Probleme în perioada de alăptare. Mastita.

În timpul sarcinii sânii deja produc lapte numit colostrum, dar doar după naștere corpul începe să producă cu adevărat lactația. După naștere fiecare femeie trece printr-o așa numită furtună hormonală când corpul începe să se adapteze noilor cerințe. Sânii încep rapid să producă lapte pentru nevoia de hrană a bebelușului  și e nevoie de puțin timp până corpul adaptează fluxul de lapte potrivit apetitului copilului tău, de aceea e bine să pui la piept bebelușul cât mai curând după naștere.

Teoretic laptele în forma pe care îl cunoaștem noi (nu colostrum) apare la 3-4 zile în cazul nașterii naturale şi 5-6 zile în cazul cezarianei.

Mastita este o problemă des întâlnită în perioada când femeia alăptează şi care face ca ţesutul mamar să se inflameze şi să fie dureros. La nivel mondial una din trei femei care alăptează ajunge să facă mastită în primele 3 luni de alăptare. Dacă sânii nu sunt îngrjiți corespunzător şi nu sunt goliți de lapte regulat prin hrănirea copilului sau cu ajutorul unei pompe, se poate ajunge destul de ușor la înfundarea uni canal și mai apoi la mastită.

Cum se poate identifica mastita? Cum se deosebește sânul plin de lapte de mastită?

Simptomul tipic include febră (chiar până la 40°C, roșeață și inflamare a zonei, tensiune în zona respectivă și frisoane. Pe măsură ce sânul se umflă și se înroșește, atingerea va deveni dureroasă și copilul va reuși să sugă mai puțin decât de obicei. În cazuri extreme se poate ca laptele să nu mai curgă deloc.

Când sânul este plin de lapte, sfârcurile sunt întărite prea tare şi copilul poate avea probleme cu prinderea corectă și hrănirea. De aceea este bine ca la început bebelușul să fie pus la sân cat mai des pentru ca sânul să nu apuce să se umple la maxim. Angorjarea sânilor apare atunci când așteptați prea mult între mesele copilului. Vor fi grei și dureroși şi de aceea pompa de sân Canpol babies vă ajută să scapați de tensiune şi durerea neplăcută. Pompa nu înlocuiește alăptarea! Când sânul este plin este dureros în întregime, pe când, în cazul mastitei doar o zonă este mai dureroasă.

Tratament și prevenție

Când sânii sunt plini trebuie goliți regulat de aceea doctorii insistă ca bebelușul să fie atașat cât mai des. Dacă din vreun motiv nu se poate alăpta, laptele poate fi muls cu ajutorul pompei sau dacă simțiți că este prea plin e suficient să extrageți 10-15 ml pentru a reduce tensiunea. Acest lucru se poate face și strângând sânul cu mâna.  Înainte de alăptare încercați să scoateți o cantitate mică de lapte pentru ca sânul / mamelonul să nu fie atât de întărit și rigid. În cazul în care distanța dintre mese este prea mare, „încălzirea“ sânului este un real ajutor. Înainte de atașarea bebelușului încercați să puneți comprese calde pe sâni și apoi să îi masați cu blândețe cu mișcări circulare și în jos spre mamelon pentru că aici sunt glandele galactofore.

După hrănirea bebelușului sunt recomandate comprese reci sau, cum se foloseau şi înainte, frunze de varză răcite şi puţin zdrobite. Acest tratament trebuie aplicat pentru cel puţin 30 de minute. Cănd sânii sunt încărcaţi cu lapte, e bine să purtaţi haine lejere şi sutien din bumbac. Mastita este cauzată, de obicei de  Staphylococcus epidermidis şi se tratează cu antibiotic. În acest caz doctorul vă v-a sfătui cel mai bine ce tratament puteţi lua pentru a continua alăptarea. Sunt antibiotice care sunt compatibile cu alăptarea.

Sfatul nostru: nu lăsaţi sânii să se umple prea tare. Puneţi bebeluşul cât mai des la sân sau folosiţi o pompă atâta timp cât este necesar.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*