6 moduri prin care poţi asigura o viaţă lungă hainelor tale preferate

Indiferent dacă preferaţi o rochie plină cu paiete, o geacă din piele întoarsă,  o fustă din in sau articole esenţiale din bumbac, felul în care aveţi grijă de articolele vestimentare afectează durata de viaţă a hainelor. Luând măsurile adecvate pentru îngrijirea hainelor, puteţi economisi sume importante de bani pe viitoare achiziţii vestimentare.

Mai jos veţi găsi 6 modalităţi prin care puteţi prelungi durata de viaţă a articolelor de îmbrăcăminte şi prin care le puteţi păstra aspectul impecabil mai mult timp.

  1. Citiţi etichetele. Credeţi sau nu, nerespectarea instrucţiunilor de îngrijire a hainelor este primul motiv care duce la deteriorarea rapidă. Aceste instrucţiuni nu sunt oferite de producător fără niciun motiv. În general, eticheta poate indica temperatura pe care trebuie să o utilizaţi pentru spălarea unui anumit articol, tipul de ciclu, dacă este necesară doar spălarea la mână, dacă este permisă albirea şi uscarea în uscător. De asemenea, eticheta va indica modalitatea de călcare a articolului. La călcarea unei haine, va trebui să luaţi în considerare aburul, temperatura şi materialul. Multe modele de fiare noi vin cu setări prestabilitate pentru cele mai comune materiale. Aici găsiţi mai multe informaţii despre călcarea articolelor vestimentare.
  2. Evitaţi albirea când este posibil. Dezinfectarea hainelor, a prosoapelor şi a lenjeriei este foarte importantă, dar asta nu înseamnă că trebuie să folosim întotdeauna un înălbitor foarte puternic. Ingredientele dure din înălbitor împreună cu detergentul obişnuit pot provoca o uzură rapidă a hainelor. Folosiţi înălbitor doar când doriţi să trataţi unele pete persistente.
  3. Lăsaţi hainele să se usuce în aer liber. Deoarece uscătoarele pot uza hainele, este bine să puneţi hainele la uscat în aer liber ori de câte ori aveţi posibilitatea. Primăvara şi vara nu aveţi nicio scuză pentru a nu întinde rufele la uscat afară. În timpul lunilor reci, puneţi hainele la uscat într-o zonă a casei unde aerul circulă fără probleme.
  4. Nu spălaţi hainele curate. Dacă aţi purtat un articol vestimentar doar câteva ore şi în continuare este curat şi miroase proaspăt, nu este nevoie să îl spălaţi din nou. Purtaţi un articol de câteva ori înainte de a-l spăla pentru a-i prelungi durata de viaţă.
  5. Acţionaţi imediat. Atunci când pătaţi un articol vestimentar, fie cu alimente, fie cu lichide, cel mai bine este să curăţaţi imediat. Amânând curăţarea, veţi permite ca pata să intre în ţesătură, iar curăţarea va fi mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Acest lucru este valabil mai ales pentru alimentele grase şi băuturile colorate, precum ceai, cafea, vin roşu sau ciocolată caldă.
  6. Purtaţi şorţ în timp ce gătiţi. Bunicile şi mamele noastre purtau şorţuri de fiecare dată când găteau, deoarece ştiau cât de important este să ai grijă de îmbrăcăminte, chiar şi de acele articole pe care le purtăm doar în casă. În timp ce gătiţi, grăsimea şi mâncarea tind să sară şi vă pot stropi rapid hainele. Poate că nu este foarte în trend să folosiţi un şorţ, dar merită să adoptaţi un astfel de obicei dacă intenţionaţi să vă bucuraţi de acel trening sau de acea rochie confortabilă mai multă vreme.

La final, pentru a economisi sume importante de bani, este indicat să investiţi doar în ţesături durabile. Mai precis, achiziţionaţi articole vestimentare şi alte ţesături pentru casă fabricate din materiale care sunt durabile în mod natural și necesită foarte puțină îngrijire specială. Unele țesături sunt mai durabile decât altele. Un amestec de bumbac / poliester este mai ușor de întreținut și tinde să dureze mai mult decât țesăturile din bumbac pur. Amestecul de raion şi poliester este mai durabil decât raionul pur.  Materialele acrilice, mătasea, lâna, caşmirul şi pielea necesită îngrijire mai detaliată şi curăţare chimică.    


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*