nu renunța la alăptat. De fapt, se pare că este mult mai benefică alăptarea celui mic (chiar dacă mama este fumătoare), decât apelarea la lapte praf pentru a-l hrăni pe cel mic. Asociația Americană de Pediatrie chiar a decis să scoată nicotina de pe lista substanțelor contraindicate pe durata alăptării deoarece, spun ei, și sunt citați de la-pediatru.ro, ”deși cantitatea de nicotină transferată la copil prin laptele matern este mult mai mare decât nivelul de nicotină pe care îl primește fătul prin placentă, beneficiile laptelui matern pentru sănătatea și dezvoltarea sugarului sunt semnificativ mai mari decât riscurile expunerii la nicotină”.

Mai mult chiar, potrivit aceleiași surse, bebelușii hrăniți cu formule de lapte sunt mult mai vulnerabili la efectele negative ale fumului de țigară decât cei alăptați, pentru că laptele matern conține factori importanți care ajută organismul copilului să lupte împotriva bolilor. Conform Asociației Americane de Pediatrie, fumatul mamei nu este o contraindicție absolută pentru alăptare. Acest lucru nu înseamnă că este încurajatul fumatul în această perioadă, mai ales că s-a observant că acest lucru are o strânsă legătură și cu cazurile de sindrom al morții subite infantile și dezvoltarea de alergii respiratorii la copii.

Dar care este cantitatea de țigări care poate fi fumată de către mamă fără riscuri pentru cel mic? Aici sunt multe discuții, și fiecare înaintează o anumită cifră ca fiind acel număr sigur. Evident, ideal ar fi ca micuțul să nu fie deloc expus fumului de țigară, iar mama să nu fumeze deloc, dar dacă nu se poate, La Leche League este de părere că dacă mama fumează mai puțin de 20 de țigări pe zi, nicotina din laptele matern are riscuri mici pentru copil.

Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi să renunțați complet la fumat măcar pe perioada sarcinii și a alăptării, pentru că riscați sănătatea copilului dumneavoastră. Ați putea trăi toată viața, de exemplu, cu vina că a dezvoltat o anumită afecțiune respiratorie din cauza viciului dumneavoastră? 

Riscuri pentru bebeluș 

Mamele care aleg să fumeze pe timpul alăptării își expun copiii la numeroase riscuri. Nu ne referim aici la cantitatea de nicotină înghițită de cel mic în același timp cu laptele matern, cât la fumul de țigară la care acesta este expus. Acesta îi poate afecta starea de sănătate imediat, sau efectele acestuia pot fi și unele observate în timp.

Incidența cazurilor de pneumonie, bronșită, sindromul morții subite infantile (încă din primul an de viață), astm, tuse, otită medie, polipi, amigdalită, afectarea funcției plămânilor sunt doar câteva dintre afecțiunile la care este predispus cel mic dacă este expus fumului de țigară. De asemenea, potrivit la-pediatru.ro, ”între fumatul mamei și sindromul morții subite infantile a fost identificată o relație de cauzalitate în urma unei meta-analize a literaturii de specialitate realizate în 1997. Fumatul mamei a fost asociat și cu un nivel mai mare de agitație al sugarilor. S-a observat că bebelușii ai căror părinți fumează (cel puțin unul dintre ei) sau care sunt alăptați de o mamă fumătoare se confruntă mai des cu colicile, pentru că se consideră că atât nicotina primită din laptele mamei, cât și fumul de țigară din casă acționează ca factori iritanți. Unele studii arată faptul că fumatul mamei poate afecta luarea în greutate a sugarului”. 

Alăptarea și fumatul 

Fumatul și alăptatul nu prea merg bine împreună. De exemplu, specialiștii au observant că în cazul mamelor care au fumat pe perioada alăptării, înțărcarea s-a produs mult mai repede. Nu este vorba neapărat din cauze fiziologice ci din cauză că mama, conștientă că laptele său conține nicotină, să nu-l mai fi considerat bun pentru bebeluș. Prin urmare, a decis că preferă să întrerupă alăptarea, și să apeleze la laptele praf pentru a-l hrăni pe cel mic. Altfel spus, viciul a câștigat în acest caz, iar cel mic a fost privat de beneficiile aduse de consumul de lapte materne.

S-a demonstrate științific că nicotina schimbă gustul și mirosul laptelui (modificările sunt în funcție de concentrația de nicotină). Un studio realizat în 1998 a reliefat acest lucru, iar în opinia cercetătorilor acest lucru ”ar putea crește riscul ca la adolescență fumatul să fie mult mai atrăgător pentru tineri, având în vedere că au fost expuși în prima parte a vieții la aroma și mirosul de țigară din laptele matern”.

