PROBLEME DE SĂNĂTATE ÎN ALĂPTARE

Mămica după naștere, se confruntă cu numeroase stări, senzații și sentimente noi, cu activități diferite, printre care și alăptarea. Un proces natural, care ar trebui să fie ușor, însă multor mămici le dă bătăi de cap, cel puțin la început.

E ca și mersul pe bicicletă, ar recunoaște cele mai multe dintre noi, este într-adevăr necesar să înveți cum să alăptezi (și nu doar tu, ci și puiul tău). Există numeroși consultanți pe probleme de alăptare, care amintesc de o serie de probleme, la care există soluții la îndemâna oricui, ori se poate recurge la sfatul specialistului. Una dintre primele probleme apărute în lactație este faptul că bebelușul nu vrea sau nu poate să sugă.

Consultanții în lactație sfătuiesc mămicile să pună bebelușii pe pieptul gol astfel încât să fie aproape de sân, dar și de inima mamei.

Se poate întâmpla ca nu doar mămica să aibă probleme în alăptare, ci și bebelușul să se confrunte cu anumite neplăceri. Când gazele și vărsăturile sunt persistente și bebelușul suferă de un disconfort vizibil, trebuie cerut sfatul medicului. Este posibil ca aceste simptome să indice o boala gastro-intestinală.

Principalele probleme de sănătate în alăptare, confundate deseori cu intoleranța la lactoză și invers:

- colicile abdominale;

- bolile gastrice de natura infecțioasă (enterocolită sau gastroenterită);

- refluxul gastroesofagian;

- alergia la proteinele din lapte;

- alergia la laptele de vaca consumat de mama;

- deficitul de diaminoxidaza (DAO), o enzimă ce degradează histamina; în absența ei, apar manifestări alergice;

- boala celiacă (intoleranța la gluten);

- sindromul colonului iritabil;

- tulburări de digestie ale diferitelor glucide;

- boala Crohn.

Dacă bebelușul suferă de oricare dintre aceste afecțiuni, sub nicio formă nu trebuie întreruptă alăptarea. Hrănirea la sân este recomandată de către specialiști fără rezervă, chiar și atunci când sugarul suferă de o boala gastro-intestinală.

Cu atat mai mult se recomandă continuarea alăptării, cu cât bebelușul are mai puțin de sașe luni și laptele matern este unica lui sursă de hrană.

Foarte puține boli, precum infecția cu virusul HIV, vin cu recomandarea de a nu alăpta. Cercetătorii au demonstrat că sugarii hrăniți cu formule de lapte praf se îmbolnăvesc mult mai repede decât cei alăptați la sân. În articolul "Alăptarea și bolile", publicat pe site-ul Centrului international pentru alăptarea la sân, Dr. Jack Newman, subliniază faptul că hrănitul la sân – chiar și atunci cănd mama este sub tratament medicamentos – este întotdeauna mai sigur decât administrarea laptelui praf.
Majoritatea bolilor pe care le poate mama contracta sunt cauzate de viruși. Bebelușul  poate lua și el virusul, înainte ca primele simptomele să se manifeste la mămică. De aceea nu are niciun motiv să renunțe la alaptarea naturală. Mămica poate fi plăcut surprinsă să constate că bebelușul tău nu s-a îmbolnăvit, deși ea are febră. Și asta pentru că tu nu ai întrerupt alăptarea. Anticorpii din laptele matern pot proteja bebelușul de infecțiile transmise de virușii pe care îi poate contracta mămica.

Dacă a fost diagnostică cu o boală autoimună, mămica trebuie să știe că alăptarea nu îi este contraindicată. Argumentul este acesta: anticorpii continuți de laptele matern sunt diferiți de anticorpii îndreptați împotriva propriilor organe.

Cu alte cuvinte, bolile autoimune nu sunt contagioase, iar anticorpii "răi" nu trec de la mama la copil nici prin placenta - in timpul vieții intrauterine, nici în timpul nașterii și nici prin laptele matern.

Probleme de sănătate în alăptare - Blocarea canalelor

Prima problemă adevărată, apărută în alăptare, care vizează mămica, este durerea provocată de blocarea canalelor. Este normal ca mameloanele să fie dureroase atunci când se începe alăptarea, mai ales dacă e primul bebeluș.  În cazul în care copilul este pus la sân, și totuși durerea durează mai mult de un minut în sesiunea de alimentare, verificați poziționarea bebelușului.

