Cum să ai grijă de sănătatea ta orală cât timp porți aparat dentar?

În funcție de severitatea afecțiunilor orale cu care ați fost diagnosticat, este posibil ca tratamentul ortodontic să dureze de la 6 luni și până la 3 ani. Este, așadar, o perioadă semnificativă de timp în care va trebui să acordați o atenție sporită stării de sănătate orală și generală. Poate că nu v-ați gândit la asta, însă starea de sănătate generală poate influența sănătatea orală și cât de bine ne refacem în urma unei intervenții realizate de specialistul în ortodonție. Pentru ca tratamentul ortodontic cu aparat dentar să ofere rezultatele dorite, pacientul are nevoie de gingii sănătoase. La rândul său, și cantitatea mare de stres este de evitat pe toată durata tratamentului ortodontic.

Iată ce puteți face pentru starea personală de sănătate orală cât timp purtați aparat dentar:

Evitați alimentele lipicioase și pe cele tari. Deși prezintă foarte multe avantaje, poate că avantajul care îi încântă pe cei mai mulți pacienți care optează pentru Invisalign este acela că pot continua să mănânce alimentele preferate, și asta pentru că aliniatorii Invisalign se îndepărtează ori de câte ori pacientul servește masa, o gustare sau o băutură. În schimb, dacă este necesar să purtați aparat dentar metalic, atunci va trebui să limitați alimentele pe care le consumați. Specialiștii în ortodonție își sfătuiesc pacienții să nu consume alimente lipicioase sau tari, precum caramele, bomboane tari, gume de mestecat, popcorn, bucăți mari de morcov, covrigei, nuci sau migdale mai tari. Astfel de alimente agravează disconfortul pe care îl simt pacienții și pot deteriora aparatul dentar de la prima mușcătură, caz în care va trebui să ajungeți de urgență în cabinetul specialistului ortodont. Totuși, există multe gustări de care vă puteți bucura în siguranță cât timp purtați aparat dentar, inclusiv fructe, felii de fructe sau de legume deshidratate, unele produse de patiserie, ciocolată fără nuci, alune sau caramel, fructe de pădure sau batoane de granola. Un avantaj suplimentar al modificării regimului alimentar – măcar în ceea ce privește gustările – este acela că dezvoltați un stil de viață mai sănătos pe termen lung. Chiar și după ce scapă de aparatul dentar, cei mai mulți pacienți rămân fideli gustărilor sănătoase pe care obișnuiau să le consume în timpul tratamentului ortodontic.

Adoptați un program adecvat de odihnă. Odihna după o experiență solicitantă din punct de vedere psihic, fizic și emoțional, așa cum este aceea de montare a unui aparat dentar metalic, poate susține procesul de vindecare. Totuși, pentru mulți pacienți este dificil să doarmă imediat după montarea aparatului dentar. La început, componentele aparatului dentar metalic pot provoca leziuni în interiorul gurii, inclusiv tăieturi în obraji sau afte. Disconfortul pe care îl simt pacienții care poartă aparat dentar Invisalign este mult mai ușor de tolerat, iar adesea, nici nu sunt necesare medicamentele calmante. Pentru pacienții care poartă aparat dentar metalic, ceara dentară poate fi o soluție.

Țineți legătura cu specialistul ortodont. Fiecare pacient se prezintă la specialistul în ortodonție cu o afecțiune orală personală, indiferent că este o malocluzie, dinți înghesuiți sau spații prea mari între dinți. Prin urmare, fiecare pacient este unic și prezintă probleme unice. Specialistul în ortodonție este singurul în măsură să formuleze un plan de tratament care să funcționeze cel mai bine și care poate implica o cantitate cât mai mică de durere și disconfort. În mod ideal, tratamentul ortodontic nu ar trebui să interfereze cu modul în care pacientul funcționează zi de zi. Pentru că este discret, eficient și cauzează foarte puțin disconfort, Invisalign este acum cel mai recomandat tratament ortodontic.

Indiferent de tratamentul ortodontic pe care l-ați ales, specialistul în ortodonție vă poate ajusta tratamentul în funcție de ceea ce aveți nevoie și vă poate oferi sfaturi cu privire la cel mai bun mod prin care puteți ameliora durerea cauzată de aparatul dentar.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*