Hrănirea cu biberonul

Hrănirea copilului nu este doar un simplu act de nutriţie ci, de asemenea, oportunitatea de a arăta şi de a dărui copilului dumneavoastră toată dragostea pe care o aveţi pentru el, într-un mod excepţional, care nu se poate compara cu nimic altceva.

Există totuşi situaţii când hrănirea naturală, la sân nu este posibilă, iar dumneavoastră veţi lua decizia să pompaţi laptele din sân şi să hrăniţi copilul cu sticluţa (amintiţi-vă că laptele pompat are aceleaşi calităţi).

Poziția corectă este lucrul cel mai important

Când hrănești cu biberonul, evită să adopți poziția culcat, întrucât laptele curge din biberon cu ajutorul gravitației (la viteză constantă, reglată de rata de curgere a tetinei). Este posibil ca bebelușul să se înece cu laptele dacă este hrănit în poziție orizontală. Prin urmare, este foarte important să alegi poziția corectă de hrănire – mai mult pe vertical – (capul copilului trebuie să fie mereu puțin mai sus decât restul corpului său). Capul copilului tău trebuie să se sprijine pe curbura antebrațului tău, în linie cu coloana sa vertebrală. Poziția de hrănire cu biberonul trebuie să amintească de poziția naturală de hrănire – în special când îl hrănești folosind două metode de hrănire diferite.

Cum să folosești corect biberonul:

Poziționează biberonul în gura bebelușului tău, astfel încât să formeze un unghi drept cu fața sa. Bebelușul nu trebuie să înconjoare cu buzele toată tetina, ci doar partea alungită a acesteia, buzele stând pe partea rotunjită. Partea alungită trebuie să fie mereu plină cu lapte. În caz contrar, bebelușul tău va înghiți mult aer odată cu hrănirea, ceea ce poate cauza colici. Bulele de aer din biberon semnifică faptul că bebelușul suge corect.

Legătura emoțională

Bebelușii au nevoie de foarte multă dragoste și afecțiune. Apropierea ta îi face să se simtă în siguranță. De aceea, este foarte important să îi vorbești blând, să-l dezmierzi și să-l mângâi cât de des posibil. Hrănirea este cel mai bun moment posibil pentru construirea unei legături emoționale cu copilul tău. Acest lucru este foarte ușor de realizat când alăptezi la sân, întrucât ești deja în contact fizic cu el. Totuși, și hrănirea cu biberonul permite construirea unei relații apropiate între copil și părinte, întrucât și aceasta implică ținerea bebelușului lângă corpul tău cald. Aceasta permite și celorlalți membri ai familiei – tatăl și frații, să aibă o legătură cu bebelușul, întrucât bebelușul poate fi hrănit cu biberonul nu doar de către mamă.

Pace și calm

Nu hrăni niciodată bebelușul când ești iritată sau stresată. În primul rând, acordă-ți un moment, respiră adânc și încearcă să te relaxezi. Când te-ai calmat, așează-te într-un fotoliu confortabil, pune-ți o pernă sub braț, așează bebelușul pe pernă și începe să-l hrănești, vorbindu-i blând.

Copilul îți simte emoțiile. Dacă ești stresată și el se va simți neliniștit. De asemenea, nu-ți hrăni bebelușul când e agitat, plânge sau țipă. Când e într-o astfel de stare, căile sale aeriene nu sunt protejate și hrana poate ajunge la laringele lui, în loc de esofag.

Pauzele în timpul hrănirii

Când bebelușul suge lapte din biberon, acesta înghite și aer. Prin urmare, se poate simți sătul chiar înainte să termine jumătate de biberon. Pe durata hrănirii, trebuie luate pauze la fiecare câteva minute pentru a lăsa bebelușul să râgâie – după această pauză ar trebui să-i fie din nou foame. Ține bebelușul într-o poziție ridicată sau semi-ridicată pentru un moment pe durata hrănirii (uneori chiar și timp de câteva minute) și lasă-l să râgâie din tractul digestiv aerul pe care l-a acumulat pe durata hrănirii. Ține-l pe umăr pentru a-l ajuta, cu mânuțele atârnate pe spatele tău. Îndoaie-i și depărtează-i puțin picioarele. Poți de asemenea să-i masezi spatele sau să-l atingi ușor de jos în sus. Nu uita să-ți protejezi hainele cu o cârpă pătrată sau un prosop. Poți de asemenea să-l faci să râgâie când stă întins pe genunchii tăi. Bebelușul trebuie să fie culcat pe burtică, odihnindu-se pe coapsele tale, cu mâinile atârnându-i libere în lateral. Fundulețul trebuie să stea pe piciorul tău, un pic mai jos decât celălalt picior. Dacă nu-ți ajuți bebelușul să râgâie aerul acumulat în stomac, acesta va cauza gaze ce vor provoca durere.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*