Află totul despre laptele matern și antibiotice!

Laboratorul Fiziologic Național și studiile realizate până în prezent arată că lactoferina ucide bacteriile, ciupercile și virușii. 

 

a1

Picture 1 of 9

Antibioticul din laptele matern. Noul studiu, publicat în revista Chemical Science, este o continuare a cercetării lor anterioare privind modul în care laptele matern ajută bebelușii să lupte împotriva infecțiilor. De mult timp se știe că laptele matern este vital pentru sănătatea nou-născuților. Studiile anterioare au arătat că copiii alăptați beneficiază de un nivel suplimentar de protecție împotriva bolilor în timpul primelor luni importante din viața lor fragilă.

Autorii studiului au identificat un fragment de proteine numit lactoferina în laptele matern, care poate distruge cu succes bacteriile rezistente la medicamente, ciupercile și chiar și virusurile de contact. Lactoferina este un fragment minuscul care face ca laptele matern să devină vital pentru a stimula imunitatea și sănătatea celui mic.

Lactoferrina acționează mult mai bine decât un alt antibiotic pentru a ucide microbii și virușii. Potrivit cercetătorilor, proteina poate identifica, ataca și distruge agenții patogeni într-o fracțiune de secundă, ceea ce face aproape imposibil pentru bacterii să construiască rezistență.

Pentru a da puteri superioare lactoferinei, echipa de cercetători a manipulat proteina izolată într-o capsulă asemănătoare virusului, care este capabilă să vizeze bacterii specifice și să le ucidă la contact fără a afecta orice celule gazdă umane.

Pentru a monitoriza activitatea capsulei în timp real, Hasan Alkassem – unul dintre liderii studiului – și colegii săi au dezvoltat o nouă tehnică de măsurare de mare viteză utilizând microscopia de forță atomică. Ei au descoperit că lactoferina poate ucide bacteriile la contact prin perforarea găurilor în membranele lor de protecție, la viteza glonțului.

„Provocarea nu a fost doar de a vedea capsulele, ci de a urmări atacul lor asupra membranelor bacteriene. Rezultatul a fost uimitor: capsulele au acționat ca proiectile care distrug membranele cu viteză și eficiență a glonțului”, a spus Alkassem.

În timp ce rezultatele lor sunt promițătoare și ar putea însemna sfârșitul epocii de agenți rezistenți la medicamente, ar putea dura mai mulți ani înainte ca medicii să poată prescrie această proteină puternică care poate fi găsită în laptele matern, lacrimi, salivă și secreții nazale.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a se asigura că proteina nu este periculoasă, cu toate acestea, Alkassem și echipa sa sunt plini de speranță. Ei cred că lactoferina poate fi folosită într-o bună zi pentru a învinge agenții patogeni. În plus, speculează că această nouă tehnică ar putea oferi surse pentru alte medicamente pentru tratarea bolilor incurabile, cum ar fi anemia.

 

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*