2 motive pentru care ar trebui să alegi alăptarea la sân

Alăptarea înseamnă porţia de sănătate pe termen lung a bebelușului, întărindu-i imunitatea și făcându-l mai puternic în faţa atacurilor virușilor și microbilor, dar și apropierea dintre mamă și copil.

Dacă bebelușul ar putea articula corect cuvintele încă din primul moment de viață, mai mult ca sigur v-ar cere să îi oferiți cea mai bună și gustoasă licoare – laptele pe care organismul nostru începe să îl prepare cu atâta acuratețe încă din momentul în care testul de sarcină indică vestea că urmează să purtați în pântec un bebeluș.

Așadar, totul pare să fie un adevărat proces de care natura pare să aibă grijă. Sânii sensibili la atingere, creșterea lor în volum sunt câteva indicii că totul decurge cum se cuvine. Iar atunci când puiul de om ajunge pe lume, tot natura pare să îi ofere un cadou prețios – laptele mamei sale. Este gustos, pur, dar și alimentul minune care va avea grijă de copilul nostru să crească mare, să se dezvolte și să fie protejat în fața numeroaselor afecțiuni medicale.

La început vei fi neîndemânatică, nu vei ști să îți poziționezi corect micuțul la sân, însă tot ceea ce contează este intenția și mai ales răbdarea de a nu renunța. Indiferent cât de greu ori de neobișnuit ți s-ar părea, va trebui să îți așezi bebelușul la sân încă din primele momente de viață. Și nu te aștepta ca acesta să înceapă să mănânce lacom porția de lăptic, ci mai degrabă te va mirosi, va fi fericit, știindu-te lângă el. Îți simte mirosul și cunoaște că nu l-ai părăsit. Tocmai de aceea, dincolo de calitățile nutriționale pe care le are laptele matern ori colostrul, ceea ce contează este legătura care se va forma între mamă și puișorul său. Iar totul arată protecție, dragoste, iubire și sentimente profunde. Se leagă o poveste, cei doi comunică, se apropie și ajung să se cunoască.

Iată mai jos 2 motive pentru care alegi alăptarea la sân:

  1. Calitățile laptelui matern

Atunci când începem să enumerăm câteva motive pentru care să îți așezi bebelușul la sân încă din prima clipă, nu avem cum să uităm de cea mai importantă calitate a laptelui matern – se poate digera extrem de ușor, protejând astfel stomacul sensibil al micuțului. Va fi protejat de boli, având o imunitate crescută, gata să lupte cu orice invadator. Astfel, astmul, dermatita atopică, obezitatea sau chiar diabetul vor fi ținute la distanță atât în timpul alăptării, cât și mult timp după.

Anticorpii și nutrienții secretați de colostru îi vor transforma organismul atât de plăpând și mic, într-unul atât de puternic, încât nimic nu pare să îl doboare. Cu timpul, laptele matern va fi bogat în minerale, vitamine și nutrienți, necesari pentru ca bebelușul să se dezvolte și să crească mare. În plus, deja se cunoaște că acesta este cel mai pur și mai steril aliment, ferind bebelușul de pericolul apei contaminate. Cu toate că medicii recomandă așezarea bebelușului la sân din prima clipă, nu trebuie să te aștepți că acesta va mânca tot laptele tău, așa că ar fi bine să ai la îndemână o pompă de sân, precum este aceasta, cu care să poți extrage laptele rămas și mai apoi să i-l oferi cu ajutorul unor biberoane, pe care le poți regăsi aici.

  1. Alăptarea, un beneficiu și pentru mamă

Alăptatul bebelușului la sân te transformă, vei cunoaște ce comoară vei ajunge să porți în brațele tale și vei fi parte la miracolul naturii.

În același timp, beneficiile alăptatului la sân sunt la fel de numeroase și pentru mămică. Pe lângă legătura de dragoste care se va crea între cei doi, alăptatul la sân va proteja de cancerul de sân, osteoporoză, diabet de tip II, cancerul de ovar și chiar de depresie postpartum.

Vei scăpa de stresul de a prepara peste noapte biberoane de lapte formulă, ba chiar mai mult de atât vei scăpa mai ușor de kilogramele suplimentare acumulate în timpul sarcinii.

Organizația Mondială a Alăptării recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni.

În același timp, le sugerează mămicilor să o continue până la vârsta de doi anișori sau chiar mai mult. Și ori de câte ori întâmpini probleme în alăptare, nu ezita să soliciți sfaturile medicului sau ale consultantului în alăptare.

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*