Proiectul Breastfeeding Goddesses

Alăptarea la sân în spații publice este un lucru cât se poate de firesc și de natural, însă nu este privit astfel de către toată lumea. Există multe persoane care au o repulsie față de această practică, cât de poate de normală de altfel. Alăptarea la sân a ajuns să fie privită drept un gest indecent, care îi stânjenește pe cei din jur și îi face să se simtă inconfortabil. Ba mai mult, mamele ce își hrănesc bebelușii în spații publice au ajuns să fie stigmatizate, privite drept ciudate și chiar alungate din respectivele spații.

1200x630

Picture 1 of 5

Un lucru îmbucurător este însă faptul că încet încet hrănirea la sân în spațiile publice a început să fie normalizată, îngăduită și chiar încurajată. Nenumărate mame au povestit despre experiențele lor nu tocmai plăcute atunci când își hrăneau copiii în public. Acestora li s-au aruncat priviri dezaprobatoare, uimite, chiar și vorbe jignitoare, lumea declarându-se indignată de îndrăzneala mămicilor de a își hrăni bebelușul în public.

Mesajele și campaniile de sensibilizare pe această tema încearcă să schimbe percepția publică cu privire la alăptarea la sân, de la o practică indecentă, rușinoasă, la una naturală, normală și chiar frumoasă.

Ceea ce oamenii indignați de mamele ce își alăptează copiii în public nu înțeleg este faptul că acest lucru este perfect natural, sânii nu au nicio conotație sexuală în acest context, ei fiind folosiți exclusiv pentru funcția lor naturală, biologică, aceea de a oferi hrană. Cei ce simt repulsie față de sânii mamelor ce alăptează în public ar trebui să fie mai sensibili și înțelegători cu privire la întregul proces. Mamele nu aleg să facă acest lucru pentru că își doresc să se expună, să atragă atenția etc, ci pentru că foamea și dorința de a suge a celui mic nu poate fi controlată.

De aceea, o fotografă de origine lituaniană a decis să surprindă în această postură mai multe femei, timp de trei ani, într-un proiect special și extrem de frumos “Breastfeeding Goddesses / Zeițele alăptării”.

Fotografiile lui Ivette Ivens au făcut înconjurul lumii. Mamă a doi copii pe care i-a alăptat până la vârsta de 3 ani, Ivette consideră că mamele care alăptează ar trebui să fie privite drept niște supereroine, iar laptele ca pe o superputere pe acestea o au. 

Ivetta a declarat că și-a alăptat ambii copii oriunde a vrut, de la biserică la petreceri, de la piață la magazine și crede că și celelalte mame ar trebui să poată face acest lucru.

Proiectul său, “Breastfeeding Goddesses s-a desfășurat de-a lungul a trei ani, încheindu-se cu o  carte publicată în 2015. Imaginile captate de către Ivette, cu femei ce alăptează în natură sau în intimitatea locuinţei lor sunt spectaculoase. Prin acestea, fotografa vrea să le transmită cârcotașilor că acesta este un proces natural și pur, absolut normal.

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*