Cum să faci față melancoliei post-natale

Îngrijirea unui copil nou-născut după ceas este o muncă grea și istovitoare. Nu e de mirare că oboseala, lipsa somnului și stresul care însoțește proaspeții părinți pot diminua sentimentul de fericire legat de venirea pe lume a noului membru al familiei. Înainte de naștere totul era planificat și organizat. Cel mic a fost întâmpinat cu grămezi de haine călcate și cutii uriașe de scutece. Curând însă după naștere, aceste provizii s-au redus – la fel și rezervele de energie și bună dispozitie a ambilor părinți. Aproape fiecare familie se confruntă cu o criză după nașterea unui copil, indiferent cât de dorit și iubit ar fi acesta. Din fericire, există modalități simple și eficiente de a face față sentimentelor nedorite.


Nu doar mămicile
După ce petrece primele zile cu nou-născutul în spital, noua mămică se simte, de obicei, mai încrezătoare în noul ei rol decât tatăl. Uneori, ea evidențiază acest lucru foarte clar, criticându-și partenerul și modul în care acesta are grijă de copil: „Trebuie să pui mai întâi căciula, apoi pijamaua”, „Nu ai pus suficientă loțiune de corp pentru copii”, „Eu mă descurc mai bine decât tine să schimb scutecele „. Astfel de cuvinte sunt suficiente pentru a-i mări disconfortul proaspătului tătic și a-l determina să-și nu-și mai ofere ajutorul, lucru care, nu face altceva decât să alimenteze nemulțumirea mămicii care devine și mai critică, obosită fiind să aibă singură grijă de copil, iar sentimentul de neînțelegere între părinți ia amploare în fiecare zi. Dacă apar și alte probleme cum ar fi cele legate de îngrijirea sau sănătatea sugarului, cearta poate izbucni în orice moment. Cum să supraviețuim crizei? Pentru a evita conflictele, trebuie să găsim momente liniștite în fiecare zi pentru a avea o discuție deschisă și calmă cu partenerul. Cel mai bun mod de a face față crizelor conjugale, cum ar fi acest caz, este ca fiecare să spună pe rând ce așteptări are de la celălalt și să asculte răbdător ce are de zis partenerul de viață, arătându-i în același timp dragoste și tandrețe. Fixați împreună reguli clare legate de îngrijirea celui mic care să vă permită amândurora să vă odihniți – indiferent că acest lucru se întâmplă după o zi de muncă sau după o zi întreagă de supraveghere a bebelușului.

Baby blues
Recomand odihnă suficientă, deoarece cu cât mai obosită este mămică, cu atât mai sâcâitor va fi dezechilibrul hormonal post-natal. Depresie, modificări ale dispoziției și chiar reprize de plâns apar deseori la doar câteva zile după naștere. Din fericire, această melancolie post-natală, pe care medicii o numesc baby blues, dispare fără urmă după aproximativ două săptămâni, atunci când hormonii din corpul femeii se echilibrează. Cu toate acestea, nu există niciun sens să aștepți resemnată să treacă de la sine. Câteva trucuri simple pot ajuta la alungarea acesteia un pic mai repede.

Cum să faci față sentimentului de baby blues? Somnul este cel mai bun remediu. Este bine să dormi cel puțin o dată în timpul zilei pentru a avea energie să hrănești bebelușul în timpul nopții. Hidratarea la cote maxime! Câte o pauză pentru mama care alăptează ar fi binevenită (Mămici, nu vă simţiţi vinovate – după o scurtă pauză veţi reveni acasă cu entuziasm şi bucurie iar zâmbetul dumneavoastră vă va face pe amândoi fericiţi) – puteţi lăsa laptele acasă iar tăticul sau dădaca va putea hrăni copilul în timpul în care sunteţi plecată)

O altă metodă eficientă pentru dobândirea unei bune dispoziții (pentru ambii părinți) este activitatea fizică. Câteva minute de exerciții fizice în fața geamului deschis, muzică energică și puțin timp pentru tine, vor alunga rapid melancolia. Părinților care au parte de un somn odihnitor (dacă acest lucru este posibil) și sunt relaxați le este mult mai ușor să facă față problemelor legate de îngrijirea copilului. Nu uitați: bebelușul simte agitația parinților. Puteți folosi un carusel muzical sau o cuțiuță muzicală pentru a-l calma pe bebe.

Este depresie post-natală?

Uneori, emoțiile puternice legate de nașterea copilului pot lua o formă periculoasă. Aproape o femeie din cinci suferă de depresie post-natală – o boală care de multe ori nu poate fi vindecată acasă prin metode clasice. O mămică deprimată sau un tătic (și tații pot suferi de depresie post-natală!) pot suferi de lipsa poftei de mâncare, apatie, tulburări de somn, atacuri de panică, senzație de inutilitate și neputință și chiar gânduri auto-distructive. Dacă aceste sentimente negative nu trec după câteva săptămâni de la naștere, trebuie discutați acest aspect cu medicului, de exemplu, în timpul vizitei post-partum la ginecolog. Multe femei cred greșit că depresia va trece de la sine dar, de obicei, se dovedește a fi nevoie de ajutor profesionist. Cum să îi facem față? Nu-ți ascunde sentimentele și nu te condamna, considerându-te a fi un părinte rău. Depresia se dezvoltă indiferent de sentimentele tale față de copil. Oricum, nu încerca să fii mama perfectă cu orice preț. Nu trebuie să te temi de folosirea suzetei  sau de a lăsa copilul în grija bunicii pentru câteva ore. Un moment de liniște poate ajuta la depășirea problemelor. În cazul în care apar simptome de depresie, cel mai bine este să te adresezi unui medic. Este foarte important să faci acest lucru deoarece reprimarea sentimentelor negative va duce, mai devreme sau mai târziu, la o izbucnire.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*