Cum influențează alăptarea în timpul sarcinii mama?

Atât în sarcina propriu-zisă cât și în cazurile în care are loc alăptarea în timpul sarcinii, organismul unei femei este supus la numeroase reacții hormonale și modificări ale proceselor fiziologice. De aceea, fiecare mămică va trebui să acorde o atenție deosebită situațiilor ce pot apărea și care uneori vor îngreuna sarcina sau alăptarea în timpul sarcinii.

 

Cunoscând faptul că alăptarea crește producția unui hormon numit oxitocină (este cel ce generează contracțiile uterului în perioada de travaliu) acesta poate determina uneori apariția unor contracții uterine. Deși avem de a face cu contracții blânde ce nu pun în pericol fătul, acestea pot provoca în situații excepționale o naștere prematură sau un avort. Riscul este cu atât mai ridicat cu cât respectiva mămică a mai pierdut sarcini sau a mai avut nașteri premature până în momentul de față. 

Alăptarea în timpul sarcinii: Recomandări specialiști

Alăptarea în timpul sarcinii poate crește în mod considerabil sensibilitatea sânilor. Această sensibilitate suplimentară poate produce un adevărat chin pentru mămică în momentul în care bebelușului îi apar primii dinți de lapte. Pentru a reduce durerea, se recomandă găsirea unei poziții de alăptare cât mai confortabile sau folosirea unui biberon cu lapte matern.

Orice femeie însărcinată sau care a născut deja cunoaște starea neplăcută dată de apariția primelor grețuri. Alăptarea în timpul sarcinii poate cauza grețuri mult mai frecvente ce constituie de multe ori o piedică în păstrarea unui regim alimentar corespunzător. Dacă sunteți îngrijorată deoarece considerați că lipsa unor alimente sau săritul peste mese ar putea să vă pună în pericol bebelușul sau fătul încercați ca în momentul în care grețurile dispar să consumați acele produse. O alimentație corespunzătoare vă va asigura necesarul de substanțe nutritive atât pentru dumneavoastră cât și pentru cei doi copii.

Sarcina și alăptarea în timpul sarcinii supun organismul unui efort deosebit. Pentru ca lucrurile să decurgă așa cum trebuie, va trebui să vă organizați timpul astfel încât să aveți la dispoziție o perioadă rezonabilă de somn și relaxare în fiecare zi.

Cum influențează alăptarea în timpul sarcinii bebelușul?

Chiar și cei mici vor fi afectați dacă rămâneți însărcinată în perioada de alăptare. Alăptarea în timpul sarcinii va avea unele efecte secundare atât asupra sugarului cât și asupra copilului încă nenăscut.

După primele 4 – 5 luni de sarcină, producția de lapte va intra într-un declin. Scăderea acesteia poate duce la o hrănire insuficientă a bebelușului. De aceea, actuala și totodată viitoarea mămică va trebui să ia unele măsuri suplimentare pentru a-i asigura acestuia cantitatea zilnică recomandată de elemente nutritive. Laptele praf, laptele de vacă special pentru bebeluși și introducerea în procesul de hrănire al unor alimente potrivite vârstei acestuia reprezintă soluții eficiente pentru suplimentarea lipsei laptelui matern.

În unele cazuri, mai ales în perioada apropiată următoarei nașteri, laptele va suferi unele schimbări în ceea ce privește atât substanțele pe care le conține cât și gustul. Deși majoritatea bebelușilor nu vor avea nicio problemă cu acest aspect, unii dintre ei nu îl vor tolera, refuzând chiar să mai accepte alăptarea.

Alăptarea în timpul sarcinii duce la schimbarea nivelurilor obișnuite pentru anumiți hormoni. Aceștia sunt transmiși atât bebelușului aflat în burtică cât și micului sugar. Totuși, nu există până în momentul de față niciun studiu care să ateste că prezența lor în organismul celor mici ar putea cauza vreun fel de problemă majoră.

Mituri despre riscurile ce pot apărea în cazul alăptării în timpul sarcinii

Alăptarea în sarcină este un lucru 100% natural și prin urmare la fel de sănătos. Însă de-a lungul timpului au apărut unele așa zise mituri ce descurajează tinerele mămici, făcându-le ușor reticente în a alăpta atunci când se află în perioada de sarcină. 

Existența riscului de a intra într-un travaliu prematur

Cea mai mare temere a femeilor aflate în stadiul de alăptare în timpul sarcinii o reprezintă intrarea în travaliu înainte de termenul stabilit sau riscul apariției unui avort spontan. Deși este un mit apărut ca urmare a unei reacții organice de creștere a nivelului uni anumit hormon, riscul unei nașteri premature este aproape zero în condițiile unei sarcini obișnuite. Acesta merită luat în calcul doar în cazul sarcinilor cu grad de risc ridicat sau a existenței unor hemoragii la nivelul uterului. În cele două cazuri, medicul poate recomanda întreruperea alăptării și înțărcarea bebelușului.

Riscul de subnutriție datorat împărțirii aportului de nutrienți

Se poate asigura doza necesară de energie și elemente nutritive pentru ambii bebeluși prin simpla adăugare a unui număr de 500/650 de calorii suplimentare în cel de al doilea și respectiv în cel de al treilea trimestru de sarcină. Dieta echilibrată și diversificată garantează sănătatea mamei și a bebelușilor în egală măsură.

