Producerea laptelui matern

Producerea laptelui matern

Laptele matern se produce în continuu, începând chiar din al doilea trimestru de sarcină, prin formarea colostrului, datorită acțiunii unor hormoni, cum ar fi cel lactogen placentar sau prolactina. Hormonul prolactinei este cel responsabil de instalarea lactației după expulzia placentei, a cărui secreție crește rapid după acest moment, și atrage […] mai mult »

Laptele matur

Laptele matur

Laptele matur este secretat la aproximativ 10-30 de zile de la naștere. Acesta are o compoziție diferită în funcție de alimentația mamei, de vârsta copilului, de perioada din zi în care este secretat și de momentul suptului. Astfel, dimineața este mai abundent datorită hormonilor secretați în timpul nopții, iar noapte […] mai mult »

Colostrul

Colostrul

Colostrul este laptele secretat de glandele mamare în primele 2-3 zile de după naștere. Acesta este foarte importatnt pentru bebeluș în primele zile de viață deoarece are un conținut ridicat de nutrienți și anticorpi, atât de necesari nou-născutului pentru a se putea dezvolta corespunzător. Colostrul are o culoare gălbuie, este […] mai mult »

Beneficiile alaptarii

Beneficiile alăptării

Beneficiile alăptării sunt numeroase și au o importanță deosebită, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. În ceea ce privește copilul, alăptarea îi asigură, în primul rând, o dezvoltare fizică și psihică armonioasă. Laptele matern conține, pe lângă nutrienți (care contribuie la creșterea sănătoasă), și anticorpi, ce protejează bebelușul de […] mai mult »

Reflexul de ejectie al laptelui

Reflexul de ejecţie al laptelui

Reflexul de ejecție al laptelui este produs de eliberarea unei cantități mari de oxitocină (în momentul în care mamelonul este stimulat de suptul bebelușului) la nivelul creierului, care ajunge, prin sânge, la nivelul sânului producând contracția celulelor și împingerea laptelui în canalele galactofore, apoi la exterior, prin mamelon. Datorită acestui […] mai mult »