Cum putem să îi ajutăm pe copii să își descopere și să își utilizeze potențialul maxim?

Ceea ce își doresc majoritatea părinților este ca micuții lor să dea dovadă de creativitate, de gândire liberă, de istețime și agilitate mentală, să dobândească tot felul de abilități esențiale de viață, precum abilitatea de rezolvare a problemelor, gândirea critică sau abilitatea de a veni cu soluții inedite la aceeași problemă. Cu alte cuvinte, părinții își doresc ca micuții lor să se descopere pe ei însăși, să afle cine sunt ei cu adevărat și care este potențialul lor maxim, după care să acționeze din ce în ce mai inedit, mai original și mai neîngrădit.

Pentru a face acest lucru, un copil trebuie să beneficieze de lucruri de bază, printre care timp de joacă liberă și activități structurate, activitate fizică, studiu, mese hrănitoare, un program corespunzător de somn și timp petrecut alături de familie. Doar așa, un copil se poate descoperi pe el însuși și, la un moment dat, va prelua controlul vieții sale. Un copil independent și descurcăreț este o altă dorință a majorității părinților.

În primul rând, în calitate de părinți, ceea ce putem face pentru micuții noștri este să îi expunem la o varietate de jucării încă de la o vârstă fragedă. Într-un magazin cu jucării veți găsi o gamă amplă de jucării potrivite vârstei copiilor și etapei de dezvoltare în care se află. Este important să alegem jucăriile pentru cei mici ținând cont de vârsta lor și de etapa de dezvoltare în care se află pentru siguranța lor, dar și pentru starea lor de bine atunci când se joacă. Dacă o jucărie este prea complicată pentru etapa de dezvoltare în care se află copilul, atunci va crea stări de neputință, de nervozitate și de frustare. Dacă jucăria este prea simplă pentru cât de dezvoltat este copilul, atunci îl va plictisi și va ajunge aruncată într-un colț al camerei.

Un alt lucru pe care îl pot face părinții pentru copilul lor este să le provoace creierul. Și noi, în calitate de adulți, dacă dorim să ne menținem creierul în formă maximă, atunci trebuie să îl provocăm și să facem lucrurile într-un mod atipic. De exemplu, dacă suntem dreptaci, ne putem folosi mâna stângă pentru a scrie și invers. Poate că nu știați, dar în mod normal, copiii nu își aleg mâna dominantă până la împlinirea vârstei de 3 ani. Prin urmare, și până la împlinirea acestei vârste, apoi și în anii de școală, le putem provoca creierul, activând practic puterea ambelor emisfere din creier. Studiile arată că micuții care sunt provocați continuu tind să învețe mai ușor, să rețină rapid, să aibă o memorie mai bună, să fie mai îndrăzneți și mai autentici, plus că vor da dovadă de pricepere la orice subiect. Cu siguranță, în propria copilărie, ați avut un coleg în clasă sau ați cunoscut pe cineva care părea să fie bun și la matematică, limba română, și la geografie, istorie și științe, iar dacă i se adresa o întrebare de cultură generală, știa răspunsul. Cel mai probabil, acea persoană a fost provocată continuu în copilărie, i s-a pus la dispoziție tot felul de materiale și jocuri pentru activarea creierului și așa a ajuns să își folosească în mod constant atât emisfera dreaptă, cât și emisfera stângă.

În ansamblu, indiferent că suntem bărbați sau femei, emisferele stânga și dreapta ale creierului procesează informații în moduri diferite. De exemplu, emisfera stângă este cea rațională, liniară, secvențială, care are nevoie de dovezi, demonstrații și de logică, care este bazată pe realitate și se exprimă verbal. Pe de altă parte, emisfera dreaptă este cea intuitivă, holistică, care acționează aleatoriu, care ia în considerare simbolurile, care este non-verbală și orientată spre fantezie.

Cu toții avem tendința de a prelucra informații folosind partea dominantă a creierului. Cu toate acestea, lumea în care trăim nu este liniară, secvențială, concretă, cum nu este nici holistică, aleatorie sau simbolică. Este o combinație a ambelor. Prin urmare, copiii trebuie învățați să îți utilizeze ambele părți ale creierului pentru a fi capabili să abordeze atât provocările minore ale vieții, cât și provocările semnificative. Ceea ce putem face este să le punem la dispoziție jocuri care să le stârnească emisfera stângă, cum ar fi puzzle-uri, jocuri de societate, dar și blocuri de construit care apelează la capacitatea logică și rațională a emisferei stângi. Le puteți găsi cu ușurință într-un magazin cu jucării, alături de instrumente muzicale și materiale creative, acestea fiind recomandate pentru stimularea emisferei drepte și pentru implicarea puterii creative și intuitive. 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*