De ce e important să citești copilului povești

Cititul reprezintă un portal către alte lumi. Cu fiecare pagină parcursă, suntem transportați către realități alternative sau vieți ale feluritelor personaje care alcătuiesc acțiunea, prin intermediul cărora avem șansă să luăm contact cu alte culturi.

De ce e important să citești copilului povești

Totodată, cărțile sunt mijlocul perfect prin care putem învăța noi cuvinte și expresii, experimentand tot soiul de emoții în timp ce ne dezvoltăm abilități și ne îmbogățim bagajul de cunoștințe.

Potrivit studiilor, efectele lecturii asupra creierului în formare al unui copil, sunt variate și extrem de benefice. Așadar, părinții și educatorii sunt cele mai indicate persoane pentru a stimula apetitul pentru lectură și a implementa cadrul propice astfel încât acesta să fie integrat în rutina de zi cu zi și să devină pentru copil un obicei cum este spălatul pe dinți.

Cititul îmbunătățește imaginația

Lectura unei cărți de povești presupune activarea imaginației astfel încât copilul să vizualizeze acțiunea descrisă de cuvinte prin asocierea unei imagini fiecărei propoziții. Imaginile vor fi variate, de la persoane, animale, până la peisaje complexe. Dezvoltarea imaginației prin lectură este un prim și cel mai important pas în dezvoltarea simțului creativ, având în vedere că preșcolarii au tendința de a-și folosi propriile idei în majoritatea activităților – atunci când desenează, spre exemplu.

Cu cât un copil este mai expus la lectură în anii timpurii, cu atât cresc șansele că acesta să devină el însuși un cititor înrăit, sau, de ce nu, poate chiar un scriitor.

Ce povești să alegi pentru micuțul tău în funcție de vârstă

În primii doi ani de viață, vederea unui copil este încă în formare, așadar trebuie să ținem cont de acest aspect atunci când alegem o carte. Cel mai indicat este să porneșți de la cărți cu multe imagini, preferabil cât mai colorate, în detrimentul textului. Ia în considerare, de asemenea, cărțile cu imagini 3D, de tip interactiv, ce închipuie animăluțe, flori etc.

După vârsta de 2 ani, poți include în lectura zilnică și cărți cu câte 2-3 propoziții pe pagină. De asemenea, o foarte bună idee este să-ți inviți micuțul să participe, adresându-i întrebări cu privire la poveste, precum „Ce a zis ursulețul?”, „Ai văzut cățelul?” s.a.m.d.

În jurul vârstei de 3 ani, interesele și preferințele copilului tău sunt deja creionate, așadar, ghidează-te după ele. Dacă cel mic este înnebunit după mașinuțe, trenulețe, animale sau zâne, cu siguranță vei găși astfel de cărți.

Copiii preferă, de obicei, cărțile cu o acțiune previzibilă și bine definită, ceea ce le conferă încredere, simțul controlului și face că povestea să fie ușor de reținut și repovestit.

„Iepurașul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssén Ehrlin, „Piticii”de Tony Worf, „Puii de bufniţă” de Martin Waddell şi Patrick Benson și „Elefantul Elmer” de David Mckee sunt povești fascinante și pline de povețe cu care puteți continua aventura după vârsta de 3 ani, recomandă educatorii de la prima grădiniță online din România.

Copiii care ascultă povești sunt mai inspirați și mai fericiți

O poveste inspiră prin aceea că îl transportă pe copil pe tărâmuri magice, unde poate trăi crâmpeie de viață aparținând unor personaje fascinante de la care el poate împrumuta tipare și trăsături de caracter pozitive. O poveste are, de-asemenea, puterea de a inspira copilul să-și creeze propriile sale povești.

Deconectarea de lumea virtuală generată de tehnologie, este, la rândul sau, importantă pentru dezvoltarea creierului și a imaginației. Potrivit cercetătorilor, peste 80% dintre copii sunt mai fericiți atunci când citesc, li se citește, scriu sau desenează, decât în momentele în care vizionează desenul animat preferat sau se joacă pe tabletă.

Vrei să dezvolți o legătură solidă cu copilul tău? Citește-i!

Cărțile pot fi și instrumente de consolidare a relației părinte-copil, în sensul în care, părintele își poate determina copilul să se deschidă emoțional prin intermediul discuțiilor pe marginea poveștilor. Dacă te îngrijorează timpul dedicat excesiv ecranelor, lectura de seară îl va înlocui cu succes, iar somnul va fi îmbunătățit considerabil.

Pe de altă parte, a citi împreună cu copilul, poate deveni un ritual de care micuțul își va aminti cu drag mai târziu în viață.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*