Alăptarea pentru prima dată – cum puteți scăpa de stres?

Când deveniți mămică, în special pentru prima dată, grijile parcă nu mai contenesc. Totuși, una dintre principalele griji care provoacă anxietate în rândul proaspetelor mămici are legătură cu alăptarea. Dacă privim în urmă cu câțiva zeci de ani, cea mai frecventă întrebare era „cum pot să încetez alăptarea?”, întrucât, la acel moment, majoritatea mămicilor alegeau formula de lapte. Înainte de anul 2014, a existat o schimbare culturală și de atunci mai multe mămici s-au decis să alăpteze. Acum, cea mai mare problemă cu care se confruntă mămicile este producția de lapte sau lipsa laptelui.

Fie din cauza anxietății de a deveni părinte, fie din cauza presiunii și a stresului, mamele se simt copleșite de tot ceea ce înseamnă perioada alăptării. Organizația Mondială a Sănătății încurajează mămicile să își alăpteze bebelușii măcar până la împlinirea a doi ani, așa că dacă vă decideți să alăptați, iată câțiva factori importanți pe care este bine să îi știți pentru a mai scăpa puțin de stres:

Corpul are nevoie de timp pentru a produce cantitatea necesară de lapte. Pentru că trăim într-o perioadă în care ardem de nerăbdare să vedem rezultatele, mămicile sunt mai încurajate ca oricând să aibă răbdare cu propriul lor corp. În cazul tuturor mămicilor, laptele vine dacă îi acordăm timpul necesar. Fiecare mămică are propriile sale nelămuriri, cum ar fi cât de mult lapte va produce corpul ei, ce cantitate de lapte are nevoie bebelușul, cum îmi dau seama dacă bebelușul a mâncat suficient sau de ce copilul meu este flămând tot timpul? Corpul mamei știe că bebelușul nu are nevoie de mult lapte pentru a se sătura, cel puțin în primele zile și chiar în primele săptămâni de viață, așa că va produce o  cantitate suficientă de lapte pentru a-l ține sătul pe bebeluș pentru o oră sau două până când apare din nou senzația de foame. Imaginați-vă stomacul copilului ca fiind rezervorul de benzină al mașinii. Dacă faceți un plin complet, mașina va parcurge o distanță mai lungă, dar dacă o alimentați cu doar câțiva litri, în scurt timp va trebui să opriți și să alimentați mașina din nou. Așa se întâmplă și în cazul alăptării. Dacă veți hrăni bebelușul până la senzația de sațietate deplină, va sta liniștit 3-4 ore. Totuși, bebelușii au stomacul mic, așa că nu pot mânca mult deodată. Cu alte cuvinte, mănâncă puțin și des. Din nou, există un motiv pentru asta. Cu cât copilul este alăptat mai des, cu atât corpul mamei se va adapta și va produce mai mult lapte pentru a răspunde la cerințele bebelușului. Fiecare copil este diferit, dar în general, majoritatea bebelușilor vor fi hrăniți de 8-12 ori pe parcursul unei zile, aproximativ la fiecare 2 ore. Trebuie să aveți încredere că organismul va produce cantitatea de lapte de care are nevoie bebelușul. De asemenea, puteți fi sigură că bebelușul va înceta să mănânce atunci când se simte plin. În general, corpul mamei începe să producă o cantitate suficientă de lapte la 5 zile după nașterea naturală și la 7 zile după nașterea prin cezariană. Este posibil să dureze până la 3-4 săptămâni până când corpul mamei se adaptează la cerințele bebelușului și începe să producă cantitatea optimă de lapte.

Corpul mamei are nevoie de substanțe nutritive și de apă pentru a produce lapte. Deși corpul mamei produce în mod natural lapte, iată că producția de lapte poate fi stimulată sau îmbunătățită cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat. În perioada alăptării, la fel ca pe tot parcursul sarcinii, mămicile au nevoie de o dietă diversificată și de gustări sănătoase. Pentru că bebelușul vă va solicita în cea mai mare parte a timpului, este bine să aveți în frigider și în congelator tot felul de mâncăruri și gustări. De exemplu, puteți pregăti mai multe tăvi de brioșe pe care le puteți depozita ermetic în cutii pentru torturi sau puteți pregăti o cantitate mai mare de sos pentru paste pe care îl puteți depozita la congelator și exemplele pot continua. Gustări sănătoase bine de avut la îndemână includ nucile, migdalele, caju, orezul cu lapte, iaurtul grecesc sau iaurtul cu fructe, ouăle fierte și, desigur, legumele proaspete.

În cele din urmă, este bine să știți că stresul este cel mai mare inamic al laptelui matern. După cum s-a menționat deja, corpul mamei are nevoie de puțin timp pentru a se adapta la nevoile bebelușului, dar iată că așteptarea este însoțită adesea de un nivel ridicat de stres. Corpul mamei știe că, cel puțin în primele zile sau săptămâni de viață, bebelușul se simte foarte bine dacă este hrănit cu puțin lapte, dar frecvent. Până la a treia săptămână, corpul se adaptează și deja începe să producă cantitatea de lapte de care nou-născutul are nevoie. Multe mămici încep să se agite și să se streseze, iar creierul lor nu se poate concentra pe nimic altceva în afară de lapte. Nu există niciun părinte care să nu se simtă stresat, dar dacă veți continua să vă îngrijorați, corpul cu atât mai puțin va produce lapte. Un sfat util ar fi să vă pompați după fiecare ședință de alăptare. Experții sunt de părere că nivelurile de prolactină – acel hormon care determină organismul să producă lapte – sunt mari în timp ce alăptați, așa că o idee ar fi să vă pompați 10-20 de minute după ce v-ați alăptat bebelușul. Puteți depozita laptele în congelator și să îl utilizați atunci când, din diferite motive, nu vă puteți alăpta copilul.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*