Spuneam ceva mai sus că înțărcatul se produce mult mai devreme în cazul mamelor care fumează pe perioada alăptării. Cercetările în acest domeniu au arătat că atunci când mama fumează mai mult de 10 țigări pe zi, nicotina poate scădea nivelul de prolactină din organismul mamei. Aceasta scădere duce la rândul ei la diminuarea scăderea secreției lactate și a conținutului de grăsimi din lapte, de care cel mic are nevoie pentru o creștere armonioasă.  

Ce este de făcut? 

Evident, primul răspuns care apare la această întrebare este să renunțați complet la fumat pe perioada sarcinii și a alăptării. Cu toate acestea, în special în cazul fumătoarelor înrăite, renunțarea la acest obicei nociv nu este un lucru chiar atât de ușor de făcut. În acest caz, sfatul medicolor este că dacă renunțarea complet la fumat este ceva imposibil pentru dumneavoastră, atunci încercați să reduceți numărul de țigări fumate. Regula care se aplică în acest caz este una simplă: cu cât copilul este expus la o cantitate mai mică de nicotină, cu atât riscurile și efectele nocive pentru sănătate sugarului sunt mai mici.

Atunci când îl hrăniți pe cel mic la sân, evitați să și fumați în același timp, sau să vă aflați într-un loc în care acesta să fie expus fumului de țigară, pentru ca acesta să nu ”beneficieze” de nivelul maxim al nicotinei. Mai bine fumați după ce ați terminat de alăptat și așteptați cât mai mult până la următoarea sesiune de alăptare. Medicii spun că este nevoie de o oră și jumătate pentru ca doar jumătate din cantitatea de nicotină de la o țigară fumată să se elimine din laptele matern. Evitați, dacă aveți posibilitatea, să fumați în aceeași încăpere în care se află cel mic, și rugați-l pe partener (dacă și el este fumător) sau pe cei care vin în vizită să nu fumeze în apropierea celui mic.

Unul dintre dezavantajele fumatului este mirosul pregnant. Acesta rămâne de obicei în haine, păr, pe mâini, de aceea este indicat să vă spălați pe mâini, pe dinți, ba chiar să vă schimbați hainele înainte de a lua copilul în brațe sau a-l alăpta.  

Substitutele cu nicotină: da sau nu? 

În încercarea de a renunța la fumat, multă lume apelează și la substitutele cu nicotină, precum gumele de mestecat sau plasturii. De aceea, femeile care fumează se întreabă dacă acestea pot fi folosite sau nu pe perioada alăptării. Răspunsul este că acestea nu trebuie utilizate fără recomandarea medicului! În general, aceste metode nu sunt recomandate şi nici nu există, cel puțin deoacamdată, suficiente informaţii sigure cu privire la riscurile la care este expus cel mic în condițiile în care mama apelează la aceste substitute cu nicotină pe perioada alăptării. 

Țigara electronică se permite? 

Aceasta este una dintre întrebările pe care mamele fumătoare o adresează medicului, atunci când au unele nelămuriri privind alăptarea celui mic. Întrebarea apare deoarece acest tip de țigară a fost prezentată ca fiind o variantă sigură a fumatului, care nu prezintă niciun risc pentru mamă sau copil. Cu toate acestea, noi vă sugerăm să nu o luați în calcul ca pe o variantă bună pe perioada alăptării. Specialiștii de la familist.ro susțin că lichidul conținut de aceasta cuprinde ”multiple chimicale şi iritante. Cât despre vapori, ei nu sunt inofensivi, doar că încă nu există studii cu privire la efectele pe termen lung ale expunerii”.

Pentru a rezuma în doar câteva cuvinte, vă spunem că mai bine renunțați la fumat. Definitiv. Atât dumneavoastră, cât și partenerul, dacă este cazul. Organismul dumneavoastră va începe din nou să funcționeze la parametrii optimi, iar de beneficiile pe care le aduce lipsa fumului de țigară sau a nicotinei celui mic am vorbit ceva mai sus. Totuși, dacă însă nu puteți renunța la fumat, măcar încercați să reduceți pe cât posibil numărul țigărilor. Cu niciun chip nu renunțați la alăptat, chiar dacă mai și fumați în acest timp. Beneficiile aduse de laptele matern dezvoltării celui mic depășesc cu mult neajunsurile provocate de fumul de țigară sau de consumul de nicotină.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*