Ne jucăm, ne hidratăm!

Câtă apă ar trebui să bea bebelușii, în fiecare zi, atunci când încep să consume alimente solide? În general după vârsta de 6 luni sau în cazuri excepţionale şi mai devreme la recomandarea pediatrului.

Atunci când copilul nu vorbește încă, este dificil de spus când vrea ceva de băut. Monitorizează cantitatea de urină și culoarea sa; cantitatea redusă sau colorarea intensă pot reprezenta un semnal de alarmă. Un bebeluș alăptat își controlează de obicei el însuși cererea; un bebeluș pe formulă de lapte trebuie să primească fluide adiționale. Atunci când buzele sugarului sunt uscate, acest lucru înseamnă că nu a primit suficiente lichide. De asemenea observă dacă sugarul se agită sau plânge. Pentru a evita aceste situații, dă-i ceva de băut (în primul rând, apă) o dată pe oră.

Și când este sătul? Bebelușul respinge/scuipă din instinct tetina sau mamelonul și din acel moment nu mai trebuie insistat să mai bea. Uneori câteva înghițituri sunt suficiente pentru a-i potoli setea.

După primul an nu mai contează atât de mult vârsta, ci greutatea bebelușului. Cât cântărește copilul tău? Și apoi luăm 100 ml pentru fiecare kilogram din primele 10 kilograme plus 50 ml pentru fiecare kilogram ulterior. Aceasta este o cantitate estimativă a tuturor lichidelor pentru copiii de 2 ani și peste, incluzând lapte, supe, iaurt, fructe apoase, precum și apă și alte băuturi. Sugarii trebuie să bea mai multe fluide, aproximativ 120–150 ml/kg. Este important ca atunci când copilul tău este mai activ decât de obicei sau atunci când are febră, să bea mai mult.

Apa – cum trebuie aleasă?

Citește eticheta şi vezi dacă este trecută:

– opinia Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului;

– opinia Institutului Național de Sănătate Publică;

– este apă de izvor sau apă plată cu grad redus de mineralizare (cea mai bună pentru bebeluși),

apă oligocenă: din moment ce nu se cunoaște nimic despre compoziția și puritatea acesteia, dacă decizi să o folosești, nu o păstra mai mult de 24 de ore. Fierbe-o înainte de a o da copiilor.

Pentru sugari se recomandă apa fiartă și răcită.

Pentru copiii mici: apă păstrată în sticlă dar să nu fie deschisă de mai mult de 48 de ore!

Beneficiile consumului de apă:

1. Potolirea setei;

2. Îndepărtarea toxinelor din corp;

3. Reglarea temperaturii corpului;

4. Reglarea presiunii arteriale;

5. Hidratarea pielii și a membranei mucoase.

Compoturile

Sunt agreate de copii dar din păcate în timpul gătirii unele vitamine își pierd valoarea, sunt pur și simplu distruse. Totuşi sunt copilaşi care nu acceptă cu plăcere apa iar sucurile nu sunt recomandate de la o vârstă fragedă, de aceea e necesar aportul de lichide sănătoase. Noi vă propunem o soluţie de compromis: pregătiţi  compotul clasic în care puteţi dilua suc natural din câteva fructe proaspete din cele cu care ați făcut compotul. Faceţi acest amestec când compotul este răcit.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*