Cum susținem dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor noștri?

Tot timpul învățăm câte ceva și dobândim noi cunoștințe, dar nicio altă etapă din viața noastră nu se compară cu etapa primilor ani, atunci când suntem mici copii, mergem de-a bușilea, avem o curiozitate de nestăvilit și atâtea abilități de cucerit. Părinții cu copii de vârstă mică știu prea bine câtă energie au și cât de necesar este un program bine pus la punct, din care să nu lipsească joaca – atât cea structurată cât și cea nestructurată -, activitățile educative și în special lectura, activitățile în aer liber, un regim alimentar cât mai echilibrat și un program corespunzător de somn. Toate acestea sunt necesare pentru o bună dezvoltare a micuților noștri și pentru ca ei să își poată atinge adevăratul potențial.

Sunt foarte multe abilități de cucerit și etape de dezvoltare de îndeplinit, dar părinții trebuie să se concentreze foarte mult asupra încurajării dezvoltării abilităților cognitive. Există două modalități principale prin care părinții își pot susține copilul să își dezvolte abilitățile cognitive. Prima modalitate constă în implicarea copilului în activități care se desfășoară în mai mulți pași, iar a doua modalitate constă în expunerea copilului la jucării care permit experimentarea și consecințele.

Activități care se desfășoară în mai mulți pași. Poate că nu vă vine în minte nicio activitate potrivită pentru copii care se desfășoară pe mai mulți pași sau în mai multe etape, însă o activitate foarte simplă este aceea de a găti împreună. Pentru copiii de vârstă mică, puteți lua în considerare bucătăriile de jucărie, prevăzute cu tot felul de accesorii, instrumente și alte jucării din lemn, în timp ce copiii de vârstă mai mare chiar pot fi implicați în pregătirea meselor, atât timp cât respectați anumite măsuri de siguranță. De exemplu, puteți coace împreună biscuiți, fursecuri sau brioșe de casă. Iată cum dulciurile de casă reprezintă o modalitate uimitoare de a-l implica pe cel mic într-un proces simplu și care se încheie cu un produs delicios. Pentru a vă implica copilul în bucătărie, poate fi util să achiziționați special pentru el un set de instrumente de copt. Copilul vă poate ajuta să adăugați ingredientele în bol, să le amestecați, să întindeți aluatul, să decupați forme din aluat și apoi să le transferați împreună pe o foaie de copt. Poate părea simplu pentru un adult, dar pentru un copil, este un proces complicat, cu mai mulți pași. Toți pașii logici îl vor ajuta pe micuț să se gândească în ce ordine ar trebui să aibă loc toate etapele procesului de pregătire a biscuiților și cum se leagă o parte a procesului de alta. Acest lucru este deosebit de important pentru susținerea dezvoltării sale cognitive. Sunt foarte multe jucării din lemn și chiar seturi de copt pentru copii, care includ sucitor, șorț și bonetă și care sunt recomandate copiilor începând cu vârsta de 23 de luni.

Jucării care permit experimentarea și consecințele. În mare măsură, copilul își dezvoltă abilitățile cognitive atunci când observă că fiecare acțiune a sa produce un efect și are o consecință. Prin urmare, copilul trebuie expus la jucării care să îi permită să experimenteze, să își analizeze efectele acțiunii și să vadă consecințele. Partea bună este că multe astfel de jucării rafinează totodată și abilitățile motorii fine ale copilului. Atunci când se joacă cu blocuri de construit, micuțul își va da seama ce se întâmplă atunci când ridică un turn prea înalt, care nu are o bază solidă. De asemenea, atunci când sortează și potrivește diferite forme și încearcă să își dea seama ce obiect se potrivește prin gaura circulară, copilul va experimenta diferite forme, excluzându-le pe cele cu linii drepte și, în cele din urmă, va stabili că cilindrul este cel care trece prin cerc. Pe măsură ce copilul se joacă cu astfel de jucării, el descoperă modul în care alegerile sale afectează jocul.

Concluzionând, copiii de vârstă mică sunt pregătiți să facă foarte multe lucruri. De la activitățile motorii grosiere la coordonarea motorie fină și până la ajutor în bucătărie, copiii învață cum să anticipeze următorii pași și cum să își ajusteze mișcările. Îi putem sprijini pregătind experiențe de joacă captivante și oferindu-le cele mai potrivite jucării educative care le provoacă mintea și corpurile aflate în dezvoltare.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*