Usturoiul în alăptare, indicat sau nu?

 

Orice proaspătă mămică își dorește ca puiul ei să aibă parte de o creștere armonioasă și o dezvoltare corespunzătoare. Primul pas pe care trebuie să-l faceți, după ce ați născut, este să nu renunțați de a-i oferi micuțului dumneavoastră lapte matern. Încercați să limitați vizitele tuturor celor care vin să vă admire odorul, și lăsați-vă, mai ales la început, câteva zile în care să vă obișnuiți cu noul statut, cel de mămică.

Veți fi mult mai liniștită, veți avea și timpul necesar ca lactația să se instaleze corect, așa că vizitele următoare le veți suporta mult mai ușor. Aveți nevoie în primul rând de liniște, atât dumneavoastră cât și cel mic ați trecut printr-o experiență nu tocmai ușoară, trebuie să învățați să vă acomodați unul cu celălalt. Nu aveți nevoie de 1001 de sfaturi din partea tuturor, trebuie doar să intrați în acea legătură mamă-copil, și atunci veți ști ce este mai bine pentru dumneavoastră și bebeluș.

Nu uitați că pe lângă odihnă, dacă vreți să alăptați așa cum trebuie, trebuie să vă histradați corespunzător și să mâncați cât mai sănătos, pentru a vă asigura acele vitamine și acei nutrienți de care corpul are nevoie să-și revină după naștere, și de care bebelușul să beneficieze și el, prin intermediul laptelui matern.

Ați auzit desigur că există și unele alimente care, se spune, că dacă sunt consumate în perioada alăptării vor ”strica laptele”, iar cel mic va refuza sânul. În această categorie intră ceapa și usturoiul, cunoscute pentru gustul și mirosul lor characteristic. Dar cât de reală este această afirmație? Vom încerca, în rândurile de mai jos, să vorbim puțin despre consumul de usturoi pe perioada alăptării, care sunt beneficiile, dezavantajele și dacă există ceva contraindicații.

Usturoiul trece în laptele matern

Multe femei adoră mâncarea bine condimentată, și de aceea le este greu să se priveze de aceasta pe perioada sarcinii sau a alăptării. Cu toate acestea, specialiștii susțin că dacă starea de sănătate a femeii o permite, aceasta ar trebui să nu se priveze de ce-i place, evident cu condiția ca acestea să nu-i dăuneze nici ei, nici copilului. Nu sunt dovezi suficiente cum că bebelușii alăptați de mame care au consumat mâncare condimentată sau iute ar fi mai agitați, ar suferi de balonare sau ar avea alte probleme legate de alimentele consumate de mamele lor.

Este cunoscut faptul că anumite condimente, cum ar fi usturoiul, poate trece în laptele matern, dar nu pare să cauzeze probleme. De fapt, sunt și unii bebeluși mai sensibili, care ar putea refuza sânul dacă mămica a consumat usturoi, dar cazurile de acest gen nu sunt prea numeroase. Printre efectele secundare cu care s-ar putea confrunta bebelușul tău dacă tu, ca mămică ai mâncat usturoi, menționăm arsurile gastrice, indigestia, afte, balonare, vărsături sau diaree, dezvoltarea unor alergii. Recomandarea noastră este ca pe perioda alăptării să nu începi să experimentezi feluri noi de mâncare, sau să ții vreo cură de slăbire, pentru că prin intermediul laptelui matern cel mic își ia toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie în alăptare. Cel puțin până la începerea diversificării. Echilibru și ponderație, acestea sunt cele două cuvinte care ar trebui să caracterizeze mesele tale din perioada alăptării.

Stimulează producția de lapte

Usturoiul este unul dintre condimentele des folosite în bucătăria românească, și este recunoscut pentru faptul că mâncărurile la care este folosit sunt parcă… mai gustoase. De asemenea, el are și o mulțime de beneficii pentru starea de bine a organismului, așa că nu este de mirare că este preferatul multora.

În plus, susțin specialiștii, dacă simți că nu ai sufficient lapte pentru cel mic, se pare că și usturoiul este unul dintre mijloacele prin care aceasta se poate regal. Usturoiul acționează ca un galactagog excelent, care stimulează producția laptelui la mamele care alăpteaza. Este adevărat, aroma sa pregnant se poate transmite și prin laptele pe care îl suge cel mic, aducând unele modificări de gust și miros. Unii bebeluși nu par deranjați de acest aspect, în schimb sunt alții care își vor manifesta destul de vehement nemulțumirea. Rămâne de văzut în ce categorie intră și copilul tău. Totuși, specialiștii susțin că dacă usturoiul este consumat cu moderație, copilul nu ar avea de ce să refuse sânul, pentru că toate acele neplăceri despre care ți-am scris mai sus s-ar manifesta în cazul în care mama exagerează cu consumul de usutoi. Cel mai bine este însă să încerci și singură și să observe dacă micuțul tău pare în vreun fel deranjat de faptul că ai mâncat usturoi.

