Bebe deranjat la stomac și alăptarea

Deși ai avut mare grijă la ce mănânci, pentru a nu-i provoca micuțului tău vreun deranj la stomac, din varii motive ”bucuria” s-a întâmplat. Primul lucru care îți vine în minte este dacă să continui sau nu cu alăptarea lui, dacă nu cumva laptele tău i-ar putea face în acest caz mai mult rău decât bine, iar unele sfaturi de la cei din jur îți interzic cu desăvârșire să îl mai alăptezi acum.

Dacă nu știi ce să faci, îți vom oferi și noi unele recomandări, dar cu rugămintea să nu uiți că trebuie să te prezinți și la medic, care va ști care este tratamentul ce trebuie urmat de cel mic, și ce mai trebuie să faci tu, pentru a trece ușor peste acest episod.

Ce este diareea?

De multe ori, mamele începătoare intră în panică și consider că puiuțul lor are diaree, din cauza consistenței scaunului celui mic. Scaunul unui bebeluș alăptat este de obicei moale, de culoarea galben, ceea ce pentru mame este semn clar că bebelușul are diaree. Nimic mai greșit, spun medicii, care susțin că pentru a fi sigure că micuțul este deranjat la stomac, acesta va avea scaune lichide de trei ori pe zi sau chiar mai mult. Adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu așa ceva, deoarece sunt simptome atât ale unui deranj la stomac, al vreunei alergii/ intoleranțe alimentare, sau sistemul său intestinal nu este încă suficient de matur. Nu ezitați în a vă adresa medicului, deoarece în caz contrar riscați ca bebeșușul să se deshidratezde.  

Ce este de făcut?

În afară de a te prezenta imediat la medic care îți va da tratamentul care să îi aline suferința celui mic, tu ca mamă trebuie să respecți și anumite reguli de igienă. Spală-te pe mâini de fiecare dată înainte să schimbi bebelușul și după, nu folosi doar șervețele umede pentru a-l șterge pe cel mic – mai bine folosește apă călduță și un săpun pentru bebeluș hipoalergenic, și folosește o cremă bună pentru iritațiile de la funduleț, care însoțesc de obicei episoadele diareice ale micuțului tău.

Tratamentul diareei și regimul alimentar

În funcție de cauza care a stat la baza declanșării episoadelor diareice la copilul tău, se recomandă un anumit tratament. Vom detalia în continuare care sunt pașii ce trebuie făcuți.

Gastroenterita. În cazul acesteia, scaunele micuțului tău sunt lichide, verzui, cu un miros puternic, iar diareea este însoțită și de vărsături. Dacă micuțul tău este hrănit la sân, atunci se recomandă să nu întrerupi alăptarea, pentru că în acest fel micuțul tău nu riscă să se deshidratezeÎn farmacii există o soluţie de rehidratare orală și poți încerca să i-o administrezi, fără a depăşi însă doza de 200 ml/kg/24 ore şi nu mai mult de 2 litri. Dacă micuțul este diversificat, atunci regimul său mai trebuie să conțină o soluţie de rehidratare pe bază de orez, morcovi fierţi, paste, făinoase – fără sos de roșii, ceapă sau usturoi, și nu uita nici de fructele coapte (banane, mere, gutui). Poți încerca și pâine prăjită, dacă micuțul tău are deja mai mulți dințișori, dar cu atenție să nu se înece.

Alergiile sau intoleranţele alimentare. Intoleranţele alimentară la proteinele din lapte de vacă sau gluten sunt cele mai cunoscute. În acest caz, prezintă-te de urgență la medic dar, în funcție și de intoleranța sau alergia celui mic, este posibil să fie nevoie să suprimi total laptele, pâinea și produsele de manificație, precum și a toate cerealelor care conțin gluten. De obicei, în jurul vârstei de 2 ani a copilului lucrurile vor reveni la normal. Este nevoie de îndrumarea unui medic specialist, care-ți va spune mereu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ameliora dinsconfortul celui mic.

Imaturitatea sistemului intestinal. Este o altă cauză a diareei cu care se poate confrunta micuțul tău. În acest caz bebelușul are scaune frecvente, dar nu se simte rău şi ia normal în greutate, și pentru a scăpa de probleme ar trebui să îl hrănești pe cel mic cu alimente solide şi să observi în ce fel se schimbă consistența scaunelor acestuia.

Urgent la medic!

Multe dintre episoadele diareice ale celui mic pot trece fără urmări deosebite. Cu toate acestea, indiferent de de motivul care a cauzat deranjamentul la stomac al celui mic, trebuie să te adresezi de urgență medicului dacă manifestă unul dintre următoarele simptome: bebelușul are febră; este mai mic de 6 luni; este deshidratat – nu se alimentează bine, micțiuni rare sau reduse cantitativ, plânge fără lacrimi; varsă mult; vomită cu sânge, sau prezintă urme de sânge în scaun; pare balonat; este apatic și pare somnolent; are dureri abdominale mai mult de 2 ore sau prezintă mai mult de 8 scaune în 8 ore.

