Ai nevoie de tratament ortodontic? Iată ce întrebări poți adresa medicului tău

Când vine vorba de necesitatea de a urma un tratament ortodontic, printre primele întrebări pe care pacienții le adresează medicului este și cea care privește durata tratamentului. În general, durata unui tratament ortodontic variază în funcție de tipul de tratament, dar și de problemele de aliniere și de mușcătură cu care se confruntă pacientul. De exemplu, durata unui tratament ortodontic cu un aparat dentar tradițional poate să se extindă până la 3 ani. Pe de altă parte, tratamentul care implică purtarea aliniatorilor transparenți Invisalign este adesea finalizat în termen de 12 sau 18 luni. Totuși, durata oricărui tratament poate varia, inclusiv cu Invisalign, așa că este bine să obțineți toate informațiile și lămuririle de care aveți nevoie înainte de începerea tratamentului. Iată și alte întrebări pe care pacienții le adresează adesea specialiștilor ortodonți:

Tratamentul va fi dureros?

În general, tratamentul ortodontic nu este dureros. Totuși, atunci când vi se montează aparatul pentru prima dată, precum și la ajustările ulterioare, este posibil să simțiți un anumit disconfort și sensibilitate dentară. Dacă optați pentru un aparat metalic tradițional cu bracketi, componentele acestuia ar putea irita părțile laterale ale gurii, însă acest disconfort dispare de obicei în câteva zile. Puteți ameliora iritațiile și disconfortul general apelând la un remediu casnic, și anume clătirea gurii cu apă caldă sărată.

Pot vedea cazuri similare și felul în care a decurs tratamentul lor?

Chiar dacă specialistul ortodont are mulți ani de experiență, este încurajator pentru pacient să vadă cazuri similare cu al său. Fiecare problemă ortodontică este unică, dar asta nu înseamnă că nu vă puteți întreba specialistul dacă s-a confruntat cu cazuri similare și dacă vă poate oferi mai multe detalii sau chiar fotografii. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee despre calitatea muncii sale și, de asemenea, vă va oferi mai multe lămuriri în ceea ce privește modul de desfășurare al tratamentului și la ce anume vă puteți aștepta.

Cum îmi pot menține igiena dentară dacă port un aparat dentar?

Dacă este necesar să purtați un aparat dentar, este recomandat să vă întrebați ortodontul cum puteți să vă mențineți dinții curați în timpul tratamentului. Există anumite instrumente și materiale pe care le puteți utiliza, cum ar fi ața dentară, periuțele interdentare sau irigatorul bucal, pentru a respecta o bună igienă orală pe măsură ce tratamentul ortodontic avansează. Veți dori, de asemenea, să știți ce alimente puteți consuma și pe care să le evitați pentru a nu deteriora aparatul. Un regim alimentar bine pus la punct, periajul și folosirea aței dentare sunt instrumente-cheie pentru a vă asigura că la sfârșitul tratamentului veți obține cu adevărat un zâmbet perfect.

Cât costă tratamentul ortodontic?

În cele din urmă, va trebui să aflați cât va costa tratamentul ortodontic, ce anume include și dacă specialistul ortodont vă poate oferi un plan flexibil de plată pentru ca tratamentul să fie cât mai accesibil. Asigurați-vă că alegeți un ortodont care vă examinează cu atenție problemele orale, care vă oferă toate explicațiile și lămuririle de care aveți nevoie, astfel încât să obțineți îngrijirea  necesară și, în mod ideal, la un preț pe care vi-l puteți permite.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*