Scaunul pentru alăptare, un ajutor de nădejde

Toată lumea vorbește despre cât de importante sunt odihna, alimentația și hidratarea corespunzătoare a mamei care alăptează, dar prea puțini vorbesc și despre pozițiile pentru alăptat. În cazul mamelor care au născut prin cezariană, cu atât mai mult este nevoie de găsirea acelor poziții confortabile pentru alăptarea celui mic, pentru că recuperarea după operație este mai dificilă decât a mămicilor care au născut normal.

De mare ajutor în ambele cazuri vine un accesoriu pe care la prima vedere poate l-ați considera inutil, și anume scaunul pentru alăptat. Vă asigurăm însă că lucrurile nu stau deloc așa, iar un scaun pentru alăptat vă va deveni în cel mai scurt timp acel obiect de mobilier de care nu vă mai puteți dispensa. Mai mult, acesta nu-și va înceta utilitatea nici după ce alăptarea celui mic s-a încheiat de ceva vreme, și de acest lucru o să vă convingeți și singure, citind rândurile care vor urma.

De ce să aleg un scaun balansoar pentru alăptat?

În categoria scaunelor pentru alăptat, un loc important îl ocupă balansoarele, create special pentru confortul proaspetelor mămici. Într-un scaun balansoar eele pot ține copiii în brațe în siguranță, îi pot alăpta, se pot odihni liniștite. Deoarece acesta este ușor înclinat, acest tip de scaun este cu adevărat confortabil, și poate calma copilul chiar când suferă din cauza colicilor, deoarece mișcările monotone au un efect benefic asupra sistemului nervos al bebelușului. În plus, mama – în special dacă a născut prin operație de cezariană, nu va simți presiune sau durere în zona operației, tot din cauza înclinării acestui tip de scaun.

Caracteristicile unui scaun pentru alăptat

Pentru mamele aflate la început de drum, alăptatul bebelușului nu este o treabă tocmai ușoară. Pentru a vă bucura de aceste moment, aveți nevoie de o stare psihică bună, iar la aceasta contribuie mult și lipsa dinsconfortului atunci când vine vorba de alăptarea celui mic. Specialiștii susțin că poziția mamei care alăptează ar trebui să fie naturală, iar toate lucrurile necesare sunt la îndemână ei. De aceea, producătorii acestor tipuri de scaune le-au creat gândindu-se că scopul lor este să fie în același timp un accesoriu pentru hrănirea copilului, dar și un mobilier confortabil cu un mecanism de balansare și tăblițe speciale.

Designul acestor scaune este unul special, iar la multe dintre ele – cele mai confortabile, spătarul ergonomic este reglabil în mai multe poziții.  Alte modele sunt prevăzute și cu support pentru picioare, astfel că mama își poate alege cea mai potrivită poziția pentru a-l hrăni pe cel mic. La acestea se adaugă cotierele moi, care ușurează tensiunea din mâini, iar la un scaun pentru alăptat bun, pe părțile laterale, direct sub cotiere, există ”buzunare” unde puteți păstra, pentru a avea la îndemână, tot ce aveți nevoie: șervețele umede, scutece, dischete pentru sâni. Acest lucru vă permite să nu întrerupeți alăptarea pentru a face rost de ceea ce aveți nevoie și astfel să riscați să pierdeți conexiunea stabilită cu copilul.

Grație designului acestui model, veți observa că este foarte confortabil să alăptați într-un astfel de scaun, mai ales că acestea sunt prevăzute cu un spătar înalt, unde vă puteți relaxa spatele și capul.  surprinzător de convenabil să stați într-un astfel de fotoliu pe același scaun, este util, deoarece aceste scaune au întotdeauna spate înalt, pe care vă puteți baza complet, cu spatele și capul.

Avantajele unui scaun pentru alăptat

Veți replica, deisgur, că nu aveți nevoie de un astfel de scaun pentru a vă alăpta copilul. Nu vă contrazicem, noi doar vă spunem că astfel procedeul s-ar simplifica foarte mult. Alăptarea unui copil nu este ușoară și uneori poate fi și frustrantă. Atunci când cel mic pare că nu-și găsește locul la sân, sau pare că petrece ore în șir acolo, abia atunci simțiți cu adevărat nevoia unei poziții relaxante, care să atât celui mic, cât și dumneavoastră, să nu simțiți anumite dureri. Producătorii unor astfel de produse susțin că în scaunele balansoar poziția mamei și a copilului este cea optimă în ceea ce privește alăptarea. Aici cotierele au o înălțime optimă, permițându-vă să țineți ușor copilul în poziția corectă, iar unghiul spătarului asigură alimentarea în condiții confortabile. Grație spătarului înalt și confortabil, coloana vertebrală nu vă va fi solicitată, așa că veți scăpa de durerile de spate, iar dacă modelul de scaun pentru alăptat pe care l-ați ales mai este prevăzut și cu un support pentru picioare, atunci poziția va fi cu mult mai confortabilă, deoarece permite circulația normal a sângelui în organism. După alăptat, folosiți-vă de mișcările line ale acestui scaun pentru a-l adormi pe cel mic, sau folosiți-l pentru a-l calma pe cel mic atunci când suferă din cauza disconfortului abdominal produs de colici.