Ce știți despre diareea postprandială

Rândurile care urmează sunt în special pentru mamele începătoare, care nu știu exact cum trebuie să arate corect scaunul unui bebeluș alăptat. Acest tip de diaree apare în primele luni de viaţă, la fiecare masă, și se manifestă prin scaune explozive, apoase, în timpul suptului, și este determinată de un deficit funcţional de lactază.

Laptele de la începutul suptului, odată ajuns în stomacul bebeluşului are nevoie de o enzimă, lactază, pentru a putea fi digerat. Evident, fiind vorba de un nou născut sau un bebeluș abia în primele luni de viață, tubul digestive nu este dezvoltat așa cum trebuie, și nu va produce cantitatea potrivită de lactază. Din acest motiv, lactoza conținută de laptele de început, care nu a putut fi digerată total ajunge în intestine, unde va fermenta. Consecința va fi acest tip de diaree postprandială, cu scaune moi care vor irita pielea delicată a fundulețului bebelușului. Medicii specialiști că în acest mamele trebuie să urmărească dacă micuțul ia bine în greutate și mai ales că a supt din primul sân şi ultimul lapte, cel mai gras, care încetineşte trecerea spre intestin, asigurând o digestie eficientă a întregii cantităţi de lactoză.

Dacă micuțul manifestă și unele semne de dureri abdominale, gaze, și plânge necontrolat, atunci înainte de a suge i se pot administra și câteva picături dintr-un medicament ce conţine lactază, și care va fi recomandat de medicul pediatru.

Continuăm sau nu alăptarea dacă bebe este deranjat la stomac

Răspunsul este da, mai ales dacă la cauza declanșării episodului diareic stă gastroenterita acută. Laptele matern este recunoscut pentru conținutul său de substanțe care îl protejează pe cel mic, iar acest lucru este valabil și în cazul gastroenteritei acute. Printre substanțele conținute de laptele matern remarcăm și nucleotidele care au rol în a amplifica procesul de refacere intestinală după ce mucoasa intestinală a fost lezată. Laptele matern conține de asemenea substanțe prebiotice și probiotice, de care micuțul are nevoie în lupta sa cu această afecțiune.

În caz de gastroenterită acută, copilul se deshidratează foarte repede, și aici este rolul benefic al alăptării. A continua alăptarea în acest caz îl ajută pe cel mic să nu se deshidrateze și îi va favoriza vindecarea mai rapidă. De altfel, copiii știu parcă instinctive ce trebuie să facă pentru că s-a observat că își găsesc alinarea la sân în această perioadă. Deși această afecțiune se manifestă și prin vărsături, nici acestea nu sunt un motiv să întrerupeți alăptarea, deoarece laptele matern este ușor de digerat și bine tolerat. Pentru că nutrienții din laptele matern sunt rapid asimilați de organismul micuțului, chiar dacă acesta varsă sau are scaune diareice dese, o bună parte dintre aceștia au fost deja asimilați de cel mic. Alăptarea se dovedește în acest caz o soluție mult mai bună decât administrarea pe cale orală a sărurilor de rehidratare sau a anumitor ceaiuri, lichide pe care mulți dintre copiii alăptați le resping. să ajungă la copil. Ceea ce face alăptarea, o strategie mult mai eficientă decât administrarea exclusivă de soluții orale de rehidratare sau de ceaiuri. În plus, alăptarea ar reduce și episoadele de vomă, așa că lăsați-l pe cel mic să-și găsească alinarea la sân, chiar dacă este vorba doaar de acel supt de confort după ce a terminat masa.

Recomandarea medicilor

Prin urmare, nu renunțați la alăptare dacă micuțul suferă de gastroenterită acută. Medicii sunt de părere că alăptarea asigură confortul de care copilul și mama au atâta nevoie pe timpul episoadelor de boală. Nici întreruperea temporară a alăptării nu se recomandă – cu atât mai mult în cazul în care cel mic nu este diversificat, deoarece există riscul ca micuțul să refuze apoi hrănirea la sân și să intervină înțărcarea prematură. Lăsați lucrurile să se desfășoare în ritmul lor propriu, și gândiți-vă că alăptând în continuare îl ajutați de fapt pe cel mic să lupte mai bine cu boala. Medicii susțin că înțărcarea prematură se asociază cu rate crescute de morbiditate și mortalitate, o susceptibilitate mai mare în fața tulburărilor gastrointstinale și a infecțiilor. Așadar, nu încetați să-l hrăniți natural pe cel mic, iar micuțul va trece mai repede și mai ușor peste acest incident neplăcut. Nu uitați însă că este nevoie de sfatul medicului, așa că imediat ce observați unele manifestări ale celui mic care vă îngrijorează, apelați la un specialist. În niciun caz nu încercați să îl ”puneți pe picioare” pe cel mic cu sfaturi de la prieteni sau rude. Medicul specialist va ști să evalueze corect situația și vă va da recomandările necesare, în funcție de fiecare caz în parte.

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*