Ce abilități dobândesc copiii în perioada grădiniței?

Programele de educație timpurie au devenit foarte populare în ultimii ani. Majoritatea instituțiilor de învățământ și specialiști în diferite domenii recunosc numeroasele beneficii ale educației timpurii pentru copiii cu vârsta sub 8 ani, deoarece aceasta este perioada în care ei înregistrează o creștere și o dezvoltare rapidă. De fapt, se crede că în acești ani creierul copiiilor se dezvoltă mai rapid decât în oricare altă etapă a vieții.

Bazele pentru abilitățile cognitive ale copilului, percepția sa asupra lumii, abilitățile sociale, perspectivele morale și stima de sine sunt clădite în acești ani. În timp ce educația timpurie implică o multitudine de jocuri și foarte mult divertisment, contribuie totodată și la dezvoltarea sănătoasă a mai multor abilități vitale, printre care:

Abilități lingvistice timpurii. Alfabetul este o noțiune de bază și cu el se începe predarea oficială. Alfabetul inițiază procesul de învățare al celor mici și de el depind dezvoltarea multor altor abilități. În contextele actuale, foarte mulți părinți optează pentru o grădiniță online, această fiind o formă de educație de la distanță, care se bazează pe un curriculum foarte bine elaborat. În ceea ce privește alfabetizarea, educatorii creează planuri eficiente care reflectă interesele și etapele de dezvoltare ale copiilor. Abilitățile pe care le oferă alfabetizarea timpurie includ identificarea vizuală și verbală a literelor din alfabet, conștientizarea fonologică, dobândirea vocabularului și chiar pregătirea pentru scriere. Toate aceste cunoștințe îi ajută pe cei mici să fie pregătiți pentru cerințele mai riguroase de alfabetizare din școala elementară.

Dezvoltarea limbajului. Aproximativ 75% din activitățile preșcolare implică învățarea prin ascultare – povestire, ascultarea muzicii, poezii, și așa mai departe. A asculta activ este o abilitate care necesită practică și care, la rândul său, contribuie la dezvoltarea limbajului și a alfabetizării.

Dezvoltarea abilităților fizice și sociale. Comparativ cu o clasă de școală elementară, programul unei grădinițe este mai antrenant din punct de vedere fizic, cu un amestec echilibrat de stat jos, în picioare, dans și alte activități. Acest tip de mediu este important pentru  pregătirea celor mici pentru școala elementară, dar și pentru a încorpora obiceiuri bune de învățare, în special abilitatea de a se concentra pe lucru individual și de a interacționa corespunzător cu alți copii și cu învățătorii. 

Dezvoltarea abilităților motorii. Etapa preșcolară este una semnificativă pentru dezvoltarea abilităților motorii fine ale copilului. Curriculum-ul unei grădinițe online cuprinde desenarea formelor, scrierea literelor, formarea cuvintelor, utilizarea unor instrumente precum creioane și foarfece și, desigur, utilizarea corespunzătoare a unui computer.

Dezvoltarea abilităților emoționale. Chiar și în mediul online, expunerea copilului la alți copii de aceeași vârstă favorizează dezvoltarea abilităților emoționale prin participarea la discuții, prin adresarea întrebărilor, prin ascultarea altor opinii și prin luarea în considerare a altor perspective.

Deși activitățile care au loc într-o grădiniță pot părea distractive și interactive – fie că vorbim de artă, povestiri, muzică și dans – tocmai aceste activități solicită foarte mult creierul copilului. Înscrierea copilului la o grădiniță online îl va ajuta să dezvolte obiceiuri bune de învățare, abilități de rezolvare a problemelor, dar și să beneficieze de o stimă de sine pozitivă prin joc și prin activități creative.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*