Ce activități poți face cu cel mic în perioada pandemiei?

Reacția generală a părinților atunci când a început pandemia a fost una de panică. Deodată, rutina zilnică a devenit inexistentă și tot programul s-a dat peste cap. Copiii nu mai au posibilitatea de a merge la activitățile săptămânale, nu mai merg la școală și își petrec aproape tot timpul în casă. Adulții intră uneori în pană de idei și nu știu ce activități să mai facă cu cei mici ca să evite plictiseala care este, de cele mai multe ori, urmată de agitația și neastâmpăr.

Ce activități poți face cu cel mic în perioada pandemiei

În perioada copilăriei jocurile fac parte din aproape toate activitățile pe care le fac copiii, de multe ori împreună cu părinții. În magazine de jucării precum Mami.md există numeroase opțiuni din care poți alege. Există jocuri educative pe piață care sunt atât de atractive încât copiii nici măcar nu simt că încerci să îi înveți ceva, ceea ce ar putea să îi sperie deoarece învățatul îi trimite cu gândul la activități obligatorii.

Dacă ai noroc și locuiești la curte, atunci cu siguranță această perioadă trece ceva mai ușor. Chiar dacă e iarnă, cu îmbrăcăminte corespunzătoare poți să petreci timp de calitate în natură. Dacă, totuși, nu ai această posibilitate, apelează la atotștiutorul internet și caută jucării care să fie pe placul celui mic. Poate este pasionat de puzzle-uri, de mașinuțe sau de păpuși, cărți de joc sau orice alte obiecte care pot să îl țină ocupat o perioadă de timp, ocupat într-un mod plăcut.

Este recomandat ca întreaga familie să participe la activitățile cu copilul. Este important ca cel mic să vadă că i se acordă atenție chiar dacă toată lumea trece printr-o perioadă mai stresantă și mai solicitantă – mai ales din punct de vedere psihic. În plus, cu cât participă mai mulți membri ai familiei, cu atât jocurile pot să fie mai interesante și pot să contribuie inclusiv la dezvoltarea spiritul de echipă. Copiii împreună cu cei mari pot crea propriile jocuri, concursuri și activități care să devină o adevărată plăcere în familie.

Desigur, copilul poate să învețe să se joace și singur, mai ales atunci când părinții sunt ocupați cu munca. Ei trebuie să înțeleagă că fiecare are activități proprii și nu trebuie să intervină atunci când nu este cazul. Cu ajutorul jucăriilor educative și prin propria imaginație, care este cu siguranță foarte dezvoltată, cel mic poate să creeze jocuri și povești care să îi mențină atenția ore în șir.

Este foarte important să existe o conexiune puternică între părinți și copil, mai ales când traversăm perioade atât de dificile cum este pandemia. Specialiștii indică petrecerea timpului împreună, însă odată cu schimbările apărute acest timp a devenit nelimitat, lucru care poate să devină stresant de ambele părți și din cauza faptului că nu mai există acea rutină zilnică cu care eram cu toții obișnuiți. Toate activitățile se mută în casă și acest lucru trebuie cumva adaptat, astfel încât să nu existe neînțelegeri.

Jocurile, preferatele copiilor, sunt cele care pot salva situația în sensul că ele, dacă sunt alese bine din magazine de profil, contribuie atât la educarea celui mic, cât și la umplerea timpului într-un mod constructiv. În plus, în afara programului de la grădiniță, cel mic are nevoie și de relaxare, astfel încât să se odihnească și să își păstreze energia. Părinții pot în această perioadă să supravegheze copilul mai mult și chiar să îl cunoască mult mai bine, ceea ce reprezintă cu siguranță un avantaj, în ciudat momentelor complicate din lume.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*