Cum să ne jucăm în piscină?

Beneficiile activităților într-un bazin de înot asupra bebelușului

– familiarizarea cu apa îi va oferi un sentiment de siguranță în timpul băițelor de seară în cadă.
– învață să se bălăcească și să se scufunde complet în apă 
– întărirea mușchilor
– întărirea sistemului respirator
– dezvoltarea mișcării de coordonare mână-ochi 
– dacă nu există contraindicații de la medicul pediatru, este o cale excelentă de fortificare și întărire a organismului
– petrece timp cu părinții și alți oameni, formând relații.

Astfel în fiecare zi, tot mai eficient, cel mic va putea:

– să se întoarcă de pe o parte pe alta 
– să își ridice picioarele 
– să întindă brațele către tine
– să se târască și mai târziu să meargă.

Înainte de prima vizită la piscină:

Încearcă să pregătești bebelușul pentru noua provocare reprezentată de activități în bazinul de înot. În timpul băiței de seară, udă cu apă nu doar acele părți ale corpului pe care le uzi în mod obișnuit ci și toate celelalte zone, inclusiv fața. Învață copilașul că udarea feței nu este un lucru rău; îi va fi mai ușor apoi să facă exerciții și să se joace în piscină. Cel mai bine ar fi să încerci îmbăierea într-o cadă mare. Orice alt vas cu apă mai mare decât cel cu care a fost obișnuit, va fi ceva nou și va ajuta în pregătirea pentru un bazin de înot.

Obișnuirea bebelușului cu apă, pas cu pas: 1, 2, 3, start:

Înainte de a introduce bebelușul în apă, trebuie să se obișnuiască cu noul loc. Plimbă-l puțin în brațe în jurul piscinei. Vorbește-i despre ce se întâmplă în jurul lui și subliniază faptul că îi ești alături. În tot acest timp, copilul se obișnuiește cu temperatura, mirosurile, sunetele, alți copii, adulți și toate celelalte lucruri noi. După o analiză completă a locului este timpul să intrați în apă. Încet! Mai întâi picioarele, apoi genunchii și burtica. Observă-i reacțiile. Ufffff, ai trecut de primul obstacol!

Poziții

1. Prima dată când intră în apă, bebelușul poate fi înfășurat într-un prosop. De ce? În primul rând pentru a-i oferi sentimentul de siguranță, de protecție, apoi pentru a a-i fi mai cald. Dacă în timp ce îl scufunzi încet în apă (până la umeri) observi că este calm, poți renunța la prosop (pune-l pe marginea piscinei). 
2. Prima poziție care îi oferă sentimentul de securitate: îmbrățișează-l cu fața spre tine 
3. O poziție sigură este și cea în care cel mic este cu spatele spre tine și poate observa tot ce îl înconjoară: ține-l de sub funduleț cu o mână iar cu cealaltă mână susține-i capul și corpul (pentru a nu se sufoca).
4. Întins pe apă: așează-l cu spatele pe antebrațe, capul în palme și posteriorul să-ți atingă pieptul. Piciorușele vor atârna liber pe umerii tăi. Bebelușul te poate vedea și se va simți foarte aproape de tine datorită atingerii, iar tu vei putea controla ușor această poziție, îi vei putea urmări reacțiile și proteja împotriva sufocării. 

Nu uita!

Doar câte un pas o dată. Probabil nu vei putea exersa toate pozițiile listate mai sus la prima vizită. Când cel mic devine agitat și somnoros, este timpul ca aventura cu apă să ia sfârșit. Timpul optim pentru această activitate ar trebui să nu depășească 30 – 45 de minute.

Exemple de exerciții pentru a se obișnui cu apa:

– scufundarea unei urechi în apă
– stropirea spatelui cu apă (se poate folosi o stropitoare)

Jocuri avansate în apă, cu profesor  

Jocul cu mingea

Folosește o minge de ping-pong. Pune mingea pe suprafața apei și arată-i copilului ce se întâmplă dacă sufli peste ea. În funcție de vârstă, cel mic fie va observa cum mingea se scufundă în apă, fie va încerca să o prindă sau va începe o lecție despre acțiunea de a sufla. Poți, de asemenea, să ții un timp mingea sub apă, apoi să îi dai drumul. Încercați să faceți asta împreună. Veți avea parte de multă distracție când mingea va tâșni din apă.

Fântâna

Este un joc simplu care va ajuta bebelușul să se obișnuiască cu apa. Lovește suprafața apei cu palma cât să sară în aer câteva picături. Cere-i și copilașului să lovească apa. Lovitul apei împreună îl va obișnui cu situații ca cele când alte persoane îl vor stropi cu apă (cum ar fi stropirea cu apă în față). La început probabil se va ascunde in brațe. Cu timpul însă, îi va plăcea atât de mult cât să creeze fântâni de stropi zâmbind.

Caruselul

Joaca în acest mod îți dă posibilitatea să selectezi dacă ții copilul de încheieturi sau părțile laterale. Alege varianta mai simplă pentru tine și mai confortabilă pentru cel mic. Scufundă-l în apă pănă la gât și rotește-l în jurul tău. În acest joc va simți fluxul apei pe tot corpul dezvoltându-i și orientarea în spațiu.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*