Pregătirea sânilor pentru alăptare

Hrănirea unui copil pare un lucru natural și destul de simplu, dar pot exista totuși dificultăți. Pentru a minimiza riscul unor probleme viitoare, ideal este să vă pregătiți psihic și fizic utilizând câteva metode încercate și testate.

Modificarea sânilor dumneavoastră în timpul sarcinii

Sânii se pregătesc intens pentru hrănirea naturală chiar de la începutul sarcinii. Ca rezultat al acțiunii hormonilor, aureola din jurul mamelonului devine mai întunecată și mai mare. Sânii sunt tensionați și mult mai sensibili la atingere. Dimensiunea lor se schimbă, de asemenea. crescând cu 2–3 mărimi, iar greutatea unui singur sân poate ajunge până la jumătate de kilogram. Canalele de lapte se dezvoltă. Mai mult sânge începe să curgă spre sâni și puteți observa că vasele de sânge strălucesc prin piele.

Deja cu câteva săptămâni înainte de naștere, colostrul poate începe să curgă din sâni. Apariția lui este un semn că sânii sunt pregătiți pentru hrănire. Glandele Montgomery vor apărea pe mameloane (sunt mici umflături). Ele produc o substanță uleioasă care este proiectată pentru a proteja mameloanele de crăpare, uscare sau macerare în timpul suptului.

Cum să pregătești sânii pentru hrănire?

Printre viitoarele mame se transmit „modalități înbunătățite“ de a pregăti sânii pentru hrănire. Conform metodelor învechite, se recomandă să se maseze mameloanele prin frecare cu un prosop dur. De asemenea, se recomandă să se ungă și să se maseze sânii cu ulei de măsline, pentru îngrijire.

În timpul sarcinii, trebuie să aveți grijă de confortul și aspectul sânilor:

Încercați să vă îngrijiți de igiena lor. Spălați-i în fiecare dimineață și seara. În locul unui săpun obișnuit care poate usca pielea, achiziționați un gel cu PH neutru.


• În timp ce faceți baie, puteți să vă masați pieptul alternând temperatura apei din duș, rece-cald. Acest tratament nu are un impact direct asupra alăptării viitoare, dar datorită acesteia veți îmbunătăți circulația și veți reduce posibila tensiune sau senzația de greutate la nivelul sânilor. După duș, pieptul trebuie să fie uscat ușor prin tamponare și masat cu o cremă specială sau ulei de măsline, pentru a preveni vergeturile.

• Alegeți sutienul potrivit pentru a vă face sânii să arate bine după naștere. Sutienul nu poate fi prea strâns pentru a nu crea presiune și mai mare pe sâni.

• Colostrul poate apărea în al doilea trimestru. Este bine să începeți să folosiți tampoanele pentru sân, care vă vor ajuta să vă păstrați igiena și confortul.

Ce se poate face în cazul sfârcurilor plate sau inversate?

În cazul sfârcurilor plate sau inversate, puteți utiliza mai multe tratamente, dar înainte de a le face, trebuie să consultați un medic sau un consultant de alăptare.

Accesorii necesare pentru hrănire

Pompa de sân

Acesta va fi utilă în timpul problemelor legate de lactație și lapte în exces. Chiar dacă nu intenționați să extrageți laptele în mod regulat, îl puteți folosi în situația în care altcineva va rămâne mai mult timp cu bebelușul.

Sutien pentru alăptare

Deși sutienele din dantelă sunt foarte eficiente, ele pot, din păcate, să irite sânii, adesea extrem de sensibili în timpul alăptării (mai ales în primele săptămâni după naștere). La început cel mai bun este un sutien moale, din bumbac, cu bretelele mai groase. Cupele detașabile vă permit să așezați rapid și ușor copilul la sân. Atunci când alegeți un sutien  pentru hrănire, amintiți-vă că după naștere mărimea bustului crește. Cupele nu trebuie să fie prea mici, deoarece presiunea poate opri curgerea laptelui și, în consecință, blocajul neplăcut al canalelor de lapte.

Tampoanele pentru sâni

Protejează îmbrăcămintea și lenjeria de corp de murdărie. Acestea vă ajută atât acasă, cât și în deplasare, oferindu-vă un nivel adecvat de igienă și confort. Vă recomandăm și absorbantele cu Aloe Vera ce conțin extract de Aloe cu proprietăți antiinflamatorii și calmează iritațiile.

Perna de hrănire Forma specială a pernei vă va ajuta să vă hrăniți copilul, să vă ușurați spatele și să reduceți tensiunea musculară a gâtului.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*