Soluția pentru această problemă ar fi să realizeze un declic asimetric.  Pentru a-l repoziționa, puteți să îi scoateți sânul din guriță folosindu-vă de degetul arătător. Puteți să îi gâdilați bărbia ori să așteptați să caște, astfel ca să-și deschidă gurița și să reușiți să îi introduceți mamelonul în guriță. Atunci când este poziționat corect, bărbia și nasul bebelușului atinge sânul și sfârcul este în totalitate în guriță. Dacă poziția bebelușului este corectă și totuși simțiți un discomfort, se poate că mameloanele sunt uscate. Trebuie să vă asigurați că purtați haine mai largi și să evitați să le spălați cu săpun. Cremele pe bază de lanolină sunt foarte utile și indicate să le aplicați între reprizele de alăptare.

Probleme de sănătate în alăptare - Sfârcuri crăpate

O altă problemă ce apare în cazul alăptării este situația sfârcurilor crăpate, problemă ce poate fi rezultatul multor cauze : piele uscată, de pompare în mod necorespunzător, sau cel mai probabil, de blocare a canalelor. În prima săptămână a alăptării, este posibil să aveți chiar și ragade (poate chiar să vă curgă niște sânge), însă trebuie să vă amintiți că acest lucru nu face rău copilului, care învață prima lui lecție.

Care ar fi soluția pentru această problemă de alăptare ? Verificați cum este așezat bebelușul la sân, încercați să îl puneți mai des și la intervale mai scurte. Cu cât e bebelușul mai puțin flămând, cu atât va  trage mai ușor și mai lin din sân.  Chiar dacă tentația e mare de a vă trata mameloanele crăpate cu tot ceea ce găsiți prin farmacii, săpunuri, loțiuni parfumate nu sunt recomandate. Pentru tratarea acestei probleme de sănătate a alăptării, apa este cea mai bună purificatoare, Puteți încerca să lăsați niște lapte pe sfârcuri, acesta fiind un pansament natural. Ați putea lua chiar și un analgezic nu foarte puternic, cu  o jumătate de oră înainte să alăptați. În caz că durerea nu se ameliorează puteți încerca o cremă concepută special pentru mămici, din farmacie.

Probleme de sănătate în alăptare - Obstrucționarea canalelor galactofore

O altă problemă care poate apare în alăptare, este obstrucționarea canalelor galactofore (canalele de evacuare a laptelui), mai ales atunci când sânul nu se golește complet. Pot apărea la nivelul sudoripar sau chiar și pe piept unii noduli dureroși la atingere și unele pete de roșeață. În cazul în care se instalează febra și durerea devine insuportabilă, consultați un medic. Cel mai important este să nu aveți pauze lungi între alăptare – laptele trebuie muls de mai multe ori. Chiar și un sutien de alăptare foarte strâns poate duce la canale înfundate. Totodată stresul emoțional, poate afecta cele mai multe mămici, și asfel și calitatea și cantitatea laptelui.

Soluția pe care o avem la îndemână este odihna, pe cât posibil, atunci când bebelușul doarme, încercați să vă refaceți forțele. Puteți de asemenea să aplicați comprese calde pe sânii și să îi masați pentru a stimula lactația. Canalele înfundate nu fac rău bebelușului deoarece hrănitul la sân are ca beneficii antibiotice natural, însă trebuie să îl ajutați pentru a avea cât mai ușor acces la lăptic.

Probleme de sănătate în alăptare - Angorjarea sânilor 

O altă problemă de sănătate întâlnită în lactație este angorjarea sânilor sau surplusul de lapte. Aceasta ar putea îngreuna hrănirea bebelușului deoarece sânul este greoi și cantitatea de lapte poate fi mai mult decât are nevoie. O soluție pentru a-i ușura bebelușului suptul este mulgerea manuală sau cu o pompă (manuală sau electrică). Dacă hrănirea bebelușului este mai frecventă, angorjarea sânilor e mai puțin probabilă.

