Cum facem trecerea de la alăptat la alt tip de lapte?

Specialiștii încurajează mămicile să își alăpteze bebelușii până la împlinirea vârstei de 1 an, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de cel puțin 2 ani. Prin urmare, dacă în perioada diversificării continuați să alăptați de 3-4 ori pe zi, nu trebuie să vă gândiți încă la alte alternative de lapte până la împlinirea primelor 12 luni de viață.

De ce este încurajată alăptarea până la vârsta de cel puțin 1 an?

La urma urmei, laptele matern are un conținut mai mare de grăsimi decât laptele de vacă integral, necesare pentru buna dezvoltare a creierului, iar substanțele nutritive din laptele matern sunt semnificativ mai biodisponibile decât cele din laptele de vacă, ceea ce înseamnă că organismul bebelușului poate absorbi și utiliza mai bine acești nutrienți. Așadar, dacă nu întâmpinați probleme în a vă alăpta bebelușul, nu trebuie să vă faceți griji în privința introducerii altui tip de lapte în alimentația sa.

În schimb, dacă vă alăptați bebelușul doar o dată sau de două ori pe zi, atunci poate fi nevoie să îi suplimentați dieta cu lapte de vacă sau cu un alt tip de lapte, cum ar fi formulă de lapte îmbogățită cu vitamine, minerale și acizi grași Omega-3 sau băuturi vegetale, fie lapte de migdale, de ovăz, de cânepă sau de orez. De exemplu, majoritatea formulelor de lapte sunt îmbogățite cu vitamina D, cu fier, cu acizi grași esențiali Omega-3 de tip DHA și alte grăsimi sănătoase, dar și cu fibre, în special fibre prebiotice foarte benefice. În plus, formulele de lapte conțin, în general, mai puțin zahăr decât laptele de vacă. Acești nutrienți suplimentari cu care sunt îmbogățite formulele de lapte pot fi deosebit de importanți chiar și pentru copilașii care beneficiază deja de o dietă echilibrată. Desigur, formula de lapte este alternativa cea mai sigură dacă mămica nu poate alăpta.

Când are loc trecerea la laptele de vacă sau alt tip de lapte?

Mai devreme sau mai târziu, trebuie să aibă loc și trecerea la alt tip de lapte, trecere care poate fi o etapă surprinzătoare. Până la vârsta de 12 luni, bebelușul trebuie să consume o cantitate adecvată și cât se poate de variată de alimente solide, ceea ce înseamnă că se bazează mai puțin pe nutrienții care se găsesc în laptele matern sau în formula de lapte. Apoi, copiii cu vârstele cuprinse între 1 și 2 ani au o nevoie mai mare de grăsimi, de proteine și vitamine pentru a se bucura de o creștere și o dezvoltare rapidă, iar laptele constituie cea mai importantă sursă zilnică de nutriție, reprezentând până la 60-70% din aportul caloric total pentru această grupă de vârstă.

Bebelușii alimentați cu formulă de lapte vor trece la lapte de vacă sau altă băutură vegetală la vârsta de 1 an, în timp ce bebelușii alăptați pot continua să consume lapte matern atât timp cât mămica dispune de lapte și poate să alăpteze.

Este foarte important să oferiți copilașului lapte într-o căniță, spre deosebire de o sticlă. De fapt, puteți începe să îi prezentați copilului o căniță cu apă la vârsta de aproximativ 6 luni, tocmai pentru a-i oferi suficient timp să își exerseze abilitatea de a mânui cănița și de a bea din cană până la împlinirea vârstei de 1 an.

Dacă veți decide să faceți trecerea de la lapte matern sau formulă de lapte la lapte de vacă, atunci cel mai bine este să optați pentru lapte integral, măcar până când copilul va împlini 2 ani. Laptele integral dispune de grăsimi care sunt necesare creierului copilului, creier care se află în curs de dezvoltare. Laptele degresat furnizează o concentrație prea mare de proteine și minerale și nu trebuie administrat sugarilor sau copiilor cu vârsta sub 2 ani, cu excepția cazului în care vă este recomandat de medicul pediatru.

În general, laptele de vacă integral, atunci când acompaniază o varietate de alimente, poate susține creșterea și dezvoltarea copiilor cu vârsta peste 1 an și este recomandat ca înlocuitor pentru formula de lapte la această vârstă. O cantitate de 250 de ml de lapte de vacă integral conține aproximativ 150 de calorii și este o sursă bună de calciu, de proteine, grăsimi și de vitaminele A și D. Dacă medicul pediatru nu are o preocupare specifică în ceea ce privește obezitatea, optați pentru lapte de vacă integral, mai degrabă decât lapte de vacă cu un conținut redus de grăsimi, până când copilul va împlini vârsta de 2 ani.

Dacă vi se pare că trecerea de la gustul laptelui matern la gustul laptelui de vacă este prea drastică pentru bebeluș, încercați să adăugați câțiva mililitri de lapte matern la cantitatea de lapte integral de vacă. Pe măsură ce copilul se acomodează cu gustul de lapte de vacă, scadeți treptat cantitatea de lapte matern pe care o adăugați în laptele de vacă până când copilul va reuși să bea fără probleme doar lapte de vacă.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*