Mămică pentru prima dată – ce trebuie să știi despre alăptare?

Dacă sunteți mămică pentru prima dată, atunci alăptarea vi se poate părea dificilă. Desigur, sunt și mămici care ar putea să jure că pentru ele alăptarea a fost un proces natural, simplu și cât se poate de firesc. Totuși, în majoritatea cazurilor, alăptarea nu este atât de simplă precum arată. Dar este, cu adevărat, unul dintre cele mai uimitoare sentimente din lume. De asemenea, prin alăptare, mămicile realizează o legătură foarte puternică cu bebelușul într-un mod natural.

Iată, în rândurile următoare, câteva lucruri bine de știut care s-ar putea să vă simplifice experiența de alăptare:

Încercați diferite poziții de alăptare. Poate că la început, alăptarea va decurge mai greu, dar dacă veți încerca diferite poziții de alăptare, până la urmă veți găsi poziția cea mai confortabilă. Scopul este să vă ajutați bebelușul să se prindă de sân, după care el va ști de la sine cum și cât să se hrănească. Unele mămici se descurcă mai bine dacă își țin bebelușul pe diagonală sau paralel cu sânii. Este important ca în timpul alăptării, atât mama cât și bebelușul să beneficieze de sprijin. De exemplu, mămica își poate ține mâna pe gâtul copilului, îndrumându-l spre sân, iar după ce bebelușul găsește mamelonul, se va descurca singur să se hrănească chiar și până adoarme. La rândul său, mămica poate folosi un scaun de alăptare sau un balansoar care îi va asigura sprijinul de care are nevoie cât timp alăptează. Puteți încerca, de asemenea, și alte poziții. De exemplu, vă puteți culca în pat și vă puteți ține bebelușul strâns lipit de corp sau vă puteți ține bebelușul deasupra pieptului în timp ce stați întinsă pe spate.

Bebelușii trebuie să fie hrăniți des. În special în primele zile, s-ar putea să aveți impresia că bebelușul este tot timpul flămând. Foamea aproape permanentă este ceva firesc pentru cei mici, așa că fiți pregătită să vă alăptați copilul aproape toată ziua și toată noaptea. Cu alte cuvinte, trebuie să fiți la dispoziția bebelușului, gata oricând să îi alinați foamea. Nu trebuie să vă faceți griji că veți rămâne fără lapte. De fapt, cu cât bebelușul se hrănește mai des, cu atât corpul mamei va produce mai mult lapte. Pe parcursul perioadei de alăptare, corpul mamei va învăța ce cantitate de lapte are nevoie bebelușul și se va pregăti astfel încât să îi asigure necesarul. De asemenea, pe toată perioada alăptării, nu uitați să aveți grijă de propriile nevoi. Dacă nu sunteți sănătoasă, odihnită, dacă nu mâncați și nu vă hidratați corespunzător, nici bebelușul nu va fi sănătos. Așadar, asigurați-vă că aveți tot timpul la îndemână tot felul de gustări sănătoase, fructe și legume proaspete și apă plată sau ceaiurile recomandate de medic. Puteți opta pentru nuci și semințe, batoane proteice care vin în ambalaje biodegradabile, pentru salate de fructe de sezon presărate cu semințe sau nuci mărunțite, pentru paste și pateuri vegetale organice, cum ar fi pateul de ardei, hummus sau iahnie de fasole. Lichidele sunt deosebit de importante deoarece vă ajută corpul să producă cantitatea de lapte de care are nevoie bebelușul. Pentru că în primele săptămâni de viață, bebelușul va cere să îl alăptați și în timpul nopții de cel puțin două-trei ori, este bine să aveți în dormitor un pahar cu apă.

Pe lângă hrană și apă, veți mai avea nevoie și de o cantitate imensă de răbdare. Deoarece bebelușul are un stomac minuscul și nu poate mânca mult dintr-o dată, va trebui să îl hrăniți de câte ori vă cere, altfel se prea poate să vă confruntați cu o criză de plâns. Cu timpul, veți învăța care sunt momentele din zi în care bebelușul trebuie să fie hrănit, așa că vă puteți așeza în poziția cea mai confortabilă de alăptat cu bebelușul în brațe, prevenind astfel criza de plâns.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*