7 mituri despre hrănirea cu biberonul

Alimentarea cu biberonul, la prima vedere, pare destul de simplă. Se măsoară formula cu lingurițele speciale, se toarnă peste apă fiartă, se amestecă și avem gata o masă. Din nefericire, părintele care își hrănește bebelușul cu lapte praf are multe capcane. Principalii vinovați sunt recenziile online false și sfaturile prietenilor. În plus, există ignoranța și greșelile proprii, care le pot face părinții la început de drum. Hrănirea cu biberonul în ciuda aparențelor nu este atât de dificilă, dar merită să cunoști miturile ca să nu faci greșeli!

Mitul 1
Trebuie să hrăniți bebelușul la fiecare trei ore.

Noi spunem hotărât NU! Un bebeluș trebuie să fie hrănit ca un bebeluș care este alăptat, la cerere. Un copil, ca un adult, are uneori un apetit mai mare, uneori unul mai mic, uneori trebuie să mănânce după 4 ore și alteori doar după două. Bineînțeles, nu poți suprasolicita și să-ți hrănești copilul imediat ce plânge – trebuie să-l observi, să-l înțelegi. Cu timpul, datorită acestor observații, veți recunoaște când copilul dumneavoastră este înfometat sau are nevoie să fie schimbat ori îmbrățișat.

Mitul 2

Copilul hrănit cu biberonul este mai des bolnav.

Și da și nu. Se știe că în formulele de laptele nu există anticorpi imunitari cunoscuți ca cei care sunt în laptele natural și care au un impact semnificativ asupra sistemului imunitar uman. Producătorii încearcă să producă lapte artificial asemănător la formulă cu cel al mamelor, prin urmare, se adaugă multe ingrediente care întăresc sistemul imunitar, dezvoltarea creierului și contribuie la buna funcționare a inimii: de exemplu, prebiotice, probiotice, zinc, fier sau recent, foarte populare acizi grași omega-3.

Cunosc multe mame care, din diverse motive, hrăneau bebelușii cu lapte praf și cei ale căror copii erau doar alăptați și se întâmplă ca anumiți copii hrăniți cu formulă de lapte să se îmbolnăvească mai rar decât cei hrăniți în mod natural, prin urmare nu există nicio regulă.

Mitul 3
Un copil hrănit cu lapte praf trebuie să bea și apă
Depinde. În general, nu este nevoie să dai copilului băutură suplimentară, deoarece amestecul satisface atât foamea, cât și setea (se face pe bază de apă), totuși, medicii cred că nimic nu se va întâmpla cu un copil când bea cel puțin 50 ml de lichide pe zi (apă sau ceai fără a adăuga zahăr). În timpul verii, în zilele foarte calde sau chiar în timpul iernii, când radiatoarele se încălzesc în casă și aerul este foarte uscat, bebelușul poate dori să bea mai multe lichide.
Mitul 4

Un copil mic hrănit cu lapte praf este reticent să învețe noi arome
NU! Se pare că este mult mai ușor să se extindă regimul dietetic la copiii hrăniți cu mixtură față de cei hrăniți la sân. Explicația este foarte simplă – în laptele mamei pătrund aromele mâncării pe care o mănâncă. Din nefericire, se întâmplă destul de des ca un copil care este alăptat excusiv să fie reticent la a testa aromele noi din mâncarea preparată pe când un bebeluș hrănit cu biberonul  este mai dornic de noi arome, mai ales dacă laptele său are același gust timp de multe săptămâni.
Mitul 5
Copilul dvs. va fi mult mai sătul dacă veți adăuga mai mult lapte praf la o masă

Cu siguranță NU! Amestecul trebuie preparat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. NU depășiți doza recomandată. Dând copilului mai multă mixtură, îi puteți face numai rău, deoarece prea multă proteină și minerale pot provoca dureri de stomac, diaree, vărsături și, în cazuri extreme, probleme de rinichi. De asemenea, nu uitați să adăugați amestec suficient pentru cantitatea de apă fiartă, cu prea puțină mixtură și prea multă apă puteți cauza deficiențe de vitamine și minerale în corpul copilului.

Mitul 6
Ca să învățați copilul cu noi arome, schimbați tipul de lapte.
NU! Se întâmplă ca bebeșul dvs. să nu agreeze laptele pe care i l-ați dat (copilul dvs. se poate înroși sau constipa sau poate avea colici) și veți fi forțati să schimbați tipul de lapte. Cu toate acestea, dacă nu este necesar, nu faceți acest lucru. Orice modificare a laptelui poate provoca plâns și disconfort: crampe stomacale, constipație sau diaree. În plus, copilul devine repede obișnuit cu noul gust și o schimbare bruscă și frecventă poate fi foarte neplăcută pentru el.
Vă recomandăm ca la fiecare schimbare de lapte să consultați medicul pediatru.

Mitul numărul 7
O porțiune din amestec poate fi preparată mult mai devreme

Nu este indicat sa pregătiți laptele mai devreme dar e bine de știut că îl puteți păstra în încălzitorul pentru biberoane  timp de o jumătate de oră înainte de servire. Apoi, acesta ar trebui să fie aruncat, deoarece bacteriile încep să se înmulțească în mixtură. Dacă dintr-un motiv oarecare trebuie să pregătiți amestecul mai devreme, introduceți-l neapărat în frigider – dar nu poate sta în el mai mult de 2 ore. De asemenea, nu uitați să nu depozitați restul de lapte nebăut, deoarece după contactul cu saliva conține bacterii care pot provoca diaree și dureri abdominale.

Cel mai bine ar fi să puneți laptele măsurat într-un biberon uscat (sau într-un dozator special pentru lapte praf ), iar cantitatea de apă necesară într-un alt biberon (https://www.emag.ro/biberon-haberman-canpol-babiesr-anticolici-260-ml-turcoaz-1-098-blu/pd/DP0P9LBBM/) (ori în termos), iar în momentul în care bebelușul cere de mâncare nu trebuie decât să amestecați cele două. Termosul și biberonul își pot păstra temperatura optimă cu ajutorul unui izolator special.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*