Riscul ca laptele matern să nu fie potrivit pentru copil în timpul unei alte sarcini

Chiar dacă compoziția laptelui matern este modificată pe perioada sarcinii datorită schimbărilor hormonale și a reacțiilor chimice din organism, acesta rămâne în continuare alimentul perfect pentru hrănirea bebelușului. Conținutul bogat în elemente nutritive și substanțele cu rol în dezvoltarea imunității bebelușului pe care le regăsim în el, sunt beneficii ce nu pot fi egalate de nici o altă soluție de hrănire alternativă. 

Dobândirea unei stări pronunțate de nervozitate în faza de alăptare în timpul sarcinii

Acesta nu este tocmai un mit ci are la bază fenomenul de creștere a sensibilității sânilor. Sensibilitatea crescută este responsabilă de apariția unor dureri destul de pronunțate ce angrenează implicit și o stare de irascibilitate crescută a mamei.

Situații în care alăptarea în timpul sarcinii ar trebui întreruptă

Deși alăptarea în timpul sarcinii este un lucru benefic atât pentru sugar cât și pentru mămică, există și situații în care medicul va recomanda întreruperea acesteia pentru a nu expune niciunul dintre factorii implicați unor riscuri serioase.

  • Dacă mama suferă de accese frecvente de toxicoză – aceasta este o afecțiune ce se manifestă în mod obișnuit prin stări de vomă, vărsături sau tulburări serioase ale aparatului digestiv. În acest caz, se recomandă întreruperea alăptării sugarului deoarece toate aceste stări îi vor fi transmise micuțului iar efectele vor fi în acest caz mult mai accentuate, organismul fragil al bebelușului resimțindu-le mult mai puternic.
  • În cazul în care mama a mai suferit pierderi de sarcină sau medicul ginecolog constată existența unui risc crescut de declanșare a unui avort. Atunci alăptarea va fi întreruptă de urgență iar în alimentația sugarului vor fi introduse treptat diferite alimente înlocuitoare corespunzătoare vârstei sale.
  • Atunci când primul copil are vârsta potrivită pentru a fi înțărcat. Dacă primul dumneavoastră bebeluș este destul de mare, se recomandă întreruperea alăptării înaintea nașterii celui de al doilea copil. În caz contrar, exceptând dificultatea hrănirii ambilor copii prin alăptare, există riscul ca mamei să nu îi rămână suficient lapte pentru a-i hrăni pe amândoi.

Înțărcarea primului bebeluș nu trebuie să fie niciodată asociată în mintea acestuia cu venirea pe lume a altui copil. Acest fapt poate produce în mintea și subconștientul sau o ușoară tulburare ce se va manifesta în perioadele următoare prin apariția geloziei și a stării de concurență dintre copii. Cu siguranță nicio mămică nu își dorește să fie pusă într-o astfel de situație.

Alimente și elemente ce au rolul de a sprijini alăptarea în timpul sarcinii

Pentru a se putea bucura de o sănătate de fier și a asigura proteinele și elementele nutritive ambilor copii, mamele ce alăptează în timp ce sunt însărcinate vor trebui să-și suplimenteze dieta obișnuită. Această suplimentare se va realiza metodic prin creșterea consumului unor anumite categorii de alimente.

Asigurarea unui aport zilnic de minim 2 litri de lichide va deveni obligatorie. Această cantitate se va obține în principal din apă, lapte și sucuri proaspete obținute prin stoarcerea fructelor și a legumelor. Nu se recomandă îndulcirea acestora în mod artificial și nici consumul de băuturi acidulate sau sucuri așa zise naturale din comerț cu o compoziție îndoielnică.

Legumele verzi precum broccoli, varza, salata sau spanacul sunt recomandate în alăptarea în timpul sarcinii datorită conținutului bogat de vitamine și acid folic. Femeile gravide au nevoie de o cantitate aproape dublă de acid folic față de cea necesară în mod obișnuit. Pentru a ne asigura că legumele respective își vor păstra proprietățile iar acidul folic nu va fi distrus este indicată consumarea lor în stare cât mai naturală. Conservarea, gătirea de orice fel, dar mai ales tratamentele termice distrug acest acid în proporție de până la 85%.

Alimentele bogate în calciu precum lactatele, brânzeturile și ouăle sunt surse naturale de calciu și fosfor. Acestea vor contribui la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos a fătului și totodată la menținerea sănătății mamei. Aceasta deoarece în momentul în care copilul nu va primi suficient calciu din alimentație acesta va fi extras din organismul mamei. Aceasta va suferi de crampe musculare dureroase iar în cazuri extreme riscând instalarea osteoporozei.

Totuși, nu se recomandă administrarea de suplimente nutritive pe bază de calciu. Datorită dozajului necorespunzător și a creșterii bruște a nivelului de calciu din organism într-un mod total nenatural, mama se expune unui risc ridicat de avort spontan sau naștere prematură.

Bazați-vă pe suportul acordat de medicul specialist

În concluzie, orice schimbare trebuie să vină în urma recomandării medicului specialist astfel încât atât mămica cât și cei doi bebeluși să fie mereu în deplină siguranță. O atenție sporită trebuie acordată alimentației mamei în această perioadă întrucât aceasta îi va influența pe cei trei, în funcție de specificul fiecăruia.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*