Probleme de sănătate în alăptare - Mastita

Problemă majoră care poate fi întâlnită în lactație este mastita. Aceasta este o infecție a sânilor, simptomele fiind asemănătoare cu cele de răceală/gripă, cum ar fi febra sau dureri ale pieptului. Este destul de întâlnită în primele săptămâni după naștere și e cauzată de înfundarea canalelor de lactație sau angorjarea sânilor. Singura soluție este tratamentul cu antibiotice, comprese calde și cel mai important golirea sânilor cât mai frecvent. Folosiți pomparea manuală, având grijă de porțiunile inflamate sau roșii și asigurați-vă că nu sunt porțiuni împietrite. Este recomandat să alăptați, când aveți mastită.

Probleme de sănătate în alăptare - Aftele bucale

Aftele bucale sunt o altă problemă cu care se poate confrunta atât proaspăta mămică cât și puiul ei. Uneori are ca simptome mâncărime, durere și uneori erupții cutanate. Pentru a înlătura această problemă apelați la doctorul dumneavoastră care vă va prescrie o cremă antifungică pe care va trebui să o aplicați pe sân și în gurița bebelușului. Dacă nu vă tratați în același timp, perioada de vindecare se poate prelungi.

Probleme de sănătate în alăptare - Scăderea cantității laptelui

Alăptatul este un proces foarte solicitant atât pentru mămică cât și pentru bebeluș. În cazul în care doctorul este îngrijorat cu privire la luarea în greutate a copilului se prea poate că s-a instalat o altă problemă apărută în lactație și anume scăderea cantității laptelui. O soluție la îndemâna mămicii este alăptatul frecvent ori dacă acest lucru nu este posibil mulsul manual. Mămica mai poate apela la un meniu echilibrat și la cantități mai mari de lichide (este recomandată apa, ceaiurile, în special de chimen, fenicul și anason).

Un bebeluș care adoarme la sân este o situație foarte obișnuită în primele luni de viață ale acestuia În brațe bebelușul se simte cel mai relaxat. Pentru a evita însă, suprasolicitarea mamei (mai ales după ce bebelușul crește) puneți bebelușul la sânul mai plin apoi schimbați cu celălalt. Atunci când mămica observă că bebelușul este gata de culcare trebuie luat de la sân, ridicat pentru a eructa, plimbat sau masat ușor pe spate.

Probleme de sănătate în alăptare - Sfârcuri plate sau ombilicate

Pentru a detecta următoarea problemă, cea de a avea sfârcuri plate sau ombilicate se propune un test simplu: se apucă ușor areola cu degetul mare și arătător - în cazul în care mamelonul retractează, mai degrabă decât reliefează, există o problemă, însă alăptarea va fi totuși posibilă, chiar dacă mai dificilă.

Ca și soluție mămica poate folosi o pompă înainte de a pune bebelușul la sân și să folosească protecție de sfârcuri între alăptări. Odată ce cantitatea de lapte a crescut, se pot folosi mameloanele artificiale pentru ca bebelușul să poată fi alăptat.

Sânul este văzut ca o mașină - când este oprit, toate motoarele producătoare de lapte se contractă pentru a muta lapte înainte și în afara mamelonului. Uneori funcționarea acestor părți interioare pot durea, mai ales atunci când se suprasolicită.. Unele mame pot avea dureri înțepătoare în zona sânului.  În cazul în care aceste dureri persistă ar fi bine să consultați un medic. Ca soluție rapidă mămica poate să hrănească bebelușul la ambii sâni. În cazul în care apar complicații, febră, frisoane, mămica se poate confrunta cu o infecție și cu siguranță va avea nevoie de antibiotice și un consult medical.

Chiar dacă la început, mămica se confruntă cu unele situații neplăcute, nu trebuie să renunțe la alăptare, hrănirea bebelușului la sân fiind deosebit de impotantă în dezvoltarea acestuia.

 

Probleme în perioada de alăptare. Mastita.

În timpul sarcinii sânii deja produc lapte numit colostrum, dar doar după naștere corpul începe să producă cu adevărat lactația. După naștere fiecare femeie trece printr-o așa numită furtună hormonală când corpul începe să se adapteze noilor cerințe. Sânii încep rapid să producă lapte pentru nevoia de hrană a bebelușului  […] mai mult »

Alăptarea şi depresia

Alăptarea este unul dintre cele mai fireşti şi valoroase procese, mama oferind copilului ei cel mai bogat aliment necesar unei dezvoltări fizice şi emoţionale normale. Începutul alăptării Pentru o tânără mamă, aflată la prima naştere, începutul alăptării poate fi foarte dificil. Este o provocare pentru ea şi presupune multă răbdare, […] mai mult »