Cele mai potrivite jucării educative pentru preșcolari

S-ar putea spune că oamenii de știință au avut o revelație incredibilă în ultimul deceniu. Mai precis, ei au ajuns la concluzia că jucăriile de construit, cum ar fi blocurile de construit, puzzle-urile, trenulețele din lemn și alte jucării din lemn, un labirint complex sau hărțile cu comori sunt toate exemple de jucării educative.

Cele mai potrivite jucării educative pentru preșcolari

Pe de o parte sunt jucării distractive, atrăgătoare, foarte bune de utilizat atunci când copilul invită un prieten de joacă, oferind totodată oportunitatea de dezvoltare a abilităților sociale. Astfel de jucării pot fi utilizate diferit cu fiecare nou joc, antrenând mintea copilui. Pe de altă parte, exact aceleași jucării îi ajută pe copii să dobândească abilități spațiale relevante pentru STEM. Abilitățile spațiale inițiale pe care copilul trebuie să le învețe, cum ar fi cum trebuie să rotească puloverul și să-l întoarcă pentru a-l trage peste cap sau care este cel mai rapid traseu spre magazin sunt legate și de abilitățile matematice.

Nu este surprinzător faptul că micuții care prezintă abilități spațiale de excepție sunt mai predispuși să se dezvolte în domeniul STEM la vârsta adultă. Inginerii vizualizează modul în care forțele afectează proiectarea structurilor, iar biologii trebuie să înțeleagă blocurile moleculare ale vieții și să le ilustreze în reprezentări spațiale sau diagrame. Prin urmare, dacă îi vom expune pe copii la tot felul de experiențe spațiale, îi vom ajuta să își dezvolte abilitățile spațiale și matematice și să se familiarizeze cu domeniul STEM.

Dacă nu știți cum să treziți interesul copiilor pentru domeniul STEM, iată câteva modalități simple:

Desenați o hartă a camerei copilului sau a locurilor pe care le-a vizitat în weekend. De asemenea, puteți discuta cu cel mic despre turnul magnific pe care tocmai l-a construit și cât de bine stă blocul roșu deasupra blocului albastru. Mai apoi, îl puteți face să ghicească care ar fi forma unei portocale dacă o tăiați pe jumătate pe diametru. Discuțiile spațiale și practica spațială îl ajută pe copil să gândească în mod diferit și îl pregătesc pentru o lume plină de oportunități spațiale și matematice.

Nu subestimați puterea blocurilor de construit și a puzzle-urilor. Pe măsură ce copiii se joacă cu astfel de jucării, ei se gândesc la tot felul de relații spațiale, cum ar fi să așeze un bloc pătrat deasupra unui bloc dreptunghiular sau să rotească blocul verde și să îl așeze lângă blocul portocaliu. Acest tip de joc cu feedback corectiv susține abilitățile spațiale și matematice ale copiilor cu vârsta peste 3 ani. În plus, dobândirea acestor abilități spațiale poate facilita procesul de învățare al STEM.

Puneți accentul pe limbajul spațial. Ajutați-vă copilul să facă legătura între relații și proprietăți spațiale, cum ar fi numele poziției, dimensiunii și formei. De exemplu, puteți folosi expresii precum „triunghiul este în dreapta pătratului”. Puteți număra împreună și puteți discuta despre numere pentru a vă ajuta copilul să înțeleagă conceptele matematice de bază. De exemplu, îi puteți propune să numărați câți pași face până la o anumită clădire. O altă modalitate de susținere a limbajului spațial constă în citirea acelor cărți care se axează pe numere și pe abilități spațiale.

Iată că abilitățile spațiale sunt importante și deseori ignorate. Dar jucăriile obișnuite cu care și noi ne-am jucat și pe care le găsim și astăzi în unele magazine oferă oportunități bogate pentru a-i pregăti pe copii pentru un viitor minunat în domeniul STEM.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*