Cum alegem o suzetă?

Bebelușul suge sânul mamei, degetul mare, colțul unei pături. Suptul este unul dintre cele mai puternice instincte cu care se naște un copil. Atunci când suge ceva, bebelușul se calmează, adoarme, se simte fericit și în siguranță. Datorită suptului, maxilarul unui nou născut se deplasează gradual în față și la sfârșitul primului său an se formează conturul final, corect al maxilarului bebelușului. În primele 2-3 luni, bebelușul tău mănâncă și doarme aproape tot timpul. Instinctul de a suge este de obicei satisfăcut în mod suficient prin intermediul alăptării.

suzeta

Mărimea suzetei
Alegerea suzetei în funcție de vârsta copilului este foarte importantă. Utilizarea unei suzete prea mici poate provoca probleme de mușcare deoarece bebelușului îi va fi greu să țină suzeta în gură. Există două sisteme diferite de clasificare a vârstei la suzete. Primul: copiii cu vârsta de 0-3 luni, 3-6 luni și 6-18 luni. Al doilea (caracteristic suzetelor Canpol Babies): A – 0-6 luni, cu un scut mic și tetina cea mai mică, B pentru copii puțin mai mari (până la 18 luni) și C pentru copiii cei mai mari (peste 18 luni). Mărimea C nu este disponibilă la toate tipurile, deoarece copiii de această vârstă nu ar trebui să mai folosească suzeta. Împărțirea este desigur una convențională. Tu știi cel mai bine ce fel de suzetă să alegi pentru bebelușul tău și când să o înlocuiești cu una mai mare, observând dezvoltarea copilului (și așa cum știm toți copiii se dezvoltă și cresc în propriul lor ritm).

Tipul tetinei
– tetine din latex, făcute din cauciuc – India (maro deschis, transparent sau mat deschis), cu gust și miros caracteristic. Aceste tetine sunt mai puțin durabile – tetina își pierde elasticitatea odată cu utilizarea, se închide la culoare sub influența luminii soarelui, devine lipicioasă la o utilizare îndelungată și își mărește volumul.
– tetinele din silicon, create din silicon lichid (complet transparent), fără gust sau miros. Suzetele cu tetine din silicon sunt cu siguranță mai durabile și rezistente, fără gust sau miros (ceea ce facilitează renunțarea la suzetă). De asemenea, nu se deteriorează sub influența luminii solare. Dezavantajul tetinelor din silicon este că sunt mai puțin rezistente la mușcături. Dacă cel mic are deja dinți și folosești o suzetă din silicon, nu uita să o verifici regulat pentru a vedea dacă a fost roasă. Din motive de siguranță și confort, orice suzetă trebuie schimbată cel puțin o dată la 1-2 luni. Când achiziționezi o suzetă nouă, nu uita să cumperi una cu același tip de tetină ca cea anterioară.

Forma tetinei

Suzetele pot avea trei forme diferite. Cea mai populară este forma ortodontică (https://www.nichiduta.ro/suzeta-silicon-ortodontica-18-luni-roz-197812) (ușor aplatizată la partea care atinge limba copilului și întărită la partea care atinge palatul). Există un singur mod în care o poți introduce în gura copilului – cu partea întărită în sus. Scutul acestei tetine are mereu o profilare specială sub nasul copilului. O altă formă de tetină – cea rotunda – are o tetină sub formă de cireașă, care este îngustă lângă scut și se lărgește gradual devenind rotundă spre celălalt capăt. Această tetină poate fi introdusă în gura copilului în orice fel, deoarece scutul are forma unui 8. Al treilea tip este suzeta  simetrică – are o tetină plată în ambele părți. Se poate introduce în gura copilului în orice fel (nu are o parte de sus și o parte de jos). Scutul său are o formă similară cu a suzetelor în formă de cireașă.

O suzetă adecvată trebuie să aibă o bună ventilație. Când apeși tetina, aerul trebuie să iasă afară și când o eliberezi tetina trebuie să revină la forma inițială.

Scutul / Scoica
Este un element care are nu doar o funcție practică dar și una decorativă. Suzetele au fie scuturi tradiționale (cu o parte decupată ce vine sub nasul bebelușului) fie scuturi sub formă de 8 (decupată pe ambele părți). Înainte de a cumpăra, verifică dacă scutul are orificii de aerisire. Nu uita să alegi scutul in funcție de dimensiunea guriței celui mic.

Inelul de prindere 
Înaintea achiziționării, verifică dacă mânerul suzetei este neted și atașat în mod corespunzător de scut. Suzetele cu inel de prindere care strălucește în întuneric (conține pigment fluorescent) sunt foarte practice pentru utilizarea în timpul nopții (acestea sunt ușor de găsit într-o cameră întunecată sau pătuț). În mod normal, acest lucru este marcat clar pe ambalaj. Inelele-mâner care strălucesc sunt complet sigure și respectă toate normele de siguranță. Cel mai bine este să atașezi un lanț de suzetă special de mâner pentru a preveni pierderea sau căderea pe jos a suzetei. De asemenea suzeta se păstrează mai curată. Poți cumpăra chiar și o suzetă fără mâner, ideală în timpul somnului – dacă bebelușul își șterge adesea fața cu mâna în timp ce doarme, este posibil să agațe din greșeală mânerul și să-și scoată suzeta din gură.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*