Beneficiile usturoiului în timpul alăptarii

După cum probabil știi, usturoiul conține multe minerale, vitamine și aminoacizi esențiali, care ajută la starea bună de sănătate a mamelor care alăptează. Vom detalia, în rândurile de mai jos, care ar fi principalale avantantaje ale consumului de usturoi pe perioada alăptării.

Crește producția de lapte. Am menționat mai sus că dacă alegeți să consumați usturoi pe perioada alăptării, nu veți avea probleme cu… cantitatea. În plus, dacă copilul nu pare deranjat de faptul că mama a consumat usturoi și accept laptele, va avea parte și de un sistem imunitar puternic.

Bun digestive. Mamele care alăptează și care au probleme cu digrstia pot scăpa de acest neajuns consumând usturoi. Usturoiul are capacitatea de a menține sănătos tractul digestiv și ajută la recuperarea necesară oricaror probleme digestive, cu care multe dintre proaspetele mămici se confruntă după naștere.

Scade tensiunea arterială. Usturoiul este recunoscut și pentru faptul că ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea arterial. De asemenea, scade și nivelul de cholesterol, ceea ce înseamnă că per ansamblu, usturoiul ajută la menținerea sănătoasă a aparatului cardiovascular.

Antibiotic natural. Usturoiul este cunoscut ca fiind printre cele mai puternice antibiotice pe care ni le-a oferit natura. Se remarcă prin proprietățile sale antibacteriene și anti-fungice, iar dacă este consumat pe perioada alăptării ține la distanță eventualele infecții care pot apărea. Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar al mamei – slăbit după naștere, dar și al celui mic.

Crud sau preparat termic?

După cum ai observant beneficiile consumului de usutroi pe perioada alăptării sunt numeroase, așa că nu este aproape niciun motiv să te privezi de consumul acestuia. Întrebarea care apare este însă cum alegi să consumi usturoi: crud sau preparat termic?

Dacă vrei să fii sigură că micuțul tău nu va avea de suferit, atunci alege să folosești usutoriul doar preparat termic, prin adăugare în anumite preparate, cărora să le dea acel gust bun cu care ești obișnuită. Poți consuma unul sau doi căței de usturoi pe care îi poți adăuga preparatelor care îți plac. Ce gust ar avea o friptură sau sosul pastelor dacă nu am strecura și puțin usturoi, nu-I așa?

Medicii susțin că nu este nicio problemă cu consumul de usturoi pe perioada alăptării, atâta timp cât cantitatea nu este una exagerată. Renunță însă ca pe perioada alăptării să consume suplimente alimentare pe bază de usturoi, sau consumul acestuia să fie unul exagerat. Deși, noi nu credem că este cazul să mai amintim de acest lucru, orice proaspătă mămică este conștientă de acest lucru, nu-i așa?

Efecte adverse ale usturoiului, în alăptare

Beneficiile usturoiului în perioada alăptării nu pot fi neglijate. Cu toate acestea, există și unele efecte adverse, și pentru a fi corecți, am decis să ți le aducem și pe acestea la cunoștință.

Primul dintre ele îl știi deja. Este vorba despre faptul că unii dintre copiii alaptăți nu pot tolera aroma de usturoi transmisă în laptele matern. Dacă și bebelușul tău dă unele semne că nu prea a agreat faptul că ai consumat usturoi, atunci mai bine renunță la el.

De asemenea, usturoiul poate reduce nivelul de zahăr din sânge, iar dacă suferi de hipoglicemie sau diabet atunci renunță la usturoi pe perioada alăptării. La fel, evită consumul de usturoi dacă iei medicamente anticoagulante. Cel mai bine este să te sfătuiești cu medical tău, dacă îți recomandă sau nu să consumi usturoi pe perioada alăptării, deoarece acesta îți știe cel mai bine istoricul medical.

Concluzii…

Pentru a rezuma, vă spunem doar că studiile în domeniu au demonstrate că dacă bebelușul și mama nu suferă de vreo problem de sănătate, nu ar trebui să existe nicio contraindicație în consumul de usturoi pe perioada alăptării. Principalul inconvenient al consumului acestui super aliment și antibiotic natural este reprezentat de faptul ca nu este acceptat de toți bebelușii, din cauza gustului caracteristic, ceea ce duce uneori la refuzul de a suge. Prin urmare, medicii recomandă proaspetelor mămici să verifice mai întâi toleranța bebelusului prin consumul inițial de cantități reduse, pe care le puteți mări ulterior.

Nu uitați însă că usturoiul nu trebuie combinat cu medicamente anticoagulante din cauza acțiunii de subțiere a sângelui, iar în niciun caz nu oferiți usturoi în stare proaspătă sugarilor.

Așadar, dumneavoastră decideți dacă introduceți sau nu usturoiul în regimul dumneavoastră alimentar din perioada alăptării. Este adevărat, sunt și multe beneficii, dar singurul lucru care trebuie să conteze este bine dumneavoastră și a celui mic.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*