Alăptarea şi calitatea sănătăţii orale

Pe parcursul vieţii traversăm o serie de contexte, mai mult sau mai puţin solicitante din puncte de vedere fizic şi psihic. Cu toţii avem sisteme de apărare şi de reechilibrare, însă există perioade care ne pot solicita mai mult decât putem noi gestiona., având nevoie de suport şi ajutor din exterior.

Perioada alăptării

Imediat după naştere,  alăptarea este procesul firesc care ar trebui să se producă. Însă, pe cât este de importantă alăptarea  în primele luni pentru copil, pe atât este de solicitantă pentru organismul  tinerelor mame. Oricare dintre noi îşi va dori să-şi alăpteze bebeluşul imediat, şi pentru cât mai mult timp, conştiente fiind de beneficiile majore pe care le oferim micuţului. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că foarte importantă este starea noastră fizică şi psihică. O mamă sănătoasă şi echilibrată, îşi va alăpta mult mai uşor bebeluşul, mai cu seamă imediat după solicitanta perioadă a sarcinii şi naşterii. Un stil de viaţă sănătos, care vizează alimentaţia corectă, odihna şi mişcarea, ne va ajuta să limităm riscul producerii anumitor afecţini şi al instalării dezechilibrelor fizice şi psihice.

Parte dintre problemele pe care le poţi întâmpina pe perioada alăptării, mai cu seamă dacă adoptăm o alăptare prelungită, se pot manifesta şi la nivelul cavităţii orale.

Problemele cavităţii orale

Având în vedere că producerea lactaţiei presupune un efort pentru organismul mamei, ne putem confrunta cu un deficit de nutrienţi, care ar putea favoriza apariţia problemelor la nivelul dentiţiei. Deficitul de calciu reprezintă una dintre principalele cauze care pot genera apariţia cariilor dentare, a infecţiilor, sângerării  sau inflamării gingiilor. Efortul depus de organismul nostru este mare, astfel că vom încerca să restabilim un echilibru, atât prin intermediul stilului de viaţă, cât şi prin intermediul suplimentelor potrivite.

Ce măsuri putem adopta pentru a ne păstra sănătatea orală

În primul rând, vom avea grijă să ne efectuăm o igienă orală constantă şi corectă, cu produse potrivite şi recomandate perioadei pe care o parcurgem.

Imediat ce timpul ne permite, vom face o programare la un cabinet stomatologic. Controalele vor fi efectuate  regulat şi vom urma toate recomandările medicale. Astfel vom limita foarte mult riscul apariţiei problemelor dentare.

Este posibil ca medicul care a urmărit sarcina să ne fi prescris deja suplimente pe bază de calciu şi fier, chiar şi pentru perioada alăptării. Vom respecta recomandările şi vom urma acest tratament. În cazul în care nu avem deja acestă recomandare, vom solicita medicului stomatolog sau medicului pediatru al bebeluşului, să ne prescrie  suplimentele potrivite.

Meniul zilnic va trebui foarte bine organizat,  incluzând surse masive  de calciu, iod  şi vitamina D, produse lactate, fructe şi legume proaspete, proteine şi   multe lichide.

Pe lângă  un meniu zilnic foarte  bine echilibrat, cu mese principale, surse importante de proteine, fibre,  calciu şi iod, şi mase secundare, bogate în fructe şi legume, plus un aport mărit de lichide, vom avea grijă să evităm  consumul de cafea, tutun şi  alcool.

Vom încerca să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să facem mişcare şi să ne odihnim. Echilibrul general ne va ajuta să evităm instalarea problemelor pe orice palier, chiar şi în ceea ce priveşte cavitatea orală.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*