Cât de repede se dezvoltă văzul bebelușului în primul an din viață?

Simțul vizual al copilului reprezintă o aventură din prima zi și până la finalul primului an. E și o nouă dovadă că viața este un miracol continuu. Ce vede copilul meu este una din cele mai apăsătoare întrebări puse de un părinte în primele săptămâni din viața bebelușului. Un nou născut nu are capacitatea de a vedea lucrurile la fel ca un adult. Modul în care se dezvoltă văzul în primele luni este unul fascinant. Există și anumite semne la care trebuie să fie atent un părinte pentru a fi sigur că tot procesul decurge firesc. Cei mici au parte de o copilărie mai frumoasă, o dezvoltare mai armonioasă și de o viață mai echilibrată dacă petrec cât mai mult timp alături de părinții lor. În magazinul online mami.md veți găsi o varietate de jocuri, jucării și alte produse care pot ajuta la dezvoltarea copilului tău.

Cât de repede se dezvoltă văzul bebelușului în primul an din viață

Ce vede bebelușul în primele săptămâni? Acest simț nu este complet dezvoltat la naștere și are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate. În prima lună din viața lui, „puiul de om” vede imagini mari precum chipul mamei. Imediat după naștere, bebelușul nu distinge culori și vede totul în alb și negru. În aceste condiții, sfaturile pentru părinți ar fi să zugrăvească în culori pastelate camerele copiilor. Astfel de nuanțe moi oferă o stare de relaxare și liniște. După primele săptămânii, bebeluşii încep să-şi recunoască părinţii, dar în continuare nu vor putea vedea la o distanță mai mare 20 de cm. Se spune că este bine să vă strâmbați și să zâmbiți în timp ce îl priviți, pentru a-i stimula dezvoltarea vederii. La finalul primei luni, copilul poate observa lucruri care se mişcă înainte şi înapoi, întorcându-şi capul. Va mai trece ceva timp până va putea să-şi coordoneze mişcarea ochilor.

Vederea progresează mult în primele 6 luni. Bebelușul începe să caute mai multe obiecte care îi stimulează privirea. Modelele și formele, în special formele circulare, îi vor capta atenția. Va fi fascinat de fețele noi ale oamenilor pe care îi întâlnește. Ajungând la 3 luni poate să privească obiecte mai mici cum sunt jucariile și să le urmărească cu privirea. Bebelușii au expresia facială serioasă când fixează o țintă. Tot în această perioadă, cel mic este sensibil la lumină și îi va plăcea să stea pe spate şi să se uite la obiecte care se mişcă. La vârsta aceasta, bebeluşilor le place să se uite la gura părinților atunci când le citiţi, cântaţi sau vorbiţi. Găsiți tot felul de cărți interactive în magazinul online mami.md, alături de nenumărate alte jocuri pentru copii de orice vârstă. Cărțile de povești precum și cele ilustrate sunt foarte benefice pe măsură ce copilul crește. Pe măsură ce se apropie de 6 luni, sugarul începe să-și studieze jucăriile, mâinile și picioarele. Sfera de atenție este tot mai mare, își mișcă ochii independent de cap și e fascinat de reflexii și de jucăriile care cad și se rostogolesc.

Primul an și semne de îngrijorare. Progresele sunt tot mai mari pe măsură ce se apropie de finalul primul an de existență. Începe să recunoască obiectele parțial ascunse, e interesat de poze și recunoaște imagini. Bebelușul devine fascinat de tot ce îl înconjoară, recunoaște oameni și își îmbunătățește coordonarea dintre ochi și mână în condițiile în care începe să se târască. Procesul de dezvoltare din primul an este unul foarte complex. Există, totuși, câteva semne care pot trezi îngrijorare: pleoape căzute, sensibilitatea mare la lumină, dacă priveşte cruciș perioade lungi de timp, capul ținut într-o parte când se uită la ceva, ochi ce par bulbucați, durere de ochi sau iritație, lăcrimare abundentă. Dacă în orice moment simțiți că văzul bebelușului nu este dezvoltat la timp, e indicat să mergeți la un pediatru.

Așadar, vederea unui copil se dezvoltă complet până la sfârșitul primului an de viață, dacă nu apar complicații. Călătoria durează 12 luni miraculoase, dar la finalul lor, bebelușul atinge nivelul simțului vizual al unui adult.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*