Poziții de alăptat

Sunt puține mamele care nu întâmpină absolut nicio problemă în ceea ce privește alăptarea, mai ales în primele zile după naștere. De aceea, consultanții în alăptate sugerează mamelor câteva poziții ideale de alăptare.

Pozitii de alaptat (1)

Picture 1 of 8

 

Atâta timp cât copilul se hrănește și ea în greutate, nu contează foarte mult poziția în care-l alăptezi. Aceasta este concluzia multor mame care se află la început de drum în acest proces. Însă ce se întâmplă în momentul în care copilul nu suge așa cum ar trebui, plânge tot timpul și nici nu ia în greutate? În acest punct, mama este sfătuită să ceară ajutorul unui consultant în alăptare. Motivul? Cel mai probabil, poziția de alăptare nu este corectă și atunci hrănirea bebelușului este defectuoasă.

Acest articol descrie unele dintre cele mai populare posturi pentru alăptare a nou-născuților dar și o mulțime de idei prin care poți atașa copilul la sân, confortabil.

Dintre regulile alăptatului.

În primul rând, așează-te confortabil, cu un suport la spate, brațele să fie susținute de perne iar picioarele pe un suport sau o carte mai groasă. Poziționează copilul aproape de tine, cu coapsele flexate înspre corpul tău, astfel ca să nu aibă nevoie de a întoarce capul pentru a suge. Gura și nasul lui trebuie să fie fața în față cu mamelonul. Mai apoi, susține-ți sânul încât acesta să nu apese pe bărbia bebelușului. Bărbia celui mic trebuie să vină singură în dreptul sânului. După ce te-ai asigurat că ai îndeplinit cele descries mai sus, atașează copilul la sân. Încurajează-l să-și deschidă larg gurița, susținându-i mai degrabă spatele decât capul. Nasul său trebuie să atingă sânul. Dacă simți durere, detașează copilul și încearcă din nou. Nu uita că alăptatul nu trebuie să fie dureros, deși unele femei experimentează astfel de sentimente, mai ales în primele zile. Vei vedea însă, că pe măsură ce alăptezi, vei deveni mult mai experimentată și vei putea alterna diverse poziții de alăptare. Atât timp cât te simți confortabil, iar bebelușul mănâncă suficient, alege acele poziții care funcționează pentru ambii.

Iată așadar, cele mai cunoscute poziții de alăptat

Poziția culcat pe spate. În această poziție, mama stă culcată pe spate, copilul este aşezat cu burtica pe burta mamei, iar cu mâna îl susține în zona spatelui. Poziția este adecvată pentru copiii mici, prematuri şi care au probleme cu apucatul sânului, pentru mame care nu se pot ridica în şezut (24 h după cezariană). Această poziție de alăptare presupune un mic efort din partea mamei, care stă confortabil, bebelușul fiind astfel încurajat să-și urmeze instinctul natural pentru a apuca sfârcul și a suge. Spatele mamei trebuie să fie astfel poziționat încât atunci când pune copilul pe piept, gravitatea să-i permită corpului său să fie lipit de corpul tău. Atât timp cât stai întinsă, bebelușul se poate odihni pe tine în orice poziție dorești, atât timp cât toată partea lui din față este lipită de corpul tău.

CONTINUARE – Vezi următoarea poziție de alăptat


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Ai ceva de adăugat?...

*