Cum încurajăm copilul să aibă încredere în lumea înconjurătoare prin stabilirea regulilor?

Pentru copii este important să simtă că sentimentele și interesele sunt semnificative pentru adulți și sunt luate în considerare atunci când se iau orice decizii, că ei pot vorbi despre nevoile lor, iar nevoile lor vor fi satisfăcute ori de câte ori este posibil. Este foarte important ca părinții să fie consecvenți în comportamentul și atitudinea lor față de copil, doar astfel copilul va crește încrezut în propriile forțe și în lumea înconjurătoare.

Cum încurajăm copilul să aibă încredere în lume

Pentru ca micuțul să-și poată controla mai bine comportamentul, este necesar să-l ajutăm în acest sens: să stabilim limite permanente a ceea ce este permis. Este important ca aceste limite să fie, pe de o parte, disponibile pentru înțelegerea și împlinirea copilului și, pe de altă parte, să stabilească un cadru pentru comportamentul copilului, care potrivit părinților este inacceptabil.

Stabilirea regulilor și a limitelor

Un punct foarte important în înțelegerea lumii și structurii familiei sunt regulile adoptate în cadrul bulei familiale. Aceste reguli pot fi globale sau pot fi nesemnificative la prima vedere, dar foarte importante pentru o anumită familie. De asemenea, este important ca regulile declarate de părinți să nu contrazică propriul comportament, altfel va fi dificil chiar și pentru un copil mic să le aplice. De aici se pune întrebarea cum se adoptă regulile în familie, se discută sau nu, cine cedează de obicei, ce se întâmplă atunci când regulile se contrazic? Pentru a înțelege acest lucru, este util ca părinții să-și amintească momentul creării familiei lor, deoarece în acel moment s-au întâlnit două sisteme familiale și au fost adoptate noi reguli, cum s-a întâmplat acest lucru? Care sunt aceste reguli? Foarte des, dacă îi ceri unui cuplu căsătorit să scrie regulile familiei lor, aceștia se pierd și spun că nu au reguli.

Există familii fără reguli?

Acest lucru este posibil, cu toate acestea, cel mai adesea, în orice familie există reguli destul de clare, doar că nu sunt întotdeauna exprimate. Aceste reguli se pot referi la distribuirea sarcinilor și responsabilităților în familie, aspecte cotidiene, relații cu rudele etc. De exemplu, cum sunt rezolvate problemele controversate din creșterea copiilor? Părinții se ceartă, strigă și își dovedesc corectitudinea? Sau este întotdeauna ultimul cuvânt pentru tată sau poate pentru mamă? Sau poate toate deciziile din familie trebuie aprobate de bunica? Este important să înțelegeți singuri ce reguli există și să discutați înainte de nașterea copilului toate aceste aspecte, în cadrul familiei.

Mulți ezită să poarte un dialog referitor la reguli până la apariția copilului, neînțelegând cât de importantă este, chiar și discuția despre jucăriile care vor fi cumpărate pentru micuți. Dezvoltarea sănătoasă fizică și emoțională a copilului este întotdeauna pe primul loc pentru părinți. Copiii cresc și încearcă să cunoască lumea, primele obiecte pe calea dezvoltării și a cunoașterii sunt jucăriile. Este important ca acestea să fie de înaltă calitate și sigure, să trezească interes și să aducă bucurie copilului, aceste aspecte se regăsesc în mare parte la jucăriile din lemn. De asemenea, jucăriile din lemn pentru copii sunt vopsite în culori naturale plăcute ochiului, fără culori acide, toate detaliile au forma geometrică corectă, iar numele figurilor principale sunt ușor de reținut și de învățat de la o vârstă fragedă.

Încurajăm copilul să aibă încredere în lume!

Pentru ca micuțul să învețe să înțeleagă consecințele acțiunilor sale, este important să nu-l pedepsești pentru faptele sale rele, ci, dacă este posibil, să te străduiești să-l faci să simtă consecințele asupra sa. Comportamentul cheie care ajută la construirea unei relații pozitive între un adult și un copil presupune următoarele aspecte:

• Vorbiți întotdeauna cu copilul calm, cu intonații blânde;

• Priviți întotdeauna copilul în ochi și dacă se întoarce, încercați să-l țineți, astfel încât privirea lui să fie îndreptată către voi;

• Răspundeți întotdeauna nevoilor copilului și dacă acest lucru nu este posibil, explicați-i calm de ce;

• Abordați întotdeauna copilul când plânge, aflați motivul.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*