Cât de benefice sunt jocurile digitale pentru copii?

În prezent, oriunde privim şi oriunde ne-am duce, pretutindeni observăm oameni care folosesc cel puţin un dispozitiv digital. Tendinţa aceasta este în creştere de la un an la altul, însă în ultima vreme se axează îngrijorător de mult asupra copiilor de vârste mici.

Prea multe opţiuni de divertisment digital

Dacă vom privi în trecut, este clar că generaţiile anterioare nu aveau astfel de dispozitive. O perioadă îndelungată, copiii nu au avut prea multe opţiuni de divertisment digital. Poate câteva desene animate într-o sâmbătă dimineaţă şi poate un spectacol la televizor vizionat alături de întrega familie. Iată că acum copiii au opţiuni aproape nesfârşite de divertisment digital, iar televizorul reprezintă doar o mică parte din aceste opţiuni. Ba chiar s-ar putea spune că televizoarele concurează pentru atenţia copiilor, cele mai populare dispozitive fiind computerele, sistemele de jocuri video, tabletele şi telefoanele mobile. Aşa se face că cei mici au nenumărate opţiuni de a naviga pe internet, de a viziona tot felul de clipuri şi de a juca cele mai în vogă jocuri digitale. Ca urmare, trebuie să ne întrebăm ce oare s-a întâmplat cu jucăriile şi jocurile care îi îndemnau pe copii să alerge, să iasă afară, să râdă, să fie inventivi şi să intre în casă prăfuiţi şi voioşi?

Copiii au o abilitate naturală de a înţelege lumea digitală

Ce este drept, copiii iubesc divertismentul digital şi, în foarte multe familii, telefonul mobil este singurul care poate ţine ocupat copilul, oferindu-le astfel părinţilor o pauză. Copiii au o înclinaţie naturală pentru a înţelege chiar şi cel mai complicat software sau program de joc. Din moment ce au fost expuşi la acest tip de tehnologie de la naştere, copiiilor nu le vine greu să înţeleagă tot ceea ce se petrece sau li se solicită din momentul în care deschid un laptop sau telefonul. Întrebaţi care este jocul lor preferat, mulţi copii răspund cu numele unui joc digital. Întrebaţi care este jucăria lor preferată, din nou, o bună parte din copiii vor răspunde cu numele sistemului lor de jocuri video. Dacă veţi consulta un magazin cu jucării educative, veţi observa că sunt disponibile o multitudine de jucării clasificate după vârsta şi etapa de dezvoltare în care se află copilul. Multe dintre aceste jucării concurează împotriva jocurilor digitale, când soluţia ar fi expunerea cu moderaţie la divertisment digital.

Cât de indicate sunt jocurile digitale pentru copii?

Trebuie să recunoaştem că trăim într-o lume digitală. Dar cât de bune sunt toate aceste medii digitale pentru copii? Jucăriile digitale pot să ofere aceleaşi beneficii pe care le oferă jucăriile care se găsesc într-un magazin cu jucării educative? Există jucării digitale educative, ceea ce este bine, însă copiii nu pot învăţa aceleaşi lucruri jucând jocuri digitale pe care le învaţă atunci când au ţin în mână o jucărie. Producătorii jucăriilor digitale susţin adesea că cei mici vor învăţa mult mai multe informaţii din jocurile digitale spre deosebire de jocurile tradiţionale, însă acest lucru nu este nici pe departe adevărat. Deşi există un număr din ce în ce mai mare de jocuri educative în sectorul electronic, acestea nu pot înlocui niciodată experienţa pe care o are un copil atunci când deţine o jucărie reală, explorând felul în care funcţionează şi descoperind nenumărate lucruri nu doar despre jucărie, dar şi despre mediul din jurul lor.

Unele dintre jocurile digitale care pretind a fi educative sunt mai bune decât altele, dar în continuare expun copiii unui univers limitat creat de programatori care pot sau nu să înţeleagă cum învaţă şi cum gândesc copiii. Prin urmare, jocurile digitale nu sunt nici pe departe la fel de benefice precum jucăriile educative tradiţionale, în ciuda popularităţii lor.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*