Tipuri de scaune balansoare

Există multe tipuri de scaune balansoare. Este important să alegeți corect, iar în acest caz deci va trebui să țineți cont de diferitele caracteristici ale fiecărui tip. Vă vom vorbi pe scurt despre fiecare dintre acestea, pentru ca alegerea dumneavoastră să fie mai ușoară.

Fotolii din ratan. Primul lucru care atrage atenția asupra acestora este aspectul său rafinat. La acest model balansarea se produce din cauza contracției arcurilor sub influența greutății persoanei așezate. În general, aceste modele nu suferă modificări din cauza umidității, a temperaturii și razele de soare nu-l afectează.

Fotolii din viță de vie naturală. În cazul acestor modele, acestea sunt prevăzute cu cotiere înguste, curbate, iar unele modele au și picioare. Aici relaxarea mamei și a copilului se face prin balansare, dar dacă vă îndreptați atenția către un astfel de scaun de alăptat rețineți că se poate usca sub influența razelor solare. De aceea, producătorii susțin că trebuie să mențineți un anumit nivel de umiditate în cameră, astfel încât scaunul să nu se rupă.

Scaunele pliante. Este preferatul multora dintre femeile care aleg scaunul pentru alăptat, deoarece în acest model mama se odihnește perfect, și mai are și avantajul că se poate plia și transporta ușor oriunde aveți nevoie. Puteți să-l încărcați de exemplu în portbagajul mașinii, iar la destinație trebuie doar să-l scoateți și alăptarea va avea loc și acolo în bune condiții, așa cum v-ați obișnuit.

Scaunul de alăptat de tip balansoar. Sunt cele mai folosite, și producătorii spun despre ele că pot rezista cu ușurință la o greutate de până la 150 kg. Grație mișcărilor line ale acestora, relaxarea mamei și copilului este asigurată, iar unele modele sunt prevăzute chiar și cu tetiere. De asemenea, coloana vertebrală nu este supusă la presiuni mari, așa că veți putea petrece ore în șir pe acest scaun, fără a simți vreun disconfort.

Rețineți doar un lucru: atunci când decideți să cumpărați un scaun pentru alăptat, verificați-l repede, așezați-vă pe el pentru a vedea cât de confortabil vă simțiți cu un anumit model.

Cum alegeți un scaun pentru alăptat bun

Atunci când vine vorba despre alegerea unui scaun pentru alăptat, vă recomandăm să nu uitați că întotdeauna calitatea primeacă. Verificați bine să nu cumva să existe vreun defect de fabricație și rețineți că toate piesele și componentele trebuie să fie bine fixate.

Dimensiunea scaunul este un alt criteriu în alegerea acestuia. Un scaun bun trebuie să se potrivească dimensiunilor mamei cu copilul. Ar trebui să stați confortabil, să nu fiți limitată în mișcări. De aceea se recomandă să cumpărați un scaun puțin mai larg. Gândiți-vă și în perspectivă: cel mic va crește ”ca din apă”, așa că veți avea nevoie de mai mult spațiu de manevră. Tot la capitolul dimensiune, un subcapitol important este nivelul maxim al greutății pe care un astfel de scaun îl poate suporta. Alegeți unul care să suporte greutate mai mare, pentru că astfel și durata de viață a scaunul va fi cu mult mai mare.

Funcționalitate modelului este, de asemenea, un criteriu de care trebuie să țineți cont. Pe cât posibil, alegeți acele modele de scaune la care puteți reglamă înălțimea sau lățimea, ba chiar și unghiul de înclinare al spătarului.

Materialele cu care este acoperit scaunul își au și ele rolul lor. Gândiți-vă doar că veți petrece multe ore în acest scaun, așa că este nevoie să stați cât mai confortabil, de aceea alegeți material care să ”respire”, să nu vă provoace reacții alergice. Dacă acestea pot fi îndepărtate pentru a putea fi spălate, cu atât mai bine.

Atunci când alegeți un scaun pentru alăptat, luați-vă drept etalon. Acestea trebuie alese având în vedere înălțimea dumneavoastră, și nu uitați de faptul că trebuie să fie prevăzute cu un spătar înalt, modelul cel mai confortabil. Mecanismul scaunul pentru alăptat nu trebuie să producă un zgomot mare, deoarece în acest scaun are loc un process de relaxare, și nu vă doriți ca micuțul să tresară de fiecare dată când încercați să vă găsiți o poziție mai confortabilă

Medicii ortopezi sunt de părere că un scaun pentru alăptat care poate fi pliat este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ați putea face, pentru că în cazul acestor modele coloana dumneavoastră vertebrală nu va fi supusă niciunei presiuni și astfel nu veți suferi de dureri de spate. De asemenea, un alt model bun este cel de tip balansoare, deoarece nu afectează în niciun fel pardoselile, deoarece ele nu se mișcă când se balansează.

Nu alegeți cel mai ieftin model. Dacă vă doriți calitate, atunci ar trebui să fiți pregătiți să scoateți mai mulți bani din buzunar, dar noi vă asigurăm că merită fiecare bănuț. Așadar, v-ați hotărât? Alegeți un scaun  pentru alăptat?

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*