Jocuri de iarnă acasă

Este furtună și ger afară…chiar nu ai cum să ieși cu copilul. Uneori, până și adulții abia rezistă temperaturilor scăzute, așa că nu este o idee bună să scoți copiii afară. Copilul tău a răcit iar medicul ți-a spus să stai cu el în casă? Acestea sunt doar câteva situații când ar trebui să creezi o atmosferă de iarnă magică în interiorul căminului. Cum să faci asta? Iți vom propune  câteva activități pe care le poți face împreună cu micuții tăi sau cei care vă vizitează în timpul sărbătorilor.

Dacă puiul tău este micuț poți să faci doar tu anumite lucruri iar el va fi destul de încântat doar privindu-te. După ceva timp, va începe să te imite, să repete după tine și să se joace cu tine.

Bulgări de zăpadă

Primele asocieri cu iarna sunt culoarea albă și zăpada. Luați o foaie alba de hârtie și arătați-i micuțului cum să o mototolească, apoi cum să o desfacă și să o întindă și apoi iar să o mototolească. Mototoliți hârtia impreună, în mânuțele  lui, practicând astfel mici activități motorii. Când s-a plictisit de asta, mototoliți iar hârtia în formă de bilă și aruncați-o spre el sau în el ca și cum ar fi un bulgăre de zăpadă. Puteți deface apoi hârtia și să îi arătați cum să o rupă bucățele (copiii mai mari pot face singuri asta sau ghidați de voi). După ce ai făcut o gramăjoară de hârtii micuțe, ia-le în mână și… suflă-le spre copil astfel încât să cadă peste el ca niște fulgi de zăpadă. Primele încercări ale copiilor de a sufla pot eșua din cauza vârstei lor și a caracteristicilor individuale, așa că ajută-l cu un zâmbet și suflați împreună hârtiuțele.

Pudră de zăpadă

Un material mult mai drăguț, cu care te poți distra mai frumos, sunt penele. De la un magazin cu papetărie se pot cumpăra un mix de pene albe și bleu deschis care seamănă cu fulgii de zăpadă. E mai nostim când sunt mai mulți așa că puteți încerca acest joc în momentul în care aveți musafiri. Așezați copiii pe podea și suflați penele către ei. Penele cad mai ușor în comparație cu hârtia și sunt mult mai plăcute la atingere așa că micuții încearcă să le prindă și le ating când aterizează pe podea. Puteți chiar să le suflați împreună (tu și micuțul tău). Penele sunt ușoare și ar putea fi mai potrivite pentru început.

Colaj de iarnă

Puteți achiziționa vată de bumbac sau puteți folosi resturi de la o protecție de saltea, tampoane de bumbac, hârtie creponată albă, orez și hârtie Bristol albastră. Copii sunt fascinați de culori și adoră să se murdărească. Ca să protejați hainele puteți folosi o protecție de haine foarte utilă și la îndemănă pentru orice activitate. Mai întâi se pune o mușama sub hârtia Bristol pentru a nu murdări podeaua și se pun într-un recipient culori pentru pictat cu degetele. Așa cum indică și numele, nu aveți nevoie de pensule, sunt special create pentru copii și sunt  testate alergologic. Copii nu vor folosi doar degetele ci și mâinile și antebrațele până la coate. La început totul va fi o mâzgăleală dar după ce se mai liniștesc și încep să aibă răbdare,  puteți începe să apăsati pălmuțele pe hârtie și să lăsați amprente, care pot fi un bun cadou de Crăciun pentru bunici.

De asemenea pentru un efect interesant puteți folosi și bureți de baie cu diferite forme. După ce pictura s-a uscat, este timpul pentru o altă nebunie de iarnă. Vă recomandăm să cumpărații un tub de lipici pe care îl puteți stoarce împreună, pentru a practica mișcări mici de mână. Dacă este încă prea greu pentru el, aratați-i cum să împrăștie lipiciul pe întreaga hârtie. Noile experiențe tactile pot fi interesante și uluitoare pentru micuțul tău. Încearcă să nu-i cureți mânuțele după fiecare activitate. Nu-i nimic în neregulă să aibă mânuțele murdare pentru un anumit timp și acesta e doar începutul distracției. Acum puteți lipi dischete de bumbac (în formă de fulgi de zăpadă sau de om de zăpadă), vată de bumbac (în formă de zăpadă, nori) sau hârtie creponată. La final, împrăștie pe întreaga suprafață orez (fulgi de zăpadă delicați) având mâinile curate (nu ne dorim ca tot orezul să se lipească de ele). Cum arată primul vostru colaj? Este deja agățat pe perete sau poate prezentat unui membru de familie?

Dansul baloanelor de  iarnă

Ultima noastră propunere este o activitate de mișcare și muzică. Este mult mai distractiv când o faceți împreună cu alte mame și copii, însă o puteți face și singuri. Umflați multe baloane albe (măcar atâtea câți copii sunt), creând astfel atmosfera de iarnă. Așează-le pe o pătură mare. Țineți copiii mai mici în brațe și invitați-i pe cei care sunt stabili și siguri pe propriile picioare să țină de pătură. Apucă și tu marginea păturii și jucați-vă cu copiii agitând baloanele: încet și în liniște (legănând pătura) și apoi energic și repede până când toate baloanele cad pe podea. Așează înapoi baloanele pe pătură și repetă jocul schimbând intensitatea mișcărilor. Poți pune muzică cu diferite ritmuri. La sfârșitul activității puteti face dansul balonului in perechi. Poate fi orice dans care îți place și este potrivit pentru copil (stând singur sau în brațele mamei). Folosește baloanele pentru a dansa, urmând modul în care copilul tău se joacă.Vă dorim o iarnă fierbinte și multă distracție acasă!


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*