Cum îi convingem pe cei mici să citească?

Cititul este una dintre activitățile pe care ar fi bine să le facem plăcute copiilor noștri. Nu doar că îi va ajuta să se dezvolte personal, însă contribuie considerabil la dezvoltarea limbajului lor și a unei gândiri critice. Odată ajunși adulți, devine destul de greu să deprindem obiceiuri. Dacă ele ne sunt sugerate însă din copilărie, la maturitate nu facem decât să le consolidăm.

Mulți părinți se întreabă cum îi pot convinge pe cei mici să citească, pentru că sunt mereu distrași de jucării sau dispozitive inteligente. Școala încearcă să îi facă pe copii să prindă drag de lectură, însă de cele mai multe ori eșuează. De ce? Lecturile din bibliografia școlară nu sunt cele mai prietenoase și multe cadre didactice impun citirea acelor lecturi, nu a altora. E important să înțelegem din capul locului că, pentru ca celui mic să îi placă să citească, trebuie să îi dăm libertate de alegere și să nu îi impunem niște lecturi obligatorii.

Și mai mult de atât, e important ca, odată ajuns pe băncile școlii, cel mic deja să fi avut contact cu poveștile, cu descifratul literelor, cu cititul la un nivel oricât de mic. La prima grădiniță online din România cei mici sunt încurajați să descopere magia poveștilor. Nu există lecturi obligatorii, pentru că cei mici sunt speriați de cuvântul „obligatoriu”, însă sunt încurajați să spună ce povești le-ar plăcea să descopere: cu zâne, cu sirene, cu pirați? Iar după citirea poveștilor, e important să nu le lăsăm să atârne în aer și să le stimulăm imaginația celor mici, să discutăm despre ce tocmai am citit.

Cum îți poți convinge juniorul să citească încă de mic? Pentru început, nu uita că ceii mici copiază adesea comportamentele celor mari; dacă tu vei citi lângă el, îi vei spori curiozitatea. Va vrea să vadă cartea, să o atingă, să analizeze imaginea de pe copertă.

În al doilea rând, înconjurați-l pe cel mic cu cărți adecvate vârstei sale. Copiii au talentul de a fi curioși, așa că dacă s-ar trezi într-o încăpere plină de cărți, cel mai probabil cel mic va fi tentat să le ia pe rând pentru a le descoperi. O altă variantă prin care îi poți stârni interesul pentru lectură este să apelezi la povești audio în loc de muzică sau de un televizor pornit. Chiar dacă nu va fi în permanență atent, va percepe cartea ca pe o poveste citită de părinți la culcare și va fi suficient de curios încât să descopere despre ce e vorba.

E foarte important ca după fiecare poveste pe care o citiți împreună să vorbiți. Întreabă-l pe cel mic despre ce crede că a fost povestea, ce învățături putem trage din ea, întreabă-l detalii despre personajul principal. O altă modalitate prin care îi poți și spori creativitatea este să creați o poveste în continuarea celei citite. Conturați împreună, verbal, continuarea poveștii despre prințesa din turn sau despre cei 101 dalmațieni. Va fi captivat și va vrea să repete activitatea și la celelalte cărți citite.

Și nu în ultimul rând, mergeți împreună la librărie și lăsați-l să aleagă cartea pe care o vrea. Astfel, nu doar că cel mic se va simți important pentru că are dreptul să aleagă, însă îi veți accentua și simțul responsabilității, și interesul pentru lectură. De ce? Când veți ajunge acasă, va vrea din proprie inițiativă să citească, pentru că e cartea pe care el a ales-o.

Începe să-i citești copilului tău povești simple și pe înțelesul lui, și fă din asta un obicei. Dacă o oră e alocată jocului, faceți astfel încât să acordați și lecturii un anumit interval de timp zilnic. Copiii care citesc devin adulți care înțeleg mult mai bine lumea.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*