Cum să împărtășești cu micuțul tău bucuria muzicii?

Muzica pe care o apreciem cel mai mult este deosebit de armonioasă pentru urechile noastre, iar pentru inima noastră, este o adevărată sursă de bucurie. Muzica are puterea de a ne aduce bucurie și bună dispoziție pe parcursul întregii vieți. Este una dintre artele frumoase care ne înalță spiritele, așa că și micuții noștri ar trebui să descopere muzica încă din primii lor ani de viață, să se bucure de ea, să își examineze gusturile și să se lase calmați și liniștiți de puterea terapeutică a muzicii.

Studii multiple susțin expunerea copiilor de vârstă mică la muzică, deoarece muzica îmbunătățește cunoașterea, memoria, expresivitatea și încrederea în sine. Dacă vă faceți griji că nu știți cum să introduceți educația muzicală în viața copilului, atunci aflați că până și fătul din uter reacționează la sunetele muzicii și chiar se mișcă în uter ca reacție la ceea ce aude. De asemenea, poate că v-ați observat bebelușul mișcându-și picioarele în ritmul melodiei difuzate la radio sau la televizor. Părinții trebuie să se abțină de la a judeca gusturile copiilor pentru muzică cât aceștia sunt încă mici, căci copiii nu au habar de genul muzicii, ci sunt influențați doar de anumite componente ale muzicii, acele componente care de fapt contribuie la dezvoltarea lor.

Ce beneficii are muzica în viața copiilor?

Un studiu cuprinzător care s-a extins pe perioada a zece ani a dezvăluit unele informații surprinzătoare. Iată că studiul a raportat o îmbunătățire majoră din perspectiva educației după ce a monitorizat mai mult de 2000 de copii, ajungând la concluzia că participanții expuși la muzică au obținut rezultate mai bune la examenele academice decât cei care nu au beneficiat de muzică.

Fiecare copil iubește muzica, iar acest lucru este universal, indiferent de vârsta lor. Chiar și un copil care de abia a împlinit vârsta de 6 luni poate avea parte de beneficiile muzicii, atât timp cât este expus cu regularitate. Poate că nu v-ați gândit la asta, însă specialiștii de la prima grădiniță online din România ne asigură că muzica are capacitatea de a consolida conceptele de matematică, dar și abilitățile motorii fine ale copiilor. De asemenea, muzica oferă o oportunitate excelentă de a vă întări legătura cu copilul. Majoritatea grădinițelor, la fel ca prima grădiniță online din România, încorporează muzica în programul lor educativ. Copiii care frecventează grădinița își vor dezvolta urechea muzicală, vor cânta și vor dansa, ceea ce contează enorm pentru o copilărie frumoasă și echilibrată.

Încă de la vârsta de 6 luni, vă puteți expune bebelușul la muzică. Iată cum:

Consolidați abilitatea copilului de a asculta. Cu toții ascultăm muzică și tindem să fim adepții acelorași genuri muzicale sau să ne extindem preferințele muzicale. Ascultând muzică în preajma copilului vă permite să descoperiți și preferințele copilului. Copiii nu au neapărat preferințe muzicale, căci ei iubesc muzica fără influențe din partea mass-media externe. Totuși, ceea ce puteți face este să insuflați propriile gusturi muzicale copilului, pur și simplu ascultând împreună muzica preferată fie acasă, fie în mașină.

Cântați. Este minunat atunci când un copil cântă. Chiar dacă nu deține tonul și ritmul perfect, sună foarte fin și melodios pentru urechile noastre. Pe de altă parte, părinții nu se simt chiar atât de încrezători când vine vorba de a cânta. Totuși, copiilor nu le pasă de cum anume cântați, ei vor doar implicare din partea părinților. Așadar, alăturați-vă copilului, bucurați-vă și distrați-vă împreună, cântând ceea ce vă place mai mult. În plus, cântatul împreună consolidează legătura părinte-copil și face ca activitățile zilnice să fie mai plăcute, inclusiv curățenia în toată casa.

Nu vă rezumați doar la cântat, ci transformați camera de zi în scenă de dans. Dansul, la fel ca în cazul adulților, îi ajută pe micuți să scape de calorii și contribuie la agilitatea creierului, așa că dați drumul la muzică și bucurați-vă de esența sa.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*