Ce se întâmplă dacă administrăm antibiotice copiilor?

S-ar putea spune că bebelușii reprezintă replica perfectă a părinților lor, deoarece primesc totul de la ei, începând cu genele, continuând cu obiceiurile și unele caracteristici și finalizând cu numele lor. Poate că nu știați, însă bebelușii primesc de la părinți inclusiv bacteriile intestinale. Cu toate acestea, destul de des, atât înainte, cât și după naștere, bebelușilor li se administrează antibiotice care afectează bacteriile intestinale pe care le-au primit, rezultând unele efecte negative pe termen lung.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Langone din New York a constatat că această doză timpurie de antibiotice poate influența metabolismul și poate conduce la obezitate. Realizatorii studiului au declarat că atunci când au pus șoarecii pe o dietă bogată în calorii, aceștia s-au îngrășat, iar atunci când le-au administrat antibiotice, șoarecii s-au îngrășat din nou, iar când le-au administrat și antibiotice și o dietă foarte calorică, aceștia au devenit foarte, foarte grași. În plus, cercetătorii au observat că penicilina nu a redus cantitatea de bacterii din intestin, în schimb, a eliminat patru bacterii importante pentru colonizarea microbiană în perioada copilăriei, și anume Allobaculum, Lactobacillus, Candidatus Arthromitus și o altă bacterie din familia Rikenellaceae.

Cercetătorii s-au arătat încântați de claritatea rezultatelor oferite de studiul lor realizat pe durata a mai mult de 5 ani, deoarece dintotdeauna s-a dorit să se înțeleagă de ce apare obezitatea la copii și ce soluții pot fi găsite. Prin urmare, nu mai este niciun secret faptul că modificările microbiomului intestinal pot avea un impact durabil asupra stării noastre de sănătate și că aceste mici bacterii ne pot afecta viața în moduri semnificative. Cercetătorii implicați în acest studiu au remarcat faptul că descoperirile lor confirmă rezultatele unui studiu anterior din anul 2015, atunci descoperindu-se că dozele mici de antibiotice administrate șoarecilor pe tot parcursul vieții lor au dus la o acumulare mai mare de grăsime cu 10-15%, precum și o alterare a metabolismului în ficat.

Știm că utilizarea antibioticelor în agricultura comercială este o practică foarte obișnuită, pentru că așa se îngrașă animalele în scurt timp, de aceea suntem cu toții sfătuiți fie să consumăm mai puțină carne, fie să consumăm carne și produse de origine animală din surse organice. Asta nu înseamnă că antibioticele sunt demonul industriei farmaceutice. Medicii în continuare vor prescrie antibiotice pentru copii sau adulți, și asta pentru că antibioticele pot fi benefice pentru combaterea multor infecții bacteriene severe, nu cele virale. Ori de câte ori sunteți nevoiți să vă administrați antibiotice, încercați să vă administrați concomitent și probiotice pe care le puteți găsi într-un megastore farmaceutic. Alimentele care conțin în mod natural probiotice nu au un număr suficient de probiotice pentru a vă susține corespunzător organismul pe toată durata tratamentului cu antibiotice.

De asemenea, discutați întotdeauna cu medicul personal despre opțiunile de tratament și vedeți dacă vă poate recomanda o alternativă la antibiotice. Și, pentru a evita bolile care ar putea necesita un tratament cu antibiotice, practicați o bună igienă și respectați regulile adecvate de siguranță alimentară. Veți fi surprinși de cât de eficient poate fi acest lucru pentru a menține bolile la